Delftse SchaakSite

IGM John van der Wiel scoort 79% in volgeboekte simultaan

Ter viering van het 109-jarig jubileum van de Delftsche Schaakclub (DSC) organiseerde de club dit jaar een simultaan tegen de Nederlandse grootmeester John van der Wiel. Hij nam het in een volledig volgeboekte simultaansceance op tegen 40 schakers. Na een zware avond boekte hij 31,5 punt, wat neerkomt op een fraaie 79% van de punten.

DSC is opgericht op 17 december 1895, en bestaat dus dit jaar 109 jaar. De club viert haar jubileum elk jaar met een simultaan tegen een topschaker. Vanaf 2000 waren achtereenvolgens IGM Ulf Andersson, IGM Friso Nijboer, IM Herman Grooten en IGM Erik van den Doel te gast. 


Van der Wiel was blijkbaar een inspirerende naam. Nu is dat ook niet zo vreemd. Hij sinds hij in 1978 Europees jeugdkampioen werd een van de toonaangevende grootmeesters van het Nederlandse schaak. Zo speelt hij al 25 jaar onafgebroken mee aan de Nederlandse kampioenschappen, en behoorde talloze malen tot de Nederlandse Olympiadeploeg.

Niet eerder was het bij DSC voorgekomen dat er 40 spelers aan een simultaan meededen. En het animo was nog groter waardoor zelfs een aantal schakers teleurgesteld moest worden.

Niet alleen John nam de simultaan uitermate serieus, maar ook zijn tegenstanders. In een geconcentreerde omgeving werd hard nagedacht, en op een hoog niveau gespeeld. Niet alleen het maximum aantal deelnemers, maar ook het hoge niveau (DSC is de sterkste vereniging binnen de Haagse Schaakbond) maakte het tot een spannende avond. Het was ook niet vreemd dat de meeste deelnemers tot na 00.00 uur bezig waren, en al helemaal niet raar dat pas rond 01.00 uur de laatste borden gearbitreerd moesten worden. Toen waren echter de meeste borden al beslist.

De grootmeester verloor uiteindelijk drie partijen, en moest elf maal in remise berusten. Hij scoorde daarmee een fraaie 79%.

Het eerste succes voor de DSC-ers werd aangetekend door Luc Verhees, die de grootmeester een half punt afhandig maakte. Daarna volgden er vele nederlagen (voor het DSC-kamp). Roelof Westerink was de tweede die een half punt binnen bracht, en er volgden spoedig meer. Uiteindelijk moest de grootmeester 11 maal in remise berusten.

Op de eerste overwinning van een DSC-er moest lang worden gewacht. Maar niet vergeefs! Gert Legemaat smaakte het genoegen als eerste een vol punt in ontvangst te mogen nemen. Later volgden nog overwinningen van Jaap Flohil en Bobby Voogt.

De andere spelers met een eervolle vermelding voor hun behaalde remise waren: Sander van Gennip, Roland ten Have, Theo Rekveldt, Rob Smits, Diederik van Heijgen, René van Alfen, Joram op den Kelder en Chiel van Oosterom.

er zijn 12 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap