Delftse SchaakSite - Rekenvout

100 Rekenvoutjes

Nadat er in een periode van meer dan 30 jaar 99 artikeltjes van mijn hand zijn verschenen over het onderwerp rekenvoutjes, beken dat ik inmiddels Meester in de Rekenvoutjes bij het Schaken (MRS) ben.

Ik ben overigens niet de enige. Ik deel deze titel met vele anderen, zowel sterkere als zwakkere speler. Ik heb dat tot nu toe aan de kleine klok gehangen, net als de meeste collega’s, maar dat is ten onrechte, ik moest er nu maar eens voor uitkomen.

Iedereen kan een stuk weggeven. Daar is geen kunst aan. Ik kan het, U kunt het, Petrosjan was er een grootmeester in. Maar een echt Rekenvoutje op niveau vereist meer. Over een goede blunder is nagedacht (Krabbé). Kleine Rekenvoutjes zijn soms grote kunst. Ze vereisen een diep schouwen.

Wat is Echt Schaken? Echt Schaken begint met ondoorgronde interessante stellingen. Correct x correct = correct. Maar correct leidt alleen maar tot remise, en gedeelde vreugde is dubbele smart (oude wijsheid).

Reeds Lasker stelde onomwonden, dat een stelling waarin een van beide spelers klein nadeel heeft, tot remise leidt. Hij stelde dat men in een onoverzichtelijke stelling meer praktische kansen heeft de tegenstander een loer te draaien, dan in een iets betere maar bekende stelling waarin de verdediger stoer de poorten bewaakt. Lasker, die boeiende partijen speelde, kampeerde in zijn partijen dan ook op het slagveld.

Iemand waarvan Lasker wist dat hij aan paarden gehecht was, stelde hij in staat in onduidelijke stelling zijn paarden te behouden, in de hoop en verwachting dat diens winstpogingen óók tot kansen voor Lasker zouden leiden.

Dat is natuurlijk Echt Schaken: geen sjablone zetten in een bekende positie, maar diep schouwen in weinig betreden terreinen, waardoor men fraaie creaties en fraaie Rekenvouten tegenkomt. Echt Schaken is de strijd tussen de speler en zijn eigen Rekenvouten (naar Tartakower).

Waardoor ontstaan Rekenvoutjes? De meeste Rekenvoutjes ontstaan ofwel doordat een tussenzet in een schijnbaar logische zetvolgorde verschijnt, ofwel door een toevalligheid in de slotstelling van een opportune variant.

Die tussenzetten zijn vaak het meest verrassend. Mensen reageren ook dan verrast. Wouter Offereins schreef eens dat toen een zwart paard van achter de middellijn plotseling in zijn strafschopgebied kwam binnenzetten, dat hij gauw om zich heen keek of niemand op hem lette. Sommigen worden rood als een totaal onverwachte tussenzet op het bord komt, en maar weinigen hebben de rust of nemen de tijd om in zo’n situatie het even tot rust te komen.

Een van mijn liefste Rekenvoutjes is uit de parij Van der Meer-Rijnbende, een zeer troebele affaire uit de tijd dat de riviervervuiling op zijn hoogst was, toen mijn toren waarvan het lang leek dat die begraven was in de kleedkamer, via éven h5, via het kelderraampje als het ware, nog juist op tijd aan de strijd kon deelnemen, en de beslissende klap kon uitdelen. Net op tijd, te vergelijken met het ingrijpen van de Hollandse ruiterij in 1600 bij de Klap van Nieuwpoort. Maar die is al eens gepubliceerd.

Vandaar dat ik U ditmaal een andere Rekenvout presenteer, een gemeenschappelijke creatie van twee ex-kampioenen van de onvolprezen D.S.C.

1.d4 d5 2.c4 Pc6 3.Pc3 Pf6 4.Pf3 Lf5 5.cxd5 Pxd5 6.Db3 e6 7.e4 Jazeker, dat is goed speelbaar, een aanbeveling van Euwe. Zo oud is dat al!

7...Pxc3 8.exf5 Pd5 9.fxe6 fxe6 10.Dxb7 Dit is een avontuur dat ik niet goed kon overzien. Echt schaken dus!

10...Pcb4 Hoe nu c2 te dekken. Lb5+ is geen zet. Tb8 komt in de stelling, de witte dame kan de loper niet dekken en de dame kan trouwens helemaal niet meer weg.

11.Lb5+ Kf7 12.Pe5+ Kg8 13.Ld7



O DAT! DIE! Hoe makkelijk is het niet om te overzien dat wit via dat veld weg komt. Erger nog, er dreigt een hakballetje naar e6. Nog erger, dat is niet eens meer te voorkomen.

13...g6 14.Lxe6+ Kg7 15.Lh6+ En zwart gaf op. Er volgt Pf7+ en op Kf6 volgt Lg5+ en alsnog Pf7+. Vreselijk.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap