Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC1 speelt opnieuw gelijk

DSC1 heeft zaterdag aan de verre uitwedstrijd tegen UVS (Nijmegen) opnieuw een matchpunt overgehouden. Hiermee mocht het eerste redelijk tevreden zijn, maar er zat ook meer in. Er waren knappe, zeer overtuigende overwinningen van Joost (tegen GM Solleveld) en Matthieu (tegen IM Klip). Ook de winst van Sebastiaan - na een foutieve remiseclaim zette hij mat - en de overwinning van een zieke Lisa mochten er zijn.

De uitdaging voor DSC1 begon zaterdag met Nijmegen als locatie en begintijd 12:00 uur. Dat we bij aanvang met acht man present waren, was niet heel verrassend. Gelukkig schoof Matthieu niet veel later naast mij aan, waarna het wachten was op Joost. Die zat nog in zijn voorbereiding en had eerst een bezoek gebracht aan de oude speelzaal van UVS, alvorens ook hij achter het bord plaatsnam. We hebben het hier wel over de heren die als eersten een punt scoorden, maar daarover later meer.

Omdat JP en Joram andere verplichtingen hadden, viel Benjamin in op bord 2 en Martin op bord 6 - waarvoor onze dank! Martin kende naar eigen zeggen de opening niet zo goed, maar kon met planmatig spel een gelijke stelling bereiken tegen Dennis Arts. Martin probeerde de stelling te openen, maar zag vervolgens spoken en was bang zijn loperpaar op te geven. In plaats van het voortzetten van zijn ontwikkeling en het uitvoeren van zijn plan, besloot hij een pion te snacken. Dit had hij beter niet kunnen doen, gezien het grote voordeel dat wit hierna kreeg. Martin reageerde niet goed op een aanval van wit en moest midden op het bord zijn koning neerleggen (zie ook zijn analyse bij reacties).

Ook voor Matthieu zijn partij verwijs ik jullie graag naar de reacties. Zoals altijd goed op de hoogte van de theorie wist hij volgens mij redelijk soepel de score op 1-1 te brengen met een overwinning op Hans Klip.

Hierna speelde Chiel remise, verloor Ben en won Joost - alleen in welke volgorde precies moet ik jullie verschuldigd blijven.

De partij tussen Chiel en Joost Retera is volgens mij nooit uit balans geweest. Wel was het voor beide partijen oppassen met een redelijk open koningsstelling, ongelijke kleur lopers en de dames nog op het bord. Met gevaar voor eigen risico brak Chiel de koningsvleugel verder open met een pionoffer. Als hij echter nog wat wilde ondernemen, zou hij zelf mat gaan en dus was eeuwig schaak het resultaat.

Benjamin kreeg een gesloten middenspel op het bord waarin Paul Span met behulp van een pionoffer activiteit op de damevleugel probeerde te krijgen. Bij nauwkeurig spel van zwart had dit uiteindelijk maximaal het terugwinnen van een pion en een gelijke stelling kunnen opleveren. Onder tijdsdruk werd echter niet altijd de beste voortzetting gevonden, waardoor wit meerdere pionnen buit maakte en er voor Benjamin een verloren eindspel overbleef.

Joost deed in de opening een theoretisch bekend pionoffer. Zijn tegenstander Maarten Solleveld gaf de pion terug om zijn stukken te kunnen bevrijden, maar ging direct daarna de fout in. Dit resulteerde in een pluspion voor Joost, een voordeel dat hij niet meer uit handen gaf. Tussenstand: 2,5-2,5.

Wie beweert dat er betere momenten zijn voor Lisa om ziek te worden, heeft het mis. Alsof haar grote doorzettings- en uithoudingsvermogen nog eens vertweevoudigd wordt. Tegen Roy van den Hatert speelde ze in de opening een andere volgorde van zetten, waar hij gelijk gebruik van dacht te maken door zijn dame te activeren. Die dame bleek echter kwetsbaarder dan gedacht en om insluiten te voorkomen, moest hij een pion geven. Zwart koos voor een eindspel met ongelijke lopers en torens maar nadat Lisa nog een pion had gewonnen, bleek dit eindspel makkelijk gewonnen.

Martine en Talitha gaven de punten relatief makkelijk cadeau aan respectievelijk Anton van Rijn en Jaap Houben. Lange tijd was er voor beide dames weinig aan de hand, Martine stond geloof ik zelfs erg goed, maar daarna kwamen we allebei in een eindspel terecht wat niet meer te verdedigen viel. Zelf kon ik op twee manieren een stuk terugslaan waarbij ik had moeten kiezen voor de stelling waarin ik in een penning terecht kon komen, wat in de analyse niet erg bleek te zijn. De afwikkeling die ik koos, kostte me direct een belangrijke pion en de partij.

Inmiddels was de tussenstand 3,5-4,5 en had Jaap Amesz geclaimd in zijn partij tegen Sebas. Sebas kwam in de opening met een tijdelijk pionoffer dat ontwikkelingsvoorsprong en activiteit opleverde. Hierna kon hij afwikkelen naar een dubbeltoreneindspel waarin de koning van zijn tegenstander nog gevaarlijk in het midden stond en Sebas de pion met behoud van activiteit kon terugwinnen. Toen hij herhaling van zetten deed om de tijdcontrole te halen, claimde zijn tegenstander drie keer dezelfde stelling. Na reconstructie bleek dit onterecht en kon er worden doorgespeeld. Na zet 40 tijd voor Sebas om de stelling goed door te rekenen en wit in een matnet te laten lopen. Op de website van UVS lees je in het pleidooi van toffe Jaap onder andere hoe Sebas hem tot het inzicht heeft gebracht naar de sportschool te gaan. Een partijanalyse vind je er ook.

Met 4,5-4,5 was onze hoop gevestigd op Sten. Hij kwam erg goed uit de opening tegen Guido van Mierlo: één pion voor, loper tegen paard en een betere pionnenstructuur. Niets leek een overwinning nog in de weg te staan. Nadat alle stukken waren geruild, bleef er een eindspel over waarin Sten een loper + vier pionnen tegen paard + drie pionnen had. Dit leek extra gunstig omdat de zwarte pionnen keurig aaneengesloten waren (e7, f7, g6, h7) in tegenstelling tot die van de tegenstander die pionnen had staan op e2, e3 en g3). Er werd echter taai verdedigd en telkens werden er vervelende zetjes gevonden met het paard. Na anderhalf uur druk uitoefenen, moest Sten dan toch berusten in remise.

Met allebei een matchpunt werd er na afloop door de teams gegeten in hetzelfde restaurant. Een voordeel van om 12:00 uur beginnen, is dat er daarna nog genoeg tijd was voor een drankje in één van de gezellige cafés waar de battles op het schaakbord nog even door gingen. (Verslag door Talitha Munnik).

Individuele Uitslagen:
 UVS 12233-DSC121795 - 5
1GM Maarten Solleveld2526-IM Joost Michielsen23900 - 1
2FM Paul Span2255-Benjamin Smits19211 - 0
3FM Joost Retera2276-IM Chiel van Oosterom2367½-½
4FM Jaap Houben2321-Talitha Munnik20091 - 0
5IM Hans Klip2363-FM Matthieu Freeke23500 - 1
6Dennis Arts2086-Martin Glimmerveen20731 - 0
7CM Anton van Rijn2173-Martine Middelveld21191 - 0
8Guido van Mierlo2054-Sten Goes2261½-½
9Roy van den Hatert2090-Lisa Hortensius21620 - 1
10Jaap Amesz2189-Sebastiaan Smits21420 - 1

er zijn 7 reacties: lees | reageer
Prinsenstad-toernooi



Agenda

March
Fri29Prinsenstadtoernooi
Sat30Prinsenstadtoernooi
Sun31Prinsenstadtoernooi
April
Tue 2Lightning Chess
 Rijswijk 4 - DSC 9
Mon 8Training (4)
Thu11OPK (7)
Sun14DD 1 - DSC 4
 DSC 1 - Promotie 1
 DSC 3 - Haeghe Ooievaar 1
 DSC 6 - Haeghe Ooievaar 2
 DSC 7 - Schaakhuis 2
 DSC H2 - SHTV 1
 RSC Belgisch Park 2 - DSC 5
 SHTV 3 - DSC 8
Mon15Interne Competitie (V7)
Sat20HWP Haarlem - DSC 1
 HWP Haarlem 2 - DSC 3
 Philidor 2 - DSC 2
Mon22Interne Competitie (V8)
Thu25OPK (Snelschaak)
Mon29Grand Prix Rapid (5)
May
Mon 6Interne Competitie (V9)
Mon13Interne Competitie (V10)
Sun19Kroegloperstoernooi
Tue21Open Delfts Doorgeefschaakkampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap