Delftse SchaakSite

DSC-K5 ontsnapt met punt in topper tegen RSR Ivoren Toren 3

Na twee rondes stonden er 4 teams bovenaan met 3 punten in klasse 6E, en DSC Delft 5 en RSR Ivoren Toren 3 waren twee van die teams. In een onderlinge strijd moest uitgevochten worden wie er bovenin mee draaien en wellicht (voorlopig) afhaakt in de strijd om de titel. Uiteindelijk werd het een 4-4 gelijkspel. Zelf was ik een weekend weg, maar via de app werd ik op de hoogte gehouden van de verwikkelingen.

Na ruim 2 uur spelen stonden we met 2-1 voor. Hugo (8) speelde zijn eerste wedstrijd voor ons team, en dat deed niet onverdienstelijk. Met een dubbele fianchetto gaf hij het centrum aan de tegenstander, om die vervolgens van alle kanten onder vuur te nemen. Dit leidde in eerste instantie tot pionwinst. Later ging hij zijn tegenstander een gevaarlijke pion slaan, wat leidde tot een penning. In de complicaties die volgden, stonden er opeens twee dames in. Hugo had beter gerekend dan zijn tegenstander, want dankzij een tussenzetje (matdreiging) kon hij zijn dame behouden, en moest zijn tegenstander zijn dame wel afstaan, waarvoor hij slechts een schamele loper terug kreeg. Er werd nog wel doorgespeeld (tot mat), maar het pleit was op dat moment wel beslecht.

Op bord 7 had Lina een lastige middag. In een interessante strijd waarin er vaak meerdere stukken en prise stonden, kwam haar tegenstander iets beter te staan. Eerst een (dubbel)pion gewonnen, en toen kwamen ze in een toreneindspel terecht, waarin haar tegenstanders de iets actievere torens had, hetgeen altijd enorm belangrijk is in zo'n eindspel. Lina probeerde haar koning te activeren, wat op zich een goed idee was, maar de koning werd overmoedig, ging te ver op avontuur achter de vijandige linies en werd door de twee torens mat gezet.

AriŽl (2) was op het tweede bord verrassend snel klaar met zijn tegenstander. Met zwart ging het al snel gelijk op, in een soort Triangle-opening. AriŽl wist erg slim op de zwaktes van de tegenstander te spelen (pionnen b2 en e4) en hier had zijn tegenstander eigenlijk geen goed antwoord op. Hij wist al een pion te winnen en stond heel goed. Daarna kon AriŽl ook op b2 slaan, wat hij al een tijdje kon maar niet wilde, omdat er dan Tb1 en Txb7 zou volgen. Echter, AriŽl had de koning van wit de vorige zet naar f1 "gedwongen" (omdat anders e4 zou vallen wegens een penning en onvoldoende dekking van de pion). Zijn tegenstander was echter "vergeten" dat de torens niet meer verbonden waren en speelde gewoon Tb1. Na Dxb1+ konden toen de stukken weer de doos in en hadden we een 2-1 voorsprong te pakken.

Daarna brak er een periode aan waarin de meeste partijen de kant van RSR op vielen. Sicco (1) wist nog wel te winnen. Het was een interessante asymmetrische partij, waarin er dynamisch werd gespeeld, een pionnetje hier en daar cadeau werd gedaan voor open lijnen en andere dreigingen, en uiteindelijk wist Sicco een kwaliteit te winnen, maar had hem dat wel 3 pionnen gekost. Lastig te evalueren, computer vindt het ongeveer gelijk staan. Sicco had wel het initiatief en kwam met nieuwe dreigingen. Hij won een belangrijke pion, en toen gaf zijn tegenstander om mij onduidelijke /onbegrijpelijke redenen zijn paard weg voor een pion. Hierna resteerde een gewonnen eindspel, wat een koud kunstje was om af te maken voor onze kopman.

Timo (5) speelde een degelijke partij, die niet echt uit balans raakte en op remise leek af te stevenen. Er resteerde een eindspel met beide een loper en 4 pionnen. Timo probeerde kansen te creŽren met zijn eigen vrijpionnen, maar onderschatte de kracht van de zwarte h-pion (ook potentiŽle vrijpion). Hij speelde een paar ongelukkige loperzetten, en kon toen promotie van de h-pion helaas niet meer voorkomen, waardoor de partij verloren ging. Ook Oscar (4) moest helaas het onderspit delven tegen zijn tegenstander.

Jaap (7) ging in zijn eerste wedstrijd vrij snel ten onder, maar gisteren bood hij in een mooie strijd veel meer partij. Zijn tegenstander ging voor een snelle afruil, en hiermee bezorgde hij Jaap een dubbelpion op de f-lijn. Doordat de dames er echter af gingen was dit niet zo'n ramp. In plaats van te rokeren ontwikkelde Jaap zijn koning gewoon in het centrum, en speelde goed en actief in die fase en stond zelfs (iets) beter. Er werd wat meer geruild en er ontstond een eindspel met beide toren en paard en 5 pionnen. Jaap leek een pion te winnen, maar dit was toch niet zo'n handige pion om te nemen. Hiermee kwam zijn paard in een penning, zijn tegenstander won een pion terug op f2, maar belangrijker nog, de toren werd enorm actief. Er gingen even later nog 2 pionnen aan en Jaap verloor dit eindspel.

Een 4-3 achterstand rond een uur of 17:00 en Mats (3)was nog bezig. En die bleef nog wel even bezig... pas na 18:00 kwam daar het verlossende appje: Mats stond slecht, maar heeft uiteindelijk toch gewonnen! Het was een hele leuke, attractieve partij waarbij zijn tegenstander al snel ten aanval trok over de g-lijn. En dat ook heel succesvol deed. Er volgden vele complicaties, en toen de rook wegtrok stond Mats een volle toren achter. Dat leek een lastig verhaal te worden, echter het bleef opletten, want de koningsstelling van zijn tegenstander was ook gatenkaas en er waren wel degelijk nog tegenkansen. Ik weet niet of tijdnood een rol speelde, maar zijn tegenstander ging in de fout door een pion op b2 te slaan met zijn dame; dit leidde tot een penning (met de toren) en damewinst. Mats had nu een dame, paard en 3 pionnen, tegen twee torens, loper en 3 pionnen. Maar de stelling was zo ontzettend open, dat het moeilijk is om dit te controleren (zeker in tijdnood). Eerst was het Mats die zich vergaloppeerde en zijn paard verloor. Maar daarna won hij met een aantal schaakjes de loper van zijn tegenstander. Toen volgde er een periode met veel schaakjes van Mats, en zijn tegenstander had in deze fase beter eieren voor zijn geld kunnen kiezen en voor remise kunnen gaan. Hij wilde echter winnen, en Mats bleef (uiteraard) vervelende schaakjes zetten. Tenslotte wist hij hiermee een toren te winnen, zijn dame te ruilen voor de overgebleven toren, waarna Mats nog een pion over had die kon doorlopen en de strijd beslissen.

 RSR Ivoren Toren 31460-DSC514814 - 4
1Jungbin Lee1604-Sicco Verwer19670 - 1
2Jungmin Lee1587-AriŽl Simůn Sabsay15680 - 1
3Shakir Salih1492-Mats Peder Borgen13210 - 1
4Rawi Wortman1581-Oscar Verwer12811 - 0
5Manixia Wortman1531-Timo Vesters15081 - 0
6Hans Veraart1567-Lina el Khaddari-1 - 0
7Rik Wortman1460-Jaap de Koster-1 - 0
8Ibrahim Abid856-Hugo Tolman12430 - 1

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2023 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap