Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

Interne Competitie V13: Richard Oranje clubkampioen

De nieuwe clubkampioen is bekend. Richard Oranje heeft na jaren de hegemonie van Gert Legemaat doorbroken en mag zichzelf clubkampioen 2021-2022 noemen. Het is zijn 1e clubkampioenschap en een van zijn eerste officiële taken zal het geven van een simultaan zijn tegen clubleden op 22 augustus. Met een dominante vertoning in het najaarsseizoen ging Richard met een voorsprong van bijna 300 punten het voorjaar in. In het najaar speelde Richard er van de 13 rondes maar 5, tegenover 11 in het voorjaar en wist ternauwernood aan zijn voorsprong vast te houden op Gert, die een aantal extra partijen speelde en veel won. Alles leek klaar voor een beslissende tweestrijd in de laatste ronde tussen Richard en Gert, een Netflix waardige ontknoping, waar Richard aan remise voldoende zou hebben voor het kampioenschap. Richard besloot de ontmoeting uit de weg te gaan en werd op zo, door de vergoeding die je krijgt als je je afmeldt, kampioen. Het vermelden waard is dat Richard in alle 16 partijen hij intern speelde dit jaar geen enkele keer zijn hand in nederlaag hoefde uit te steken naar zijn tegenstander. Het zag er een aantal keer misschien moeilijk uit maar hij wist het altijd op te lossen en eindigde met 8 winstpartijen en 8 remises.

Natuurlijk was er ook genoeg anders te melden. Alexander was, bij afwezigheid van Richard, ingedeeld tegen Gert en kreeg een Koningsgambiet tegen zich. Gert koos voor een wat solidere voortzetting maar wist ergens in het middenspel materiaal te winnen en zette de partij snel naar zijn hand. Ted mocht aantreden tegen Erik en leek een dominante stelling te hebben. De loper van Erik was begraven achter de ver opgerukte pionnen van Ted en Ted zijn paardenduo had vrij spel over het bord. Toch liep het niet goed af voor de afzwaaiende voorzitter, die later in de partij een vol stuk weggaf en verloor. Er was ook een rematch tussen Jouke en mij. Waar de vorige ontmoeting eindigde in remise trok ik nu aan het langste eind. In een Grünfeld had ik een wat dubieuze beslissing gemaakt in de opening en Jouke had een zekere druk. We misten allebei een vroege tactische voortzetting voor wit die Jouke een fijne plus opgeleverd zou hebben. Desondanks had ik grote moeite om mijn stukken te coördineren. Jouke besteedde veel tijd aan het berekenen van offers op mijn wat verzwakte koningsstelling maar kreeg het niet werkend, en ondertussen had ik een plan gezien om mijn stukken te verbeteren. Een paar zetten later nam ik definitief het initiatief over toen Jouke een onnauwkeurige uitval deed met zijn dame. Na wat tactische verhandelingen bleef Jouke zitten met een ingesloten paard op e7. Gecombineerd met mijn twee verbonden vrijpionnen was er geen andere optie dan opgeven. Nikolaas speelde weer mee en verschalkte dit keer David die een wat moeizame tweede helft van het seizoen kende. Sander verloor op pijnlijke manier van Theo toen hij een simpele tactiek miste die hem zijn dame kostte. Het was het soort schaakblindheid dat we allemaal wel eens hebben maar dat verzacht het leed natuurlijk niet.

A-groep
 Wit-ZwartUitslag
1Gert Legemaat-Alexander Bruschke1-0
2Ted Barendse (J)-Erik Both0-1
3Jouke van Gosliga-Lars Visser (J)0-1
4Nikolaas Verhulst-David Boersma1-0
5Theo Rekveldt-Sander van Gennip1-0
6Jorick Laan-Simon Broos1-0


In de B-groep was de spanning om te snijden in de laatste ronde. Henk en Rob waren vrijwel verzekerd van promotie maar de strijd om de derde promotieplaats lag nog open. Tom Stoek, Corniel Nobel, Sofya Blanter en Cock Hazeu maakten nog kans op de derde plek maar aan het begin van de avond was er al een kink in de kabel. Ik had per abuis Tom ingedeeld tegen Corniel terwijl hij zich afgemeld had. Dat betekende dat ik voor Corniel een andere tegenstander moest vinden en dat werd Willem de Koster uit de C-groep. In een partij die ik inhoudelijk niet gezien heb kwam Willem, op papier verassend, als winnaar uit de bus. Zo gooide hij niet alleen roet in de eten van Corniels promotie naar de A-groep maar stelde hij ook zijn eigen promotie naar de B-groep veilig. Cock had aan zware kluif aan Henk en hield het niet droog maar ook hij mag trots zijn op zijn prestatie dit seizoen dat hij afsluit als nummer 6 in de B-groep. Sofya was het andere grote verhaal van de avond. Om te promoveren moest niet alleen zij zelf winnen maar moest Corniel ook nog verliezen. Zoals we weten gebeurde dat laatste inderdaad en Sofya liet zich die kans niet ontnemen en versloeg Rob om promotie af te dwingen. Beoogd aanstaand voorzitten Henk begon zijn diplomatieke taak op gepaste wijze en kwam remise overeen met Victor. Onderaan de B-groep had zwart een opvallend goede dag en wist op 4 borden op een rij te winnen.

Promotie naar A-groep Henk van den Belt, Rob Smits, Sofya Blanter

B-groep
 Wit-ZwartUitslag
1Cock Hazeu-Henk van den Belt0-1
2Sofya Blanter-Rob Smits (J)1-0
3Corniel Nobel-Willem de Koster0-1
4Shandijean Shindi-Jan van de Donk1-0
5Victor van der Kloet (J)-Henk Stipdonk˝-˝
6Gerard Bilars-René Weerts˝-˝
7Kees Korving-René Poots0-1
8Hugo van der Laan-Ahmad Diab Diaz0-1
9Aram Hassan-Jason van Oudheusden0-1
10Simon Dirkse-Shyam Balasubramanian0-1
11Shiraz Alhasan (J)-Varun Kancharla˝-˝


Dan de C-groep. Christophe zat al tijden te azen op een ontmoeting met Sumit, om te bewijzen wie de echte koploper was van de C-groep. Door de afwezig van één dan de ander was dat er nog niet eerder van gekomen dus rondom deze partij was er bij beiden een gezonde spanning. Christophe speelde een overtuigende partij, en met allebei de koningen in het centrum waren het de witte stukken die het meeste gevaar veroorzaakten. Sumit miste, in een complexe stelling, tactische middelen van Christophe en moest opgeven toen het mat net rond zijn koning tot materiaalverlies leidde. Voor de promotie maakte dat niet veel uit, allebei de spelers zouden sowieso promoveren, maar hiermee is Christophe wel de winnaar van de C-groep geworden. Christophe is pas sinds dit seizoen lid en heeft als invaller in de HSB competitie al meermaals bewezen een sterke speler te zijn. Het wordt interessant om te zien hij hoe hij het in de B-groep gaat doen volgend jaar. De derde plek wordt, zoals eerder vemeld dus ingenomen door Willem. Cas won andermaal in de C-groep en is nog zo'n nieuw lid dat duidelijk potentie heeft. Rowena en Vincent, onze twee nieuwste kennismakers vingen deze week allebei bot. De routinier Bert rekende af met Rowena en jeugdspelers Mats won van Vincent.

Promotie naar B-groep Christophe Rebreyend, Sumit Ganguly, Willem de Koster.

C-groep
 Wit-ZwartUitslag
1Christophe Rebreyend-Sumit Ganguly1-0
2Ferdinand Schreuder-Arzhang Davazdahemami˝-˝
3Cas van Mierlo-Herman Zonderland1-0
4Obaida Al-Assbahi-Ernst Hanewald1-0
5Bert van der Willik-Rowena Sumalbag1-0
6Vincent den Ronden-Mats Borgen0-1
7Joshua-Mark Bas de Leur0-1


Zie voor de eindstand: dsc/intern.

Noot wat betreft promotie en degradatie: De oplettende lezer heeft gezien dat ik het niet over degradatie heb gehad. Dit is het eerste jaar dat we werken met een ranglijst die het hele seizoen doorloopt voor alle groepen. Specifiek voor de mensen die zijn gewisseld van groep heeft dat invloed gehad op hun puntentotaal en dus hun plek op de ranglijst in hun nieuwe groep. Daarnaast hebben voor alle groepen prestaties in het najaar nu invloed op de promotie/degradatie in het najaar. Voordat ik een definitieve lijst met degradanten opstel gaan we eerst kijken of de eerlijkheid wel gewaarborgd is.

er zijn 7 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap