Delftse SchaakSite

DSC-K5 komt net tekort in topper tegen Sliedrecht K3: 3,5-4,5

Op zaterdag 17 december stond de topper tegen Sliedrecht op het programma. Sliedrecht was de koploper en het beloofde dus een pittige middag te worden. Wij stonden echter slechts 1 punt lager op de 3e plaats. Sliedrecht heeft over de hele breedte een redelijk sterk en evenwichtig team, met niet al te veel niveauverschil.

Op de laagste borden hadden we het dan ook lastig. Hoewel iedereen lang goed partij bood, volgden daar na een uur of 2 spelen de eerste uitslagen. Abel (7) was de eerste die de strijd moest staken. In een Caro-Kann (die overigens 3x op de borden te zien was in onze match deze middag) ging het lang gelijk op, maar op een gegeven moment verloor hij twee paarden tegen een toren. Ook had hij nog een zwakke achtergebleven b-pion, waar zijn tegenstander druk op kon uitoefenen. Toen de tegenstander hier binnenkwam, was er geen houden meer aan en was het eerste punt voor Sliedrecht binnen.

Timo (5) speelde een goede opening en kwam in het middenspel best lekker te staan. Ook toen hij een pion achterstond, leek hij nog voldoende compensatie te hebben, dankzij zijn sterke loper op g2 die heerste over het bord, en ervoor zorgde dat zwart zijn loper op c8 en toren op a8 niet goed kon ontwikkelen. In de overgang naar het eindspel speelde zijn tegenstander het echter slimmer. Timo won een pion terug, maar zijn koning kwam nu op de tocht te staan. Hier maakte zijn tegenstander handig gebruik van en die maakte het bekwaam af.

Lina (8) speelde tegen een tegenstander die een stuk beter speelt dan zijn rating (12-nogwat) deed vermoeden. Hier ook weer een Caro-Kann, waarbij zijn tegenstander een spectaculair paardoffer deed op e6. Het zag er gevaarlijk uit, en dat was het ook, dus Lina besloot het paardoffer niet aan te nemen. Objectief gezien een slechte keuze, maar praktisch wel begrijpelijk. Een dame binnen laten komen, rokade opgeven en je koning onveilig, dan is het vaak niet makkelijk om de juiste verdediging te vinden. Maar nu was ze een belangrijke pion kwijt, en even later bedacht de tegenstander nog een handigheidje en kon binnenkomen met zijn torens via de open b-lijn. Lina vond niet de juiste manier om hier tegen te verdedigen en werd binnen enkele zetten mat gezet.

Ariël (6) kreeg een Veresov tegen zich. Met een snelle f3-e4 wilde zijn tegenstander het centrum bezetten. Er volgde een indrukwekkende kamikaze-actie van Ariël's paard (van zijn eerste 9 zetten werden er 5 gespeeld door het g-8 paard, met de indrukwekkende reeks Pg8-f6-xd5-e3-xf1-xh2) en toen de rookwolken waren opgetrokken bleef een vrij atypische stelling waarin wit meer ruimte had, wel wat gaten in zijn stelling, maar zwart nog wat ontwikkelingsproblemen moest oplossen, met name voor zijn f8-loper, die in tegenstelling tot het g8-paard beduidend minder aandacht van Ariël had gekregen. Uiteindelijk besloot hij een pion te offeren om deze loper te ontwikkelen, maar dit bleek een duur grapje te zijn. De 10 zetten daarna werd er veel geruild, tot er een toreneindspel over bleef met een pion minder. En je raadt het al, dat werd zijn ondergang.

4-0 achter, stevenden we af op een monsternederlaag? Mats en Willem stonden een pionnetje achter, Sicco zelfs 3 pionnen achter, alleen zelf stond ik wel gewonnen. Zo makkelijk gingen we ons toch niet naar de slachtbank laten leiden? We stroopten de mouwen nog eens op en gingen er het maximale uit halen. Mats (3) speelde ook tegen een Caro-Kann en kreeg uit de opening een veelbelovende stelling. Hij wist echter niet het juiste plan te vinden om hier het maximale uit te halen, en zijn afwikkeling naar het eindspel was niet goed. Bij dameruil kostte het ook nog een pion, en even later was er een toreneindspel met een pion minder. Zijn tegenstander bood remise aan, die Mats resoluut weigerde, gezien de teamstand. Echter, even later moest Mats het aannemen, omdat het alternatief (doorspelen) op dat moment een vrijwel zekere nederlaag zou betekenen, aangezien hij vast stond aan het verdedigen van een pion. Het eerste halve punt was hiermee binnen, de opmaat tot meer moois.
Willem (4) viel dit keer bij ons in, mede doordat zijn zoon Jaap verhinderd was. In de opening kwam hij wat tochtig te staan, maar toch leken er wel kansen te zijn. Echt een lekkere partij die beide kanten op zou kunnen vallen. In het eindspel leek Willem lekker te komen te staan (hij had een paard tegen een loper en beide een pion of 5). Helaas gaf hij toen een pionnetje weg, en leken kansen op een goed resultaat buiten bereik. Hopelijk kan hij het nog remise houden, was ik nog aan het denken toen plotseling Willem opeens had gewonnen. Zijn tegenstander had zich ernstig vergaloppeerd. Zijn witveldige loper en zijn koning waren iets te actief op de andere helft gepositioneerd, waardoor het niet meer mogelijk was om Willem's pion nog tegen te houden. Zie de stelling hieronder: Wit speelt en verliest binnen twee zetten:

Diagram










Daarna mocht ikzelf een duit in het zakje doen. Op bord 2 kwam ik al snel prettig te staan. Mijn tegenstander bood al snel dameruil aan, waarna ik onder gunstige omstandigheden dxc4 kon spelen en relatief eenvoudig die extra pion kon vasthouden. Uiteraard was het nog lang niet gespeeld, maar toen er nog wat meer spul van het bord verdween, en ik zijn paard naar de zijkant kon verjagen, bleek dat het paard daar niet meer uit zou kunnen komen. Ik kon heel rustig mijn stelling verbeteren, en hij stond redelijk vast. Ik probeerde alles zo optimaal mogelijk neer te zetten, voordat ik mijn vrijpion zou gaan pushen. Dit wilde mijn tegenstander niet afwachten en besloot tot een wanhopig paardoffer. Nu resteerde een eindspel met een loper extra, het was niet meer zo ingewikkeld om toen het punt binnen te slepen.

Sicco was als laatste bezig op bord 1. Hij speelde tegen een goed voorbereide tegenstander, die de opening sterk speelde. Sicco kon geen voordeel krijgen met wit, en net na de opening ging het zelfs goed mis. Nadat hij in de opening al een pion had geofferd, gingen er ook nog een 2e en een 3e pion verloren. Toen dameruil en er leek een wanhopig eindspel over te blijven. Sicco ging er echter nog eens goed voor zitten, activeerde zijn stukken en ging op zoek naar tegenspel. En dat vond hij. Zijn tegenstander bezweek onder de druk en Sicco wist een stuk te winnen. Het resterende eindspel met loper en paar en 2 pionnen tegen loper en 3 pionnen wist hij bekwaam te winnen. We vroegen ons op de gang nog wel af hoe Sicco's loper+paard matzettechniek zou zijn, want er leken wellicht mogelijkheden voor zijn tegenstander om hier op af te stevenen. Dit was echter niet wat op het bord verscheen, en Sicco hield een pion over, en de techniek om met een dame mat te zetten, daar was zijn tegenstander begrijpelijk niet zo in geïnteresseerd om dat te laten bewijzen.

Al met al mooi terug gekomen na een 4-0 achterstand, maar meer zat er ook niet in. Sliedrecht heeft een terechte overwinning geboekt en lijkt nu toch wel de grote favoriet voor het kampioenschap. Wij sluiten het jaar af op een mooie 3e plek, we doen heel leuk mee in de 6e klasse en spelen veel mooie en leerzame partijen.



Sliedrecht 3 Rating DSC Delft 5 Rating Ronde 5
Beest van, Y. (Yaro) 1583 Verwer, S.E. (Sicco) 1973 0 - 1
Stoker, M. (Martijn) 1685 Drenthen, A. (Arjan) 1841 0 - 1
Haan de, J.B.A. (Jurgen) 1683 Borgen, M.P. (Mats Peder) 1591 ½ - ½
Hartkoren, M.H. (Maarten) 1590 Koster de, W. (Willem) 1490 0 - 1
Dobber, G. (Bert) 1607 Vesters, T. (Timo) 1517 1 - 0
Does van der, C.M. (Kees) 1669 Simón Sabsay, A. (Ariël) 1647 1 - 0
Hut, T.Y. (Tjerry) 1513 Drenthen, A. (Abel) 1022 1 - 0
Versteeg, R. (Rik) 1276 Khaddari el, L. (Lina) 1453 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1576 Gemiddelde Rating: 1567 4½-3½

er zijn geen reacties: reageer
Prinsenstad-toernooi



Agenda

March
Fri29Prinsenstadtoernooi
Sat30Prinsenstadtoernooi
Sun31Prinsenstadtoernooi
April
Tue 2Lightning Chess
 Rijswijk 4 - DSC 9
Mon 8Training (4)
Thu11OPK (7)
Sun14DD 1 - DSC 4
 DSC 1 - Promotie 1
 DSC 3 - Haeghe Ooievaar 1
 DSC 6 - Haeghe Ooievaar 2
 DSC 7 - Schaakhuis 2
 DSC H2 - SHTV 1
 RSC Belgisch Park 2 - DSC 5
 SHTV 3 - DSC 8
Mon15Interne Competitie (V7)
Sat20HWP Haarlem - DSC 1
 HWP Haarlem 2 - DSC 3
 Philidor 2 - DSC 2
Mon22Interne Competitie (V8)
Thu25OPK (Snelschaak)
Mon29Grand Prix Rapid (5)
May
Mon 6Interne Competitie (V9)
Mon13Interne Competitie (V10)
Sun19Kroegloperstoernooi
Tue21Open Delfts Doorgeefschaakkampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap