Delftse SchaakSite - Externe competitie van de Delftsche SchaakClub

DSC-H6 verslaat Promotie 3

Maandagavond wachtte de tweede wedstrijd in de HSB competitie, ditmaal thuis en tegen Promotie 3. Na de mooie overwinning tegen Voorburg waren de verwachtingen hoog.

Voor de beleefdheden goed en wel waren uitgewisseld en de klokken waren gestart had Mark Bas er al 25 zetten uitgeblitzt en zijn tegenstander schaakmat gezet.


Mark Bas: 'Voor mijn eerste partij sinds ik erg last had van mijn hernia en ik niet te lang kan zitten kreeg ik de tip van een teamgenoot om er dan maar een snelle partij van te maken. Nu was er de vorige keer al wat frustratie dat Willems tegenstander eerder opgaf dan die van mij, dus ik heb dit advies ter harte genomen.

Ik mocht voor het eerste dit seizoen plaatsnemen achter de witte stukken en besloot bij het gebrek aan zetten met het paard in mijn partij in Voorburg te openen met 1. Nf3 in de hoop eindelijk een keer een Reti te kunnen spelen in een klassieke partij. Mijn tegenstander koos echter voor 1. .. e6 waarna we getransponeerd zijn in een QGD. Met de door Ivan Sokolov getoonde partij van ene heer Carlsen in het achterhoofd en het snel afruilen van de donkerveldige loper besloot ik een poging te doen zijn overgebleven loper buiten spel te zetten. Met enige hulp van de tegenstander bevolkte zijn pionnen de lichte velden en die van mij de donkere waardoor mijn loper veel speelruimte had en de zijne pas in zet 20 van zijn plaats kwam naar b7 terwijl hij pionnen had op a6 b5 en c6.



Dit was echter nodig om te voorkomen dat hij niet alleen een passieve loper had, maar ook een passieve toren op a8. Echter was op dat moment het kwaad al geschied. In materiaal was het nog gelijk, maar eigenlijk kon de winst me hier al niet meer ontgaan. Net als in de vorige externe partij was de koning van mijn tegenstander omringd door eigen stukken ter verdediging (paard, twee torens en de dame). Toch was het voor mij voldoende om via h5 te infiltreren met de Dame en de aanval af te ronden met behulp van paard en loper. Waar mijn tegenstander het de vorige keer omschreef als een rokende puinhoop die ik bij hem achterliet ben ik hier nog op zoek naar superlatieven om deze partij te omschrijven. Nog twee details over deze pot: In totaal maar 3 zetten met een paard van mijn kant en na 25 zetten en 1 uur en 6 minuten (Christophe: het voelde als 6 minuten) was het eerste punt binnen.'

Hierna volgde wederom 2 overwinningen van onze kant. Als ik het me goed herinner was Cas, die zich wilde revancheren van de vorige wedstrijd, eerst klaar op bord 7.

Cas: 'Ik mocht het bij mijn partij met zwart opnemen tegen de alapin variatie in de siciliaanse opening. De partij ging vrij gelijk op, totdat ik een aantal stukken kon afruilen, en uitkwam op een positie waarin de tegenstander een achterwaartse pion had op een donker veld, die ik kon aanvallen met mijn donkere loper. Na al mijn stukken te richten op deze pion kon ik hem slaan, waarna ik niet alleen een pion voor stond, maar ook nog een gedekte vrijpion had op e3.
Een paar zetten later kon ik de koninginnenruil forceren om naar het eindspel te gaan met een pion voorsprong: Als de koninginnenruil niet wordt aangenomen is het een mat in twee na een mooie opoffering op f1. De tegenstander zag deze mat niet, en verplaatste de koningin naar een ander veld, waarna hij opgaf na het offer.



Azrhang won bijna tegelijkertijd op bord 8.

Arzhang: 'Mijn korte verhaal;
Na het winnen van een stuk in de opening en nog een toren in het middenspel, zag mijn tegenstander niet dat zijn dame ook van het bord af moest en gaf het op!'

Na deze 3-0 voorsprong volgde 2 curieuze aanboden tot remise van onze tegenstander. Ik kon niet goed begrijpen dat met deze score een remise gewenst was vanuit onze tegenstander. Ze speelden echter wel tegen onze sterke spelers Willem de Koster (bord 5) en Marion Adriaans (bord 2), dus vanuit dat opzicht kan ik me goed voorstellen dat ze remise een goed resultaat vonden. In mijn herinnering kwam de remise van Willem als eerste.

Willem: 'Mijn sympathieke tegenstander speelde een scherpe opening, waarbij hij een pion weggaf en deze niet veel later terugwon. Met zwart kwam ik door een vergissing een beetje in de verdrukking te staan, maar dat was vrij snel weer opgelost. Met een mooie pionnenstructuur die de mobiliteit van de witte stukken ernstig beperkte en met een prachtige loper op h6 en een ook wel aardige loper op a6 had ik de boel behoorlijk onder controle. Door een offensief op de koningsvleugel leek mijn tegenstander wat vuurwerk in de partij te brengen, maar net toen het ingewikkeld werd bood hij remise aan. Mede omdat het team op dat moment met 3-0 voor stond heb ik dat aanbod geaccepteerd. Achteraf gezien geen slechte beslissing; volgens Stockfish is de positie ongeveer gelijk (al was er uiteraard in een partij tussen mensen van ons niveau voor beide kanten nog van alles mogelijk geweest, zo bleek ook in onze analyse achteraf).'

Diagram
 









Marion: 'Mijn eerste robbertje schaak als teamlid van DSC6 stond maandag 17 oktober op het punt te beginnen. Een 83-jarige schaker die degelijk oogde zou mijn slachtoffer moeten gaan worden.
Het Budapester gambiet kwam op het bord, waarbij zwart tijdelijk zijn e-pion offerde voor aanval. Na 3. dxe5-Pg4 barstte er een strijd los om de extra pion van wit op e5, die zwart later ook aanviel met Pc6. Ik koos De Adler-variant 4. Pf3 en gaf zwart uiteindelijk de extra pion terug voor ruimtelijk voordeel.
In het middenspel gingen er wat lichte stukken van het bord en mede door solide spel van mijn tegenstander kon ik het ruimtelijk voordeel niet omzetten in een concrete winstkans. Op zet 25 kreeg ik remise aangeboden in een nagenoeg gelijke en ongecompliceerde stelling. Na de thumbs up van de teamcaptain was mijn eerste halfje in Delft in the pocket en mijn ontgroening een feit.'

Hierna was het aan mezelf de eer om de wedstrijd definitief te beslissen aan bord 4. In een knotsgekke partij kwam ik erg goed uit de opening en stonden mijn stukken klaar om aan te vallen. Mijn tegenstander liet dit niet zomaar gebeuren en speelde prompt zijn g en f pion 2 velden naar voren. Wat volgde was een tactisch enorm complexe partij waarin beide koningen op de tocht stonden, overal stukken hingen en matdreigingen en stukverlies bij iedere zet op de loer lagen. Hoewel na computeranalyse bleek dat beide spelers het tactische water niet goed genavigeerd hadden en de nodige blunders (achteraf) boven water kwamen, heb ik de partij in mijn voordeel weten te beslissen door na alle complicaties een eindspel met een paard en een dame tegen een dame over te houden, waarin ik mijn paard voor zijn dame kon ruilen en mijn tegenstander het voor gezien hield.

Naast me had Freek het moeilijk tegen zijn tegenstander, die de respectabele bird-opening speelde. Hoewel Freek vroeg in de partij een stuk verloor, stond hij positioneel veel sterker. Er waren een aantal moeilijk te vinden opties om de partij naar zijn hand te zetten, maar deze werden helaas niet gevonden en toen we met 5-1 voorstonden besloot Freek de handdoek in de ring te gooien.

Op bord 1 was Michael het langste bezig. Zijn tegenstander bood goed weerstand, maar toen Michael er genoeg van had en zin had om naar te bar te gaan besloot hij een toren te winnen en zijn tegenstander tot opgave te winnen.

Al met al een succesvolle avond en wederom een 6-2 overwinning. We kijken met plezier uit naar de volgende ronde.

er zijn 2 reacties: lees | reageer


de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-7600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap