Delftse SchaakSite - Externe competitie van de Delftsche SchaakClub

DSC-K5 speelt gelijk tegen Overschie 2

Na de (lange) winterstop mochten we met DSC5 op 11 februari aantreden tegen Overschie 2. Na de nederlaag in en tegen koploper Sliedrecht koesterden we geen illusies meer voor het kampioenschap en konden we lekker vrijuit spelen. We misten onze puntenmachine Sicco op bord 1, maar gelukkig konden we in Dejen Oskam een meer dan bekwame invaller vinden. Wij stonden 3e en Overschie 8e, maar de krachtsverschillen in deze poule zijn heel erg klein, makkelijke tegenstanders zijn er eigenlijk niet. Het werd ook een lastige middag, waarbij we tot het uiterste moesten gaan om er een matchpunt aan over te houden.

Dejen speelde op bord 4 een damegambiet, waarin er al vrij snel paarden en 1 loperpaar werden geruild, de stelling zeer symmetrisch was en er weinig muziek meer overbleef in de stelling. Dejen moest al vrij vroeg op de middag berusten in remise. En even later ging het mis op bord 7 bij Hugo Tolman. Hugo speelde de opening prima, maar vergaloppeerde zich in het begin van het middenspel. Zijn tegenstander zorgde voor wat dreigingen en Hugo wist niet de beste weg te vinden om de dreigingen van (groot) materiaalverlies en mat op te lossen. Helaas dus een achterstand.

Abel Drenthen (6), als jongste speler van het team ook traditioneel als een van de eersten klaar, wist een hele mooie partij te winnen. Hij wist in het middenspel via een mooie tactische reeks (eerst wat afruilen, daarna een paardvorkje, waardoor paard voor loper werd geruild en daarna een penning met loper op beide torens) een kwaliteit te winnen. In het eindspel maakte zijn tegenstander nog een fout, waardoor Abel via een ander tactisch handigheidje nog een volle loper wist te winnen. Toen geloofde zijn tegenstander het wel en konden wij ons eerste punt bijschrijven.

Daarna duurde het lang voordat de volgende uitslag zich aandiende. Luuk Elfferich (3) kreeg een remise-aanbod, die hij van mij niet mocht aannemen (achteraf balen!) omdat Lina en Mats slecht stonden, bij Timo het nog onduidelijk was voor mij of zijn paard in de stelling van de tegenstander nou sterk of kwetsbaar was, ikzelf stond ongeveer gelijk, dus doorspelen maar. Bij Mats Borgen (2) liep het inderdaad slecht af, maar hij kwam geweldig uit de opening. Hij kon al binnen een zet of 10 kiezen of hij een licht stuk wilde winnen of een toren. Echter, als hij een toren zou winnen kwam zijn dame wel opgesloten op h8, en kreeg zijn tegenstander mogelijk tegenspel. Mats ging voor de torenwinst, objectief gezien stond hij gewonnen, maar praktisch was het nog niet zo eenvoudig. Mats' stelling was vrij open, en aangezien zijn dame buitenspel stond, was het niet zo makkelijk om te ontwikkelen en de dreigingen van de tegenstander te pareren. In dit doolhof wist Mats ook niet de juiste weg te bewandelen, en toen zijn tegenstanders eenmaal met zijn dame Mats' koning wist op te jagen, was het pleit helaas snel beslecht.

Ook bij Luuk liep het helaas niet goed af. Hij stond lange tijd in evenwicht (er werd veel tijd genomen voor de opening door beide heren) maar aan het einde van het middenspel / begin van het eindspel werd zijn tegenstander steeds actiever en kon met toren en loper (tegen toren en loper) voor de nodige dreigingen zorgen. Luuk verloor een pion, maar de stelling was zorgelijker. Uiteindelijk wist zijn tegenstander een vrijpion te creëren, die Luuk niet meer tegen kon houden.

Lina el Khaddari (8) speelde een hele sterke opening, kwam erg prettig te staan, maar overzag een tactic waardoor haar tegenstander met Txb2 een pion kon winnen en binnen kon komen op de "zevende" rij. De pion stond gedekt door de dame, maar slaan zou dameverlies betekenen, vanwege een aftrekschaakje met het paard. Vanaf toen stond Lina duidelijk minder, en moest ze verdedigen tegen matdreigingen. Dit deed ze echter erg bekwaam, en na afruilen van dames en lichte stukken, bleef er een toreneindspel over, waarin tot remise besloten werd. Puik stukje verdedigingswerk!

Timo Vesters (5) speelde op bord 5 ook een heerlijke partij. Door geen van beide partijen is gerokeerd, terwijl het toch een vrij lange partij was. Het was een Franse partij met 2.f4 waarin Timo (met zwart) alle stukken via de damevleugel het witte kamp in marcheerde. Een belangrijke verkennende rol hierbij was weggelegd voor Timo's paard, die ondersteuning kreeg van loper, dame en toren. Ik vroeg me (zoals eerder gezegd) af of het een sterk of kwetsbaar paard was; uiteindelijk bleek het een zeer sterk paard, die zo'n beetje zelfstandig verantwoordelijk was voor het opblazen van de hele zwarte stelling, een soort virus die je niet uit je gelederen krijgt moet het voor wit gevoeld hebben. Wit ging over tot een desperado-attack met alleen zijn dame op de niet-gerokeerde koning van Timo - maar hier was Timo begrijpelijk niet van onder de indruk. Een paar zetten later was het uit, toen diezelfde dame (in een stelling die al niet meer te houden viel) werd gewonnen door een aftrekschaakje.

Met 4-3 achterstand was het aan ondergetekende om de stand gelijk te trekken. In een Weense partij kwam ik prettig uit de opening, maar wist het niet een goed vervolg te geven. Het was lang remise-achtig (ik heb ook meerdere malen remise-aanboden afgeslagen, vanwege de stand en de stellingen op de andere borden), maar uiteindelijk wist ik een loper van mijn tegenstander op te sluiten achter een paar pionnen. Mijn eigen stukken kon ik toen activeren, en ik wist een pion buit te maken en voor wat meer dreigingen te zorgen, waardoor mijn tegenstander gedwongen was om een kwaliteit weg te geven (want anders mat). En aangezien zijn loper nog steed bekwaam werd begraven door mijn c5-pion, was het resterende eindspel eenvoudig gewonnen.

Al met al een erg leuke en spannende match tegen een sympathieke tegenstander. Leuke middag en ook wel een verdiend gelijkspel al met al - op sommige borden zat er meer in, op andere borden zijn we goed weg gekomen.




DSC Delft 5 Rating Overschie 2 Rating Ronde 6
Drenthen, A. (Arjan) 1858 Maarsen, M.A. (Menno) 1654 1 - 0
Borgen, M.P. (Mats Peder) 1508 Heuvel van den, K.N. (Kris) 1578 0 - 1
Elfferich, L.F. (Luuk) 1286 Dirks, M.A. (Mario) 1558 0 - 1
Oskam, D. (Dejen) 1643 Bothof, D.W. (Dick) 1445 ½ - ½
Vesters, T. (Timo) 1450 Lennep van, C.A.S. (Cor) 1554 1 - 0
Drenthen, A. (Abel) 1074 Gorseman, R. (Ruud) 1441 1 - 0
Tolman, H.W.F. (Hugo) 1396 Duist van, R. (Remco) 0 0 - 1
Khaddari el, L. (Lina) 1394 Eijsermans, M. (Mees) 0 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1451 Gemiddelde Rating: 1538 4-4

er zijn geen reacties: reageer
Prinsenstad-toernooi



de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap