Delftse SchaakSite - NoKey

Het pionnetje

Op het bord staat een klein pionnetje. Zijn macht op het bord is zeer beperkt, maar hij weet dat hij zich soms heel belangrijk kan maken. Denkt u maar aan een pion die na gepromoveerd te zijn tot paard de tegenstander mat zet. Maar ons pionnetje wil het moment dat hij belangrijk wordt forceren! Hij wil op een eerder moment belangrijk worden gevonden dan pas op het moment dat hij promoveert. Zo zijn er recentelijk vijf incidenten te noemen.

Het pionnetje steekt bestraffend zijn wijsvingertje omhoog: “Gij grote torens, u hebt u te houden aan ons stabiliteitspact!” U ziet, het eerste incident wordt hier geboren. Wat hield het stabiliteitspact in? Het pionnetje had met de torens afgesproken om het aantal te controleren velden meer te laten zijn dan 16, omdat anders de geloofwaardigheid van de koning in het geding zou zijn. Maar u begrijpt het natuurlijk al: wat heeft een dergelijk pionnetje nu te schaften tegen die grote torens? En de torens op het bord negeren het bestraffende wijsvingertje van ons pionnetje door hun eigen gang te gaan.

En dan het tweede incident. Het pionnetje denkt op een originele manier wraak te nemen. Het pionnetje wil het stabiliteitspact in de schaakregels laten opnemen. Maar de grote torens houden zich met andere zaken bezig: in de schaakregels moet expliciet komen te staan wat de puntverhouding is tussen de torens en de dames. Het pionnetje steekt weer zijn wijsvingertje omhoog, maar krijgt te horen dat het om de punten gaat en niet om de knikkers. De mediagenieke dame denkt met bilateraaltjes en leuke grapjes de discussies glad te strijken, maar het kwaad is al geschied: het pionnetje wordt uitgelachen en de torens en de dames strijden verder om de punten.

Dit leidt gelijk tot het derde incident. Vol van wraak bedenkt ons pionnetje een plan om de torens op scherp te zetten. Hij was via slinkse wijze te weten gekomen dat de dame er niet van gediend zou zijn als de torens haar constant bespotten. Zij zou ons pionnetje in de oren hebben gefluisterd dat het gedrag van de torens haar heerschappij op het bord te gronde zou richten. Dit brengt ons pionnetje er toe een media-offensief in het notatieboekje te starten, maar deze zetten worden niet door de andere stukken begrepen. En de dame roept ons pionnetje op het matje en zegt hem dat de handelswijze averechts heeft gewerkt.

Wij zijn toe aan het vierde incident. Ons pionnetje ontsnapt aan een persoonlijke aanslag op het bord. De lopers konden die aanslag tijdig verijdelen. Wat was er aan de hand? Een verward paard zette zijn hoeven op een verkeerd veld en struikelde. Gelukkig werd op dat moment ons pionnetje opgetild om gezet te worden. Ja, ja, zonder geluk zet niemand wel! Rest ons de vraag waarom zo’n onbeduidend pionnetje mikpunt is van een aanslag. Zo belangrijk is hij toch ook weer niet.

Het vijfde incident brengt aan het licht dat ons pionnetje zich aan de regels van het schaakspel moet houden. En zich niet laat verleiden tot het verderfelijke kickschaken. Wat was er aan de hand? Ons pionnetje sprak met de tegenstander af dat het slaan van een schaakstuk niet alleen in de schaakzin wordt gedaan, maar ook fysiek door het schaakstuk dat slaat. Het gevolg kunt u zeker wel raden: de schaakstukken werden afgemat voordat zij zelf aan matzetten toekwamen. En de materiaalcommissaris constateerde dat door het kickschaken niet alle schaakstukken nog uit één stuk bestonden.

Mijn conclusie is dat wie als een pionnetje wordt geboren nooit zomaar aan (of op) het eerste bord moet gaan zitten.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap