Delftse SchaakSite

DSC1 wint met 6-4 van Voerendaal

Het eerste van de Delftsche Schaakclub (DSC) heeft in een spannende wedstrijd met 6-4 van Voerendaal gewonnen. Met zes matchpunten uit vijf wedstrijden is er nog van alles mogelijk.

Na twee vlotte remises van Michiel van Wissen en Arend van Dop volgde een nederlaag van Ted Barendse, die vanuit ongeveer gelijke stelling plots de mist in ging.

Leo Hofland maakte de achterstand weer goed. Beide spelers wilden druk zetten op de damevleugel, maar Leo was degene die het uit kon voeren. Daarna gaf hij het initiatief niet meer uit handen.


 


Joost Michielsen was in de opening een onbekend pad opgegaan, hetgeen een kwaliteit achterstand had opgeleverd, maar tevens een bijzonder interessante stelling. Joost stond niet minder, onder andere doordat hij een sterke vrijpion bezat. Maar geen van beide spelers wist een winstplan te verzinnen.

Marten Wortel zette DSC op voorsprong. Tegen Abolianin wist hij een stuk voor te komen, tegen een te stoppen vrijpion. Niet helemaal nauwkeurig spel betekende dat hij het stuk weer in moest leveren, maar vanuit de resterende stelling nam Marten stevig het initiatief en trok de partij naar zich toe.

Richard Oranje had vanuit de opening een pionnetje voorsprong, maar dat is niet ongebruikelijk als zwart een gambiet speelt. Hij behield dit pionnetje lange tijd, maar tegen de tijdnoodfase kwam zwart toch los. Richard kwam die fase weliswaar met een pionnetje voorsprong uit (er moest een reconstructie aan te pas komen om te zien of de zetten gehaald waren), maar winst zat er niet meer in het toreneindspel.

De definitieve winst werd door Gert Legemaat in een spectaculaire partij veiliggesteld. Na enkele voor omstanders verrassende wendingen (wat deed die loper op a7?) offerde Gert sterk een kwaliteit. Hij kreeg zeer veel druk, en de zwartspeler moest materiaal teruggeven. Gert kwam een kleine kwal voor, maar behield druk en had een verre vrijpion die wel naar de overkant wilde. Er bleek geen houden aan.

Daarmee was een matchpunt binnen, maar in de praktijk ook het tweede. De resterende twee partijen werden snel remise gegeven. Kees van der Meer had de hele middag al een stevige stelling, maar dat gold ook voor zijn tegenstander. Arno Wiersma was goed uit de opening gekomen, had twee pionnen gewonnen, maar er een terug moeten geven na een dreiging te hebben gemist. Het resterende eindspel met een pion meer was beter, maar niet gewonnen.


DSC1 - Voerendaal 1 6-4
Marten Wortel - A. Abolianin 1- 0
Joost Michielsen - P. Talsma 1/2 - 1/2
Ted Barendse - P. Driessens 0 - 1
Arend van Dop - H. Temmink 1/2 - 1/2
Michiel van Wissen - R. Caessens 1/2 - 1/2
Gert Legemaat - A. Heuzen 1 - 0
Leo Hofland - P. Vercoulen 1 - 0
Richard Oranje - T. Bus 1/2 - 1/2
Kees van der Meer - L. Zimmerman 1/2 - 1/2
Arno Wiersma (inv) - R. Merx 1/2 - ½


Stand in de eerste klasse KNSB na vijf ronden:

1. Stukkenjagers 8 29½
2. Paul Keres 8 28½
3. SMB 6 29
4. DSC 6 26
5. Eindhoven 6 24
6. LSG 2 5 25½
7. Voerendaal 4 24½
8. RSR Ivoren Toren 4 22½
9. Spijkenisse 2 20
10. BSG 1 20½

er zijn 21 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap