Delftse SchaakSite - Nobel in het schaakspel

verwachtingen van het bed tot het gedroomde offer

Soms wordt een mens wakker met het idee dat hij nog slaapt en nergens heen hoeft, dat het bed groter is geworden en de dekens zachter dan zacht. Dat er geen verplichtingen meer zijn, laat staan dat deze voldaan dienen te worden. Wanneer de gordijnen dan tintelend van genot de vroege zonnestralen weghouden van de loden ogen die zacht knipperend de kamer in staren, is het een stem die kietelt fluisterend in de oorschelp. Het is slechts dit korte berichtje:
- De wekker mag weer uit. Met een ingetogen ferme beweging draait men zich om, sluit de ogen weer voor onbeperkte tijd en droomt verder. Hoe pretentieloos mooi verhelderd kan zo'n ochtend zijn.

Maar de werkelijkheid is anders. Deze kortstondige momenten van gelukzaligheid woorden in de regel, abrupt verstoord door telefoontjes van geïrriteerde dan wel bezorgde werkgevers of door huisgenoten met op het oog oprechte bedoelingen. Drie bakken koffie en een klef kadetje als substituut voor een gemist ontbijt lijken de pijn voor een moment te verzachten, maar het leed is leden en het gewone leven zoals men dat gewend was dient zich weer aan.

De plicht roept - nee, schreeuwt om aandacht - en in het verleden geschepte verwachtingen dienen te worden waargemaakt. En als de voeten dan eindelijk onder de dekens vandaan - de tenen gestrekt - het zijl betreden komt een waas van Fries stamvee in de onderbuik op. De tocht naar het espressoapparaat is lang noch hevig en het zwartwit-geblokt van de keukenvloer roept a(t/m)h-erlebnischen op, die in het verlengde van de maagklachten een versuffende uitwerking hebben op de geest.

U schuift in gedachten verzonken aan, geeft u denkbeeldige tegenstander een stevige doch vriendschappelijke handdruk. U speelt met de witte stukken en uw tegenstander drukt de klok in. U pakt uw favoriete centrumpion en speelt hem rustig naar de 4e rij.

Zwart probeert vanaf het eerste moment uw plannen te dwarsbomen en zet zijn hout dreigend doch waakzaam op, klaar om elke misstap van u genadeloos af te straffen. De elegante manier waar mee hij zijn stukken plaatst - kijkend naar de strategische velden - boezemt u ontzag in.

Langzaam maar zeker komen ook uw stukken op de velden te staan waar ze thuis horen. Uw paarden lijken de oren te spitsen wanneer ze richting centrum galopperen en zich kardinaal wanende bisschoppen poetsen hun mijters op. Een warm gevoel vervult uw lijf. Wanneer dan ook Zijne Koninklijke Hoogheid in veiligheid is gebracht en grootse torens op een solide fundering de achterste en de eerste open skyline sieren, breekt de eerste beslissende zet van de partij aan: u besluit om veel tijd te investeren in deze zet. De te maken keuze is essentieel voor het verdere verloop. Aan de horizon kleuren de eerste stralen als voorbode van het naderende middenspel de ochtendhemel rood.

U denkt voor een ogenblik terug aan daarnet: u draait zich nog even om en droomt lekker verder. Het kussen vult zich als vanzelf met bergen dons en uw tenen krullen van genot als de verwarming zachtjes aanklikt en de ruimte verwarmt. De gordijnen golven mee op een contrasterend verfrissend briesje en op de achtergrond meent u al wakkere huisgenoten waar te nemen, die zacht neuriën van al het moois dat de nieuwe dag te bieden heeft.

Dan schrikt u wakker:
- Wilt u iets drinken? U reageert verward en knikt.
- Koffie graag mompelt u er nog net hoorbaar achteraan, het kadetje laat u beleefdheidshalve achterwege. Meer door een ingeving getroffen dan door sterk inzicht, speelt u naar lang staren op het bord dan toch maar uw schoonheid naar e2 van waar zij dynamisch als zij is het hele bord het best lijkt te kunnen overzien. U laat haar langzaam los terwijl uw wijsvinger nog zachtjes haar hoofd streelt. Ze lijkt naar u te glimlachen. In uw hoofd klinkt zachtjes:
- De wekker mag weer uit en u drukt voorzichtig de klok in.

De stelling wordt langzaamaan complexer. Op de zwarte hoofddiagonaal glimt een kardinaal in wording van genot en uw paard pronkt met zijn opgeheven hoofd triomfantelijk voor de vijandelijke koningstelling een volbloed arabier waardig. Uw tegenstander manoeuvreert het ene deel van zijn infanterie richting eigen koningstelling, terwijl hij aan de andere kant voorzichtig een bestorming van uw gemoedelijk van het spektakel genietende onderontwikkelde damevleugel voorbereidt.

Het middenspel staat al hoog aan de hemel terwijl de wekker aangeeft dat het tijd wordt voor de siësta. Even een adempauze om straks in alle hevigheid de strijd te kunnen voortzetten. Onwillekeurig schuift u uw stoel van tafel en loopt een rondje. De benen worden gestrekt en in uw partij verzonken staart u naar buiten als plotseling:
- Pxg7!! door het hoofd flitst.

Snel loopt u terug naar uw bord, dit moet gecontroleerd worden! Uw tegenstander heeft zojuist een pion opgespeeld op de damevleugel. Relaxed met een mooie winst in het vooruitzicht, ploft u terug op uw matras en sluit de ogen. Spaanse klanken vullen uw gedachte Pxg7!! mooi aan en een slanke señorita loopt glimlachend voorbij. Langzaam schuiven verscheidene stellingen over het bord en telkens wordt de zwarte koning gevangen. De rode doek wappert voor zijn ogen en als volleerde torero geeft u het zwarte beest de genadeslag. Het applaus vanuit de volle arena ebt maar langzaam weg...

Verward knipperend met uw ogen aanschouwt u de klok. Het wordt tijd af te ronden voor u in vliegende tijdnood verzandt. U speelt vol overtuiging Pxg7!! en blijft triomfantelijk zitten achter het bord. Als u naar lang verbouwereerd kijken van uw tegenstander de indruk krijgt dat een antwoord nog wel even op zich zal laten wachten, maakt u van de gelegenheid gebruik, de kopjes weg te brengen en uw hart te luchten aan de bar.

Dan in een flits ziet u, uw tegenstander Kxg7 spelen. U loopt snel terug en speelt a-tempo Tg3+. Dat had u tenslotte net nog zitten uit rekenen, niet? Maar dan, zonder aarzeling pakt uw tegenstander zijn koning stevig beet en plant hem met volle overgave op f6. In uw hoofd wordt uw bed ritueel verbrand en de arena barst in joelen uit. De duimen gaan naar beneden en in plaatst van mooie señorita's lopen leeuwen de arena binnen. Niet alleen uw paard wordt het slachtoffer van deze bloeddorstige dieren, maar ook uw vege lijf is in groot gevaar.

De grote kaken glinsteren in de zon en Caesar loopt begeleid door veiligheidstroepen zonder problemen naar e7. In een flits schiet het nog door u heen dat Hare Majesteit op d2 de verwoestende aantrekkingskracht van Cleopatra had, maar het is slechts een verre gedachte uit vroegere tijden.

Versuft speelt u door. Langzaam wordt u nu omsingeld en wat u ook probeert aan een dodelijke aanval valt niet meer te ontkomen. Dan buigt u ineen, strekt een hand uit, sluit uw ogen, geeft u over en vraagt om genade. Gehonoreerd, oef, op het nippertje, Ineengekrompen verlaat u versuft de arena via de catacomben, hopend dat uw bed er nog zal staan als u thuiskomt.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap