Delftse SchaakSite

DSC-K4 wint overtuigend van Rijswijk 2

Zaterdag 5 Nov mocht DSC-K4 het weer opnemen tegen een sterke tegenstander in de poule. Gezien de locatie, waren we bijna allemaal mooi groen afgereisd (fiets, tram, te voet) naar de oude Hofrust gebouw in het hartje Rijswijk centrum, gezien de dag omringt door een bruisende zaterdagse markt.

Persoonlijk vond ik het gebouw veel te koud om drie uur te zitten, maar ik ben ook bekend voor mijn klachten over de temperatuur. Thermostaat wees 19 graden (ook groen), ramen waren tilt open, en ik zat aan het einde van de partij in mijn jas, sjaal en nog een sjaal om de handen heen te klappertanden. Maar dat maakte de mooie prestatie van onze team des te beter.

Met twee 1900 spelers op de eerste twee borden, leek Rijswijk 2 op papier sterker, maar gemiddeld waren wij zelfs een paar punten meer, dankzij laag bezette onderste borden. Met een record aantal remises en 4 overwinningen mochten we een mooie score van 2-6 noteren.



Verslagen van spelers

Sander
Tegen de op papier veel sterkere Bart van Zijll speelde ik een opstelling met twee fianchetto's. Ik had meer ruimte, maar dat kon niet verhinderen dat hij een sterk gedekt paard op d4 kreeg. Gelukkig kreeg ik ook het spiegelbeeld daarvan op d5, en hoewel ik het gevoel had dat ik beter stond zou er bij correct spel van mijn tegenstander waarschijnlijk niet meer in zitten dan een remise. Mijn tegenstander zag echter niks in dat vooruitzicht en begon, na heel lang nadenken, de boel te forceren. Hij bracht zijn paard van d4 naar een slechtere plek op het bord, en niet veel later had ik ineens 2 comfortabele verbonden vrijpionnen. 1-0.

Sofya
In een bijna klassieke variant van Caro met beide kort gerokeerd besloot mijn tegenstander om een flinke koningsaanval op te zetten met f4, en haalde twee torens, een paard en een loper erbij. Dit kwam nog nooit in mijn praktijk voor, een koningsaanval aan de korte kant in Caro als wit zelf kort gaat (ander verhaal bij kruis-rokades), en ik was er niet helemaal op voorbereid. Ik onderschatte de dreiging, kreeg een loperoffer tegen mijn neus en een redelijke matdreiging.
Na alle varianten door te berekenen kwam ik tot de conclusie dat een dame offeren tegen een toren het minste materiaal zou verliezen en kwam in een stelling met T+T+L tegen T+D+pion. Wat oorspronkelijk een desperado attempt leek, met weinig overlevingskansen, bleek net genoeg te zijn voor een half punt. Het was niet makkelijk, maar met een beetje geluk wist ik alle pionnen op de damevleugel af te ruilen, zodat wit met een dubbelpion op de koningsvleugel bleef zitten. Dat leek niet (makkelijk) te winnen en mijn remise aanbod werd aangenomen.

Rob
Ik speelde de ruilvariant van het Slavisch.
Won een pion maar ik moest deze weer teruggeven.
Mijn tegenstander bood remise aan in een stelling waarin als hij niets deed , ik er niet doorheen kon komen.
Dus heb ik dit remiseaanbod geaccepteerd.

Roelof
Met zwart een hyperaccelerated dragon gespeeld waar ik het eerste potje met wit tegen onderuitging. Mijn tegenstander volgde grotendeels main line en na alles afgeruild te hebben op de torens en een paard na bood hij remise aan. Na kort beraad met teamleider aangenomen.

Shandijean
De partij was hele tijd drawish.

Ahmad
My opponent, who was higher rated than his opening choice led me to believe, decided to go with a set up of d4, e3, c3. This system is typically good when your dark squared bishop is developed to the f4 square (as is typical in the London), but when both your bishops are locked in behind the pawn chain, it’s hard to believe white is even better. So when I locked the center with e6/f5 & d5/c4 and exchanged a pair of knights, my opponent thought I was hinting at a draw. But completely the opposite, I knew that only black can stand to take advantage of the resulting pawn structure. And once I broke open on the king side with g5, h5 & h4, my opponent had nothing better than to shuffle his rooks until I opened the h-file, by which point I had all my pieces focused there and he could do very little to stop the mate/loss of great material.

Christophe
Op bord 7 kreeg ik een soort moderne verdediging tegenover me. Ondanks dat ik hier theoretisch weinig van ken kwam ik toch vrij goed te staan uit de opening. Ik wist een zwakheid op de koningsvleugel te creëeren, en daarna op de damevleugel een pion te winnen. De poging van mijn tegenstander om tegenspel te genereren op de damevleugel strandde en om zijn passieve stelling te ontlasten speelde hij een verzwakkende pionzet, waarna ik de stelling kon binnenvallen en een toren kon winnen, en hij opgaf

Ed
Op bord 8 speelde ik Scandinavisch. Mijn tegenstander speelde het goed tegen. Om op winst te kunnen spelen besloot ik maar wat risico te nemen door lang te rokeren en de pionnen op de koningsvleugel op te spelen. Ik moest het op de dame vleugel waar mijn tegenstander met zijn pionnen opstormde wel zien dicht te houden. Dat lukte en na het winnen van een pion in het centrum en daarna afruilen van de torens stond ik beter. Na afruil van de paarden leidde het pionnen eindspel tot winst.

 Rijswijk 21712-DSC417242 - 6
1Zijll Langhout van, B.W. (Bart)1973-Gennip van, A.D. (Sander)18220 - 1
2Goudriaan, A. (Tony)1942-Blanter, S. (Sofya)1754½-½
3Stap van der, H.F.A. (Harry)1785-Smits, R.C.M. (Rob)1762½-½
4Mulders, E. (Edwin)1737-Westerink, R.V. (Roelof)1720½-½
5Strien van, B. (Bart)1636-Shindi, S. (Shandijean)1673½-½
6Steffers, H. (Hendrik)1714-Diab Diaz, A. (Ahmad)17730 - 1
7Huitema, D.J.E. (Doeke)1479-Rebreyend, C. (Christophe)16870 - 1
8Peursen van, T.W. (Timo)1437-Eveleens, E. (Ed)16010 - 1

er is 1 reactie: lees | reageer
Prinsenstad-toernooi



Agenda

March
Fri29Prinsenstadtoernooi
Sat30Prinsenstadtoernooi
Sun31Prinsenstadtoernooi
April
Tue 2Lightning Chess
 Rijswijk 4 - DSC 9
Mon 8Training (4)
Thu11OPK (7)
Sun14DD 1 - DSC 4
 DSC 1 - Promotie 1
 DSC 3 - Haeghe Ooievaar 1
 DSC 6 - Haeghe Ooievaar 2
 DSC 7 - Schaakhuis 2
 DSC H2 - SHTV 1
 RSC Belgisch Park 2 - DSC 5
 SHTV 3 - DSC 8
Mon15Interne Competitie (V7)
Sat20HWP Haarlem - DSC 1
 HWP Haarlem 2 - DSC 3
 Philidor 2 - DSC 2
Mon22Interne Competitie (V8)
Thu25OPK (Snelschaak)
Mon29Grand Prix Rapid (5)
May
Mon 6Interne Competitie (V9)
Mon13Interne Competitie (V10)
Sun19Kroegloperstoernooi
Tue21Open Delfts Doorgeefschaakkampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap