Delftse SchaakSite - Marco's Pravda

een rondje langs de velden

Een rondje langs de velden. Dat is de titel van een wekelijks verschijnend stukje op internetsite www.schakers.info, waar verslagen worden geplaatst van allerlei schaakevenementen van het
afgelopen weekend.


Van rapidtoernooitjes in achterafgelegen dorpjes tot weekend-toernooien in grote steden. Ze zijn meer van een vermakelijke dan informatieve vorm, en dat is maar goed ook.
> Meestal zijn de stukjes afkomstig van één van de organisatoren van het toernooi, soms van een medewerker van de site die daar heeft deelgenomen. Wat dan opvalt, is de grote hoeveelheid toernooitjes die gepropt kan worden in één weekend en hoe vaak dezelfde mensen hieraan deelnemen.

Spijkenisse
Zelf ben ik ook niet vies van een leuk toernooitje, zo een die je eigenlijk alleen voor de lol speelt. Daarom was ik samen met Joost Michielsen eind maart afgereisd naar Spijkenisse om daar deel te nemen aan de Open Rapidmarathon. We zouden rond half tien ?s ochtends beginnen en om 12 uur 's avonds klaar zijn, nog net op tijd voor de laatste metro's die dan richting Rotterdam Centraal vertrokken.
> In de openingsronde al moesten we tegen elkaar. Joost maakte een foutje, offerde een kwal, en ten einde dit voordeeltje niet te verspelen dacht ik zo lang na dat ik op grond daarvan al kansloos werd: ik ging door mijn vlag met weliswaar een kwal meer, maar in een inmiddels onduidelijke stelling.
> Dertien ronden later bevond ik me ergens in de middenmoot, en voerde Joost het veld aan met Richard Polaczek. Joost had deze speler met rating 2424 in de ochtenduren verslagen en in de andere 11 ronden 2 remises moeten toestaan. Polaczek had weliswaar verloren van Joost, maar alle andere partijen met groots spel en ogenschijnlijk groot gemak gewonnen. Hoewel Joost tot dan toe bij kon blijven liet hij in de laatste ronde nog een halfje liggen, terwijl Polaczek gemakkelijk won. En zo werd de broodspeler alsnog ongedeeld winnaar.
> Dat was ook terecht en verdiend, zo vond Joost zelf ook. Met 7½ uit 15 had ik precies 50% behaald en was ik terechtgekomen in dat grijze, mistige gebied. Maar toch leuk, zo'n snelschaakmarathon.

Utrecht
Een week later was er weer iets. In Roosendaal. Een tweetallentoernooi. Ach, waarom niet? Maar Joost moest z'n gitaarles een keertje inhalen en deed dat liever nu dan tijdens een NK. En Diederik moest werken. Maar als Martin wel kon, deden we daar mee.
> Nu had ik op een vrije dag in de tussenliggende week de fiets weer eens van stal gehaald, en na een lekker tochtje op een zonnig dagje had ik in Amsterdam op het Leidscheplein afgesproken met wat schakers. En die bleken aan Utrecht mee te doen.
> Utrecht? Ja, Utrecht. Daar werd gesnelschaakt. En daar deden ook grootmeesters mee, zo scheen. Tja, de hoofdprijs was duizend euro, en dan wilden ze wel een dagje komen snelschaken. Martin bleek die zaterdag inderdaad bereid een toernooitje te spelen, en zo trokken we dus naar Utrecht in plaats van Roosendaal. In een half uurtje moesten we dat met de auto toch wel redden? Gelukkig nam de organisatie het niet zo nauw met de aanvangstijd.
> En in ronde één wachtte zo'n grootmeester. Een Russische nog wel. Meneer Glek, Igor voor intimi. Er stond ook een getalletje achter zijn naam, 2576. Dat zegt me eigenlijk dan nog het minste. Maar goed, de partij. In de vierpionnenvariant van het Konings-Indisch ken ik wel een beetje
theorie. Maar bij mij houdt het een keertje op. Bij een GM niet. Nou ja, uiteindelijk liet ik ergens een toren en koning vorken, en gaf maar meteen op. Een beetje respect mag je wel hebben voor een GM, ook al heeft hij nog maar een minuut op zijn klok. Maar die theorie, ik vraag me dus echt af wat er daar op Pe8 volgt, en dus vroeg ik het meneer Glek. Over de nederlaag was ik boos noch teleurgesteld, maar van zijn antwoord werd ik misselijk. Hij gaf namelijk geen antwoord, maar haalde zijn schouders op, murmelde nog wat na en liep weg. Niet vaak heb ik iemand zo arrogant gezien. Jak. Ik weet het wel, maar waarom zou ik het jou zeggen, aardwurm?? Nou, na mijn studie heb ik tenminste een echt beroep, meneer de profschaker.
> Kijk, wel meer mensen maken een hoop misbaar, over hoe goed zij wel niet waren en hoeveel varianten ze zagen en geven dan een erg subjectieve kijk op de stelling. Ook bij ons cluppie lopen er zulke mensen rond. Ook niet altijd leuk, maar ach, ze geven toch wel wat kleur aan alles. Maar dit was gewoon erg. Tè erg. Gelukkig maar dat hij in de hoofdgroep na 14 ronden 12½ punt had, en toen plots van iedereen verloor en met 13 uit 19 eindigde. Dat zal hem leren! En dan schijnt het ook nog eens dat hij jeugdtrainer is?wat mensen al niet doen voor geld?
> Martin had een rampzalige voorronde en werd in zijn finalegroep 4e. Ik pakte een TPR van 2100 en flink wat punten mee in de voorronde en kon in de finalegroep geen potten meer breken. Daarvoor was ik te vermoeid. Alleen tegen meneer Ceko ging ik er nog eens goed voor zitten. Vaak werd ik echter zelfs gevlagd met stukken meer, maar niet genoeg tijd om mat te zetten. Maar ach, het was zoals gewoonlijk weer een gezellige dag.

The weekend after
Het weekend daarop heb ik, na op vrijdagavond kampioen te zijn geworden met DSC9 en dat ook flink gevierd te hebben, een keertje niet geschaakt. Even afkicken, dat moet ook gebeuren. Vanwege examens, die voorbereid moesten worden. Want ik geloof dat ik anders wellicht zelfs naar Urk was afgereisd, om maar èrgens te kunnen schaken...

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap