Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC-K1 verliest met 3,5 - 6,5 van UVS maar is wel veilig

Vóór deze wedstrijd was het een twistpunt of we met 7 matchpunten wel of niet veilig (tegen degradatie) zouden zijn. Welnu, ondanks een smadelijke nederlaag tegen UVS zijn we nu toch veilig (ga maar na!).
We speelden dit keer zonder dames (!) en met 2 invallers aan de borden 9 en 10. Voor hoe één en ander kon gebeuren in deze thuiswedstrijd tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander laat ik de mannen zelf aan het woord in volgorde van binnenkomst (van de verslagen):

Richard (zwart aan bord 9):
Hollands. Ik vergat h6 te spelen en toen kwam hij dwars door het centrum.

Pieter (wit aan bord 10):
Ik kreeg een beetje voordeel en offerde een stuk hetgeen tot grote complicaties leidde die helaas voor mij slecht afliepen.

Dennis (wit aan bord 4):
In mijn partij koos mijn tegenstander voor het onnauwkeurige 11..., dxe4?! in een soort van Vierpaardenspel. Om niet direct opgeknoopt te worden gaf hij een pion. Langzaam manoeuvreerde ik mijn stukken zo dat de dreigingen onhoudbaar werden en uiteindelijk mocht ik op zet 38 mat zetten met een pion na een leuke combinatie.

Joost M. (zwart aan bord 3):
Ik leek in een Grand Prix attack redelijk uit de opening te komen maar zag een tactische wending over het hoofd. Hij had mijn tegenzet weer gemist en plots kregen we een hele complexe stelling waarin wit vrijpionnen op d5 en e5 had maar ik een kleine kwaliteit en het loperpaar. De computer laat zien dat ik objectief goed stond, helaas wist ik de beste zetten niet te vinden waardoor ik snel verloor.

David (wit aan bord 6):
David stond de hele partij iets beter. Zijn tegenstander verdedigde zich lang goed, maar geïnspireerd door filmpjes van Carlsen bleef David problemen creëren en hij haalde het punt na meer dan 90 zetten binnen.

Matthieu (wit aan bord 2):
Matthieu speelde de opening een keer niet zo precies. Een compleet gelijke stelling volgde. Na een aantal voor de hand liggende zetten bleef een dubbel toreneindspel over. Mijn remise-aanbod werd afgeslagen uit teamoverwegingen. Kwam op mij wat raar over, maar een paar zetten later kwam het remise-aanbod van de andere kant.
Blijkbaar hadden we allebei meer verwacht. Mijn schuld...de opening liet weinig ruimte voor iets anders.

Chiel (zwart aan bord 5):
Chiel kreeg een mooie stelling: het zou toch niet echt de bedoeling van de witte openingsopzet moeten zijn om de dame terug te vinden op b1 en de paarden op h3 en f4. Chiel had bovendien meer tijd, maar speelde het toch erg zwak uit: na de tijdnoodcontrole had hij een pion meer, maar alle stukken stonden vast. Zijn tegenstander gaf achteraf aan in deze fase geen remise aan te hebben geboden omdat Chiel in een vorige partij remise afgeslagen zou hebben. (Chiel herinnerde zich overigens geen eerdere partij tegen Van Rijn). De keuze om de stelling eventueel open te breken was ook gewoon aan zwart. De wijze waarop Chiel dit deed was beroerd. Wit was alert, plaatste een strategisch dameoffer en verwierf een gewonnen stelling. Door haperingen in tijdnood werd dit nog remise.

Bob (zwart aan bord 7):
Na een opening met een vroege dameruil kwam ik iets minder te staan. Ik schatte een afwikkeling verkeerd in en belandde in een kansloos eindspel met een kwaliteit minder. Ik speelde nog een tijdje door maar een nederlaag was onvermijdelijk.

Joost van R. (zwart aan bord 1):
Verloren.

Gert (wit aan bord 8):
Ik speelde vanuit het Spaans goed en kwam gewonnen te staan. Vervolgens verzuimde ik de direct winnende combinatie en zag in een eindspel met 2 pionnen meer een venijnige tegentruc over het hoofd. Tenslotte wist mijn tegenstander met nauwkeurig spel de remise binnen te halen.

De volgende ronde staat er niets meer op het spel en kunnen we vrijuit spelen. Oef wat een opluchting!

Tot slot de persoonlijke uitslagen:

1. J. van Ruitenburg (2318) - R. van den Hatert (2126) 0-1
2. M. Freeke (2340) - L. van der Linden (2295) remise
3. J. Michielsen (2403) - J. Houben (2284) 0-1
4. D. Ruijgrok (2270) - H. Klip (2297) 1-0
5. C. van Oosterom (2396) - A. van Rijn (2205) remise
6. D. van Kerkhof (2384) - J. Bons (2223) 0-1
7. B. Voogt (2104) - J. Retera (2223) 0-1
8. G. Legemaat (2247) - G. van Mierlo (2162) remise
9. R. Oranje (2031) - L. Kurstjens (2115) 0-1
9. P. Buzing (2056) - J. Pijkeren (2193) 0-1

er zijn 4 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap