Delftse SchaakSite

DSC K1 verslaat Spijkenisse met 6,5-3,5 in openingswedstrijd

Weer een nieuw seizoen voor de boeg! Het vlaggenschip van DSC is versterkt ten opzichte van vorig jaar met nieuwe gezichten in de vorm van jeugdtalent Ansh Jakhari en routinier Erik Both. Om het nog leuker te maken mochten beiden gelijk tegen hun vorige club Spijkenisse aantreden. Een wedstrijd waar we op papier favoriet waren, maar dat dachten we vorig jaar ook...

Eigenlijk begon de wedstrijd helemaal niet zo goed. Zelf blunderde ik (IM Joost) in de opening tegen Maurits van der Linden en stond binnen 10 zetten totaal verloren. Na wat weifelend spel van de witkant leek ik nog een stevige verdediging op te zetten. Later verzuimde ik helaas om een opmars van de witte koningsvleugel te verhinderen met g5. Daarna gaf mijn tegenstander mij geen kans meer.

Iets eerder dan ik was Enrico klaar met een snelle remise:
Enrico speelde met wit op bord 4 een slappe zet in het Spaans. Hierdoor had hij geen manier meer om iets te kunnen proberen. Toen zijn tegenstander ook niets deed en remise aanbood, was de partij gauw klaar.

Gelukkig ging het steeds beter naar mate de middag vorderde. De ommekeer werd ingeleid door Ansh.

Ansh speelde met de zwarte stukken tegen de London opening, al snel kon de tegenstander een loperoffer doen. Dit leidde tot een hele scherpe en gevaarlijke aanval voor Ansh. Ansh verdedigde sterk en de tegenstander liet de aanval verzwakken met een paar fouten, hierdoor kreeg Ansh de kans om te consolideren en om 2 stukken voor te staan in het eindspel en even later won hij.

Ted werd in een Maroczy-structuur verrast door de opmars ...g5. Er ontstond een wat onduidelijke stelling met tegengestelde rochades. Een blunder van zwart gaf Ted de mogelijkheid om eerst een paard en daarna een kaal te offeren, om daarna de dame te winnen. Materieel was er niet zoveel aan de had, maar de zwarte koning was te kwetsbaar. Na nog 15 zetten complicaties scheppen hield zwart het voor gezien.

Dat betekende dat we na een uur of 3 voor stonden. Die werd verder uitgebreid door Ricardo:

Ricardo wilde graag voor ons invallen en nam aan 10 plaats. Met zwart vanuit het Siciliaans kwam hij snel goed te staan. Hij koos vol voor de aanval, gooide er maarliefst twee torens tegenaan, en zette zijn tegenstander mat.

Rond de tijdcontrole stonden we dus met 3,5-1,5 voor. Verder stond FM Joost stond gewonnen, beide Richards en Dennis hadden een stelling die ze onmogelijk konden verliezen: dat zag er heel goed uit.

Even later vroeg Richard O of hij remise mocht geven. Dat was uiteraard geen probleem:
Met wit tegen Ismael Woudt kwam Richard O midden in zijn voorbereiding terecht. Pionoffer voor het loperpaar en ontwikkelingsvoorsprong. De voor hem verborgen directe winst wist Richard niet te vinden. Hij besloot zijn pion terug te winnen en hield zijn tegenstander in een wurggreep. Maar ook hier wist zijn tegenstander zich uit te wurmen met een remise tot gevolg.

Vervolgens stelde FM Joost de twee matchpunten definitief veilig:
FM Joost werd met wit in de Trompowsky die beetje op een Benoni leek onterecht verrast door Daniel Zevenhuizen's b5. Helaas voor Daniel had hij dit beter een zet eerder kunnen doen waarna hij erg goed had gestaan. Nu kon Joost alles goed bij elkaar houden. Er ontstond een Benko opstelling maar dan had zwart een a ipv g pion wat niet in zijn voordeel was. Het geofferde pionnetje zag Daniel niet meer terug en bij een wanhoopspoging in tijdnoodfase verloor hij een tweede waarna het resterende eindspel niet meer te houden was.

Richard A speelde op 6 met zwart tegen Joey Brokaar. De opening was extreem saai en er werden wat stukken geruild waarna er een saaie stelling ontstond. Die speelde hij beter dan zijn tegenstander en ergens moet zwart gewonnen hebben gestaan. Richard sloeg de plank echter mis en had wel een pion meer in een toreneindspel, maar hoe hij dan moest winnen wist hij niet. Remise dus.

Erik kon het uiteindelijk niet bolwerken, maar dat maakte niet meer uit voor de einduitslag.
Na een rustige openingsopzet van zijn tegenstander besloot Erik met zwart aan bord 8 om in plaats van stukken te ruilen een pion te offeren. Er kwamen toen allerlei tactische mogelijkheden in de stelling, helaas ook voor zijn tegenstander. Die maakte daar goed gebruik van. Na verlies van nog een pion en dameruil ontstond een verloren eindspel. De lopers van ongelijke kleur gaven nog iets van hele vage remisehoop, maar met allebei ook nog een toren was het eindspel niet te houden met verlies tot gevolg.

Dennis was op bord 1 als laatste bezig, en won uiteindelijk in het verre eindspel: In een tamme opening waarbij zwart wat tijd verloor met 5...Lg4?! had Dennis een voordeeltje dat hij al snel liet verwateren. Zwart kon een volledig gelijk eindspel met enkel zware stukken krijgen na een paardruil op d5, maar sloeg terug met de verkeerde pion. De overgebleven structuur d5, e6, f7 was lastig voor zwart omdat Dennis altijd dreigde open te breken met f5. Er volgde een opmars met g4, h4-h5 en het was wachten voor zwart totdat er iets mis zou gaan. Uiteindelijk kwam Dennis binnen over de h-lijn. Zwart wist nog wel de dames te ruilen, maar het overgebleven toreneindspel was niet te houden

Bij elkaar dus 6,5-3,5, een prima start! Het eten na afloop smaakte ook prima. Op naar de volgende ronde, thuis tegen HMC den Bosch!

er zijn geen reacties: reageer
Agenda

December
Mon 4DSC 4 - Rijswijk 2
 DSC 5 - Schaakmat Westland 3
 Interne Competitie (N10)
 RSC Belgisch Park 2 - DSC 7
Fri 8PK HSB R7
Mon11DSC 6 - Rijswijk 3
 Interne Competitie (N11)
 Schaakmat Westland 1 - DSC H2
Thu14Botwinnik 1 - DSC 1
 DD 2 - DSC 3
Sat16DSC 5 - DSC 6
 LSG 2 - DSC 1
 LSG 3 - DSC 2
 LSG 4 - DSC 3
 SHTV 2 - DSC 4
Mon18Kolderschaak
Wed20Haeghe Ooievaar 2 - DSC 8
January
Tue 2Grand Prix Rapid (3)
Mon15DSC 3 - HSV 1
 Schaakhuis 2 - DSC 5
Mon22DSC 7 - DD 4
 DSC 9 - Voorburg 3
Mon29DSC 6 - Lierse 1
Tue30DD 3 - DSC 4
 Rijswijk 3 - DSC 8
February
Mon 5DSC 7 - DSCV 1
 DSC H2 - Schaakhuis 1

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-1600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap