Delftse SchaakSite

DSC-ers in actie tijdens O(J)K Gouda

Op zaterdag 3 september vond het Open (Jeugd) Kampioenschap van Gouda plaats. Vorig jaar ging alleen het jeugdkampioenschap door, de editie bij de senioren vond 3 jaar geleden voor het laatst plaats. Vaak is het zo dat er óf jeugdtoernooien worden georganiseerd óf toernooien voor senioren. Hier vonden de twee toernooien tegelijkertijd plaats: een senioren rapidtoernooi, verspreid over 3 groepen (A: 2000+; B: 1650-2000; C: 1650 en lager) - en een jeugdtoernooi, dat dit jaar voor het eerst als Grand Prix toernooi plaatsvond (dat betekent indeling in veel verschillende groepen op rating, waarbij iedereen een keer tegen elkaar speelt).

OJK
Bij het jeugdtoernooi vonden we in de allerhoogste groep al meteen een DSC'er: Timo Vesters (1399) heeft deze zomer heel goed gepresteerd op het ONJK in Borne, won maar liefst 315 (!) ratingpunten en is daarmee ook landelijk degene met de hoogste stijging in rating! (RatingViewer ). Leuk detail: ook op plaats 4 een uitstekend presterende DSC'er op het ONJK - Cedric Verwer won daarmee 214 ratingpunten. Maar terug naar Gouda: hier had Timo het met zijn nieuwe rating zwaar in de hoogste groep. In zijn 4-kamp gingen de eerste twee partijen helaas verloren, maar gelukkig wist hij zijn laatste partij wel in winst om te zetten en eindigde hij op de derde plek.

Bij de jeugd speelden de hoogst gerate spelers in vierkampen, daaronder in zeskampen en tenslotte waren er nog veel achtkampen. In de zeskampen waren 2 DSC'ers ingedeeld. In Z-4 speelde Leonid Leshko (798) een uitstekend toernooi. Hij schaakt veel en gaat snel vooruit, dat bleek al tijdens het NK t/m 8 vorig jaar, waar hij een mooie 3e plaats haalde. Ook in Gouda legde hij beslag op de 3e plek, en hiermee won hij wederom een mooie beker. En was hij de enige DSC'er die deze dag in de prijzen zou vallen.

Twee groepen lager, in Z-6, speelde Bohdan Koval (726). Het was een spannende groep, waarin uiteindelijk 3 spelers op de gedeeld tweede plek eindigden met 3 punten. Helaas bleef Bohdan daar net een puntje onder. Hij boekte 2 overwinningen en verloor 3 keer, waarmee hij in zijn zeskamp 5e werd. Tenslotte nog een (nieuwe) DSC'er in groep A-2, Nathan Drenthen (464). Nathan had een pittige middag met sterke tegenstanders. Hij begon met een aantal nullen, maar wist uiteindelijk nog 2 keer te winnen en eindigde hiermee op de 6e plaats in zijn groep.

OK
De senioren waren, toen het jeugdtoernooi begon, al een tijdje bezig. Het OK Gouda is een 7-rondig rapidtoernooi met 20 min. p.p. (zonder increment!) en in de bovenste groepen gaven nationale toppers als Loek van Wely en Erik van den Doel acte de presence. Meedoen om de titel zat er logischerwijs niet in voor de DSC'ers (Loek van Wely won uiteindelijk op weerstandspunten de titel voor Liam Vrolijk), maar er speelden er wel een paar heel aardig mee in de A-groep. Bram van der Velden wist in deze groep tot een keurige 50% score te komen en eindigde daarmee op de 20e plaats. Ansh Jakhari begon heel sterk met 2 overwinningen in zijn eerste 3 partijen, maar kon die tred helaas niet volhouden en in dit sterke veld moest hij de laatste 4 rondes zijn meerdere erkennen in zijn tegenstanders en hiermee eindigde hij als 35e.

In de B-groep kwam ondergetekende (Arjan Drenthen) zelf in actie. Ik begon sterk (met hulp van de klok) en daarna stokte de motor even, uiteindelijk met 4,5 punt een 8e plek in de B-groep. David Boersma speelde ook mee in deze groep en hij kwam tot 3 punten en een 32e plek. In de C-groep speelde Ed Eveleens mee, en behaalde met zijn spel 4 punten, en dat was in de C-groep het benodigde aantal punten om beslag te kunnen leggen op de 18e plek.

Voor gedetailleerde uitslagen en standen, zie hier voor de jeugd: Nishaaz Haque wint OJKG 2022 – Rotterdam...ond (r-s-b.nl)'

En zie hier voor de senioren: Open Kampioenschap van Gouda 2022 (messemaker-1847.nl)

er zijn geen reacties: reageer