Delftse SchaakSite - Nobel in het schaakspel

Kou

De bloemen staan op de ruiten wanneer ik begin januari nog net op tijd aankom in het - naar later blijkt - onverwarmde speel­lokaal van de locale SV. In deze ruimte waan ik mij al snel binnen de poolcirkel zoals die was voordat men vreesde voor het voort­bestaan van de ijsbeer.

IJsberen blijkt dan ook de beste methodiek om warm te blijven. Onwillekeurig gaan mijn gedachten uit naar de woorden van ras­optimist Hans Dorrestijn. Hij vrolijkte zijn toehoorders op met de weten­schap dat de bevriezingsdood een pijn- en stressloze is.

Maar ik wil niet dood, nog lang niet. Ik wil de koude niet voelen. Ik wil winnen, en als het even kan snel. Het lokale klimaat geeft eerder aanleiding tot het schaatsen van een Elfsteden­tocht dan tot vier uur roer­loos achter een schaak­bord zitten. Helaas hebben tegenstanders doorgaans de neiging om niet mee te werken aan hun nederlaag.

Ik heb geluk. Mijn goed ge´soleerde tegenstander - ik laat in het mid­den of het hier synthetische dan wel natuurlijk isolatie betreft - is de kwaadste niet en helpt mee. Nu ja, nu doe ik hem te kort: hij weet me in zo’n vuurbeest-variant van het Siciliaans te krijgen, en dat doe ik niet met enthousiasme als ik aan de duistere kant van het bord zit.

Toch gaat het voorspoedig. Mijn zetten komen snel, zodat ik niet te lang achter het bord hoef te zitten, en een teamlid staat zelfs zijn jas af. Zonder deze geste had ik onderstaande stelling nooit bereikt.Met een ijsbreker kraak ik de witte stelling. De ijsschotsen splijten onder de enorme druk. Ondanks mijn bevroren vingertoppen en winter­tenen heb ik het niet koud meer. Misschien een opkomend delirium, misschien ook niet. Gewonnen! Ik ben helemaal warm van binnen.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap