Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

Grensoverschrijdend gedrag

Notitie Grensoverschrijdend gedrag Delftse SchaakClub (DSC)
versie 14-02-2023

Inleiding
Na landelijke beroering over seksueel getint wangedrag in diverse sportclubs heeft de NOC*NSF voor de aangesloten bonden verplicht gesteld dat de besturen beleid maken om dit te voorkomen en waar nodig z.s.m. te stoppen. DSC sluit zich hierbij aan.

Algemene overwegingen
Grensoverschrijdend gedrag omvat gedragingen waar een van de partijen niet, of niet vrijwillig mee instemt. Bijvoorbeeld op fysiek, emotioneel of seksueel vlak. Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag zijn intimiderend gedrag zoals overmatige controle uitoefenen, onder druk zetten of bang maken; discriminatie; pesten of seksuele intimidatie en seksueel misbruik.

Voorbeelden van seksueel grensoverschrijdende gedragingen zijn niet alleen aanranding of verkrachting, maar bijvoorbeeld ook een ongepaste dubbelzinnige of flirterige opmerking; ongewenste seksuele insinuaties; intimiderend en ongepast staren; pogingen tot) ongewenste aanrakingen zoals een arm om de schouder leggen. Grensoverschrijdend gedrag kan zowel online of via sociale media plaatsvinden, of fysiek tijdens een gesprek, aan de bar, of op willekeurige andere momenten.

Risicofactoren voor grensoverschrijdend gedrag zijn globaal:

  • machtsverschillen tussen de leden of met een trainer;
  • kwetsbaarheid van individuele leden (jeugd, handicap, verminderde intelligentie of taalvaardigheid);
  • situaties waar één op één-contact in afgesloten ruimte mogelijk is

In geval van DSC zullen deelnemers aan de jeugdtraining risico kunnen lopen. Aangezien deze training in de huidige praktijk van DSC altijd in groepsverband en met meer trainers tegelijk gegeven wordt, lijkt het risico hier op het eerste gezicht verwaarloosbaar. Wel is het denkbaar dat een jeugdtrainer buiten clubverband contact heeft met een pupil, waar dan sociale controle kan ontbreken.

Standpunt van de Delftse Schaakclub
De Delftse Schaakclub wil alle leden een veilige en beschermde omgeving bieden om met elkaar te schaken, te trainen en gezellig met elkaar in contact te zijn. De club wil voorkomen dat leden, of bezoekers, grensoverschrijdende gedragingen ervaren. We verwachten van onze leden dat zij dit standpunt van harte ondersteunen, en ook dat zij anderen erop aanspreken wanneer zij merken dat er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Wie zich grensoverschrijdend bejegend voelt kan hierover contact opnemen bij de vertrouwenspersoon voor grensoverschrijdend gedrag. De club hoopt hiermee grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, en indien het toch gebeurt, zo snel mogelijk passende maatregelen te nemen.

In het bijzonder heeft de club aandacht voor het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag waarvan jongeren het slachtoffer zijn. Daartoe heeft de club gedragsregels afgesproken ter preventie.

Preventie grensoverschrijdend gedrag bij de jeugd.
Belangrijkste preventie zit hem in het vermijden van één-op-één-contacten tussen jeugdtrainer en pupil in een afgesloten ruimte. Daarnaast draagt DSC met een duidelijk reglement bij aan de sociale veiligheid: zo’n reglement krijgt een makkelijk te vinden plek op de website van de club en wordt aan nieuwe trainers bij aanstelling persoonlijk overhandigd (zie bijlage 1). Een duidelijke meld- en klachtenprocedure moet de veiligheid in de club vergroten (zie bijlage 2). Tenslotte zal bij het werven van jeugdtrainers zodanig moeten zijn dat de kans op problemen geminimaliseerd wordt (zie bijlage 3).

Bijlagen:
  1. Reglement Jeugdtrainers DSC
  2. Meld- en klachtprocedure
  3. Procedure werving jeugdtrainers
  4. Contactgegevens


Bijlage 1: Reglement Jeugdtrainers DSC
De gedragscode vormt een aanvulling op het Wetboek van Strafrecht waarin is opgenomen wat juridische grenzen zijn in de omgang met minderjarigen. Op 20 mei 1997 zijn door de negentig landelijke sportorganisaties aangesloten bij NOC*NSF 10 gedragsregels voor sportjeugdtrainers aangenomen ter preventie van grensoverschrijdend gedrag. Deze gedragsregels zijn de basis voor dit reglement voor jeugdtrainers van DSC:
  1. Iedere jeugdtrainer wordt aangesteld volgens een vaste procedure (zie bijlage 3: Procedure werving jeugdtrainers).
  2. De jeugdtrainer zorgt voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de pupil zich veilig en gerespecteerd voelt.
  3. De jeugdtrainer gaat zo om met een pupil dat de waardigheid van de pupil niet wordt aangetast.
  4. De jeugdtrainer dringt niet verder door in het privéleven van het pupil dan functioneel noodzakelijk is, en gebruikt e-mail, sms, chat apps en sociale media alleen om informatie over verenigingsactiviteiten met jeugdleden te communiceren.
  5. De jeugdtrainer onthoudt zich van elke vorm van seksuele benadering, misbruik, discriminatie, intimidatie of ander grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van de pupil. Alle seksuele handelingen, -contacten en -relaties tussen jeugdtrainer en pupil tot 18 jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
  6. De jeugdtrainer raakt de pupil niet op zodanige wijze aan, dat deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard ervaren zal worden.
  7. De jeugdtrainer gaat tijdens activiteiten met respect om met pupillen en de ruimtes waarin zij zich bevinden.
  8. De jeugdtrainer beschermt de pupil naar vermogen tegen vormen van ongelijkwaardige behandeling, discriminatie, intimidatie, seksueel misbruik en ander grensoverschrijdend gedrag en ziet er actief op toe dat de gedragscode door iedereen die bij de pupil is betrokken, wordt nageleefd.
  9. Als de jeugdtrainer gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze gedragscode en bij vermoedens van seksueel misbruik, is hij verplicht hiervan melding te maken bij de daarvoor door het bestuur aangewezen personen.
  10. De jeugdtrainer krijgt (of geeft) geen (im)materiële vergoedingen van (of aan) de pupil.
  11. In die gevallen waar de gedragscode niet (direct) voorziet, of bij twijfel over de toelaatbaarheid van bepaald gedrag zal de jeugdtrainer in de geest van de gedragscode handelen en zo nodig daarover in contact te treden met het bestuur.
  12. Alle ruimten waarin les wordt gegeven zijn open en daarmee controleerbaar voor de omgeving. Mocht dit om redenen van geluid niet kunnen dan zullen er minimaal twee jeugdtrainers aanwezig zijn.
  13. DSC staat niet toe dat de jeugdtrainer persoonlijk lesgeeft aan een pupil, zonder aanwezigheid van ouders of een andere jeugdtrainer.


Bijlage 2: Meld- en klachtprocedure
Een lid van DSC kan bij de vertrouwenscontactpersoon (VCP) van DSC een klacht of melding doen over een incident van grensoverschrijdend gedrag in clubverband waar hij of zij zelf bij betrokken is of wat hij of zij zelf heeft waargenomen. De melding kan mondeling, per mail of schriftelijk plaatsvinden. Hiertoe wordt een email adres van de VCP op de website van DSC vermeld.

De vertrouwenscontactpersoon van DSC (VCP) zal de klacht met de melder bespreken. Indien de VCP vermoedt dat sprake kan zijn van een wettelijk strafbaar feit, dan zal de VCP dit aan het bestuur van DSC en aan de politie melden. In alle gevallen bespreekt de VCP de klacht of melding met tenminste twee bestuursleden. VCP en bestuursleden bespreken samen of het gewenst is dat de vertrouwenscontactpersoon van de HSB (VCP-HSB) wordt ingelicht, en wie van hen dat het beste kan doen.

Het is aan het bestuur om te beoordelen of er maatregelen genomen moeten worden maar niet voordat hoor en wederhoor plaatsgevonden heeft. Bestuur en VCP overleggen over de wijze waarop wederhoor plaatsvindt. Alle geïnformeerden behandelen de namen van de betrokkenen vertrouwelijk. Het bestuur (maximaal 2 leden daarvan per incident) verzorgen in overleg met de klager en voor zover nodig de communicatie met de clubleden. Tot die tijd bewaren de geïnformeerden tegenover iedereen het stilzwijgen, om een geruchtenstroom te voorkómen.

Het bestuur houdt een logboek bij van alle gebeurtenissen rond de melding of klacht.

Bijlage 3: Procedure Werving jeugdtrainers
Jeugdtrainers worden geworven door of namens het bestuur en aangesteld door het bestuur.
Iedere jeugdtrainer is lid van de HSB en wordt aangesteld volgens een vaste procedure:
  1. De jeugdtrainer maakt kennis met tenminste één bestuurslid.
  2. De jeugdtrainer geeft toestemming aan het bestuur om referenties te laten natrekken, eventueel bij het Registratiesysteem voor Plegers van Seksuele Intimidatie.
  3. De jeugdtrainer verklaart dit reglement lezen te hebben en te onderschrijven.
  4. Het bestuur vraagt een verklaring omtrent gedrag (VOG) aan. Deze verklaring geeft geen aanleiding tot bezwaar om de jeugdtrainer aan te stellen.


Bijlage 4: Namen en adressen
FunctieNaamEmailTelefoon
VertrouwenscontactpersoonFerdinand Schreuderfschreuder01 (at) planet.nl015-2624151
VertrouwenscontactpersoonSofya Blantersofya (at) delftseschaakclub.nl
VoorzitterHenk StipdonkHenk.stipdonk (at) delftseschaakclub.nl
Bestuurslid JeugdzakenVictor van der Kloetvictor (at) delftseschaakclub.nl

Prinsenstad-toernooi



Agenda

March
Fri29Prinsenstadtoernooi
Sat30Prinsenstadtoernooi
Sun31Prinsenstadtoernooi
April
Tue 2Lightning Chess
 Rijswijk 4 - DSC 9
Mon 8Training (4)
Thu11OPK (7)
Sun14DD 1 - DSC 4
 DSC 1 - Promotie 1
 DSC 3 - Haeghe Ooievaar 1
 DSC 6 - Haeghe Ooievaar 2
 DSC 7 - Schaakhuis 2
 DSC H2 - SHTV 1
 RSC Belgisch Park 2 - DSC 5
 SHTV 3 - DSC 8
Mon15Interne Competitie (V7)
Sat20HWP Haarlem - DSC 1
 HWP Haarlem 2 - DSC 3
 Philidor 2 - DSC 2
Mon22Interne Competitie (V8)
Thu25OPK (Snelschaak)
Mon29Grand Prix Rapid (5)
May
Mon 6Interne Competitie (V9)
Mon13Interne Competitie (V10)
Sun19Kroegloperstoernooi
Tue21Open Delfts Doorgeefschaakkampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap