Delftse SchaakSite

DSC-H4 redt het niet tegen DCSV1

Maandag 15 november speelde DSC4 thuis tegen DCSV1, in de jeugdzaal op 1,5 m tussen de borden. Aanvankelijk hadden we wat last van de nietsvermoedende barbezoekers boven ons, die gezellige geluiden maakten, maar na verloop van tijd wist iedereen dat er aan de bar gefluisterd moest worden. Dank allen, voor dit begrip. De wedstrijd was spannend, het liep uiteindelijk anders dan we halverwege de avond verwachtten.

Simon Broos (1670) speelde met zwart aan bord 1 tegen Reinier v/d Veen (1693):
Na een gesloten opening bleef de partij lang in evenwicht. Simon moest wel oppassen omdat wit’s lopers op zijn koningsstelling stonden. Zijn tegenstander gebruikte veel tijd, maar bleef wel scherp spelen. Toen hij echter in tijdnood kwam, begon hij toch foutjes te maken. Dat leidde tot een slechte loper en tenslotte pionverlies, waarna hij met nog luttele seconden op de klok opgaf.

Ed Eveleens speelde aan bord 2 met wit tegen
Hij kreeg met wit een Caro-Kann op het bord. Hij speelde de doorschuifvariant met snel g4, h4 en g5. Zijn tegenstander had nog geen e6 gespeeld, maar speelde op de 7e zet f6. Na 8 e6, waarmee Ed ook zwarts paard op d7 aanviel was de zwarte stelling hopeloos. Vanaf dat moment speelde Ed een gewonnen partij – hij won al snel een toren en alles stond vast bij zwart. Toch werden er nog 41 zetten gespeeld voor hij opgaf. Samengevat: het werd Ed wel erg gemakkelijk gemaakt door zijn tegenstander. Geluk moet je soms hebben.

Intussen had Simon Dirkse, invaller aan bord 8, gewonnen van zijn tegenstander, met, naar eigen zeggen, veel geluk. “Hij had moeten winnen”, Zei Simon. Tja, zo gaat het soms. En het omgekeerde kan ook gebeuren.

Theo Rekveldt, ook invaller, speelde met zwart aan bord 3 tegen Rens ter Veen: Zijn partij verliep dramatisch. In de voorbereiding vertrouwde Rens Theo toe dat hij die avond broccoli gegeten had wat heel goed voor de hersenen schijnt te zijn, dus maak je borst maar nat. Toevallig had Theo die avond hetzelfde menu verorberd, dus ze waren wat dat betreft in gelijke conditie. Rens opende met b4, waarna Theo van de eerste zet af moest improviseren met zijn reactie daarop. Rens kreeg duidelijk voordeel zodat Theo het ergste reeds vreesde. Toen besloot hij tot een actie waarbij zijn dreigende witte loper werd afgeruild, waardoor Theo’s stukken ineens ruimte kregen met dreigingen die Theo een overtuigende kwaliteit voordeel opleverden. Theo voelde de overwinning naderen, maar er waren dame, toren en loper van Rens tegen dame en 2 torens van Theo op het bord dus tegendreigingen waren mogelijk. Theo heeft in overwegende stelling lang zitten broeden op een mat in drie, maar daarvoor was één tussenzet nodig die Rens een mogelijkheid gaf voor tegenactie. Daarom besloot Theo eerst de dames af te ruilen om het spel te vereenvoudigen. Het kwaliteitsvoordeel zou dan voldoende moeten zijn. Bij die ruil bleek wits loper ineens Theo’s twee torens tegelijk aan te vallen, waardoor diens kwaliteitsvoordeel verdampte tot een nadeel van 2 pionnen, dat Rens succesvol verzilverde. Achteraf gezien was zijn broccolimaaltijd de winnende factor.
Aan bord 7 speelde Cock Hazeu met zwart tegen A-P Schipper. Hij kwam met groot ruimtelijk voordeel uit de opening. Wit moest z’n rokade verbreken. Cock verzuimde echter om z’n voordeel te verzilveren. De torens gingen eraf en ook de dames. En een verre zwarte pion ging uiteindelijk verloren. Genoeg voor de jonge tegenstander om de winst vakkundig binnen te halen.
Ook Ronald Kraakman (bord 6) en Gerard Bilars verloren helaas hun partij, waarmee de enige kans op een gelijkspel bestond uit winnen aan bord 5. Daar speelde Henk Stipdonk met zwart tegen F.J. Stegenga. Een partij waarin Henk na een klungelige opening toch ineens mooie kansen kreeg, vanaf 16 … Pc5. Wit speelde 17 Lc5: waarna Henk ineens iets beter stond. Na een stukoffer gevolgd door enkele zwakkere zetten van wit (en trouwens ook van zwart), kwam Henk compleet gewonnen te staan. Helaas verprutste hij het in de stelling na 28 Tac1 met zijn 28e zet (h5) waarna wit naar een gewonnen eindspel kon afwikkelen. Henk dacht dat hij op de 28e zet beter Te3: had kunnen spelen. Zijn tegenstander geloofde dat niet; wie had gelijk? En wat was, in plaats van 28 … h5 of 28 … Te3:, de winnende zet?
Eindstand 3-5

DSC41602DCSV 115573-5
Broos, S.J. (Simon)1670Veen van der, R. (Reinier)16931 - 0
Eveleens, E. (Ed)1655Jager, M.D. (Mark)16921 - 0
Rekveldt, M.T. (Theo)1650Veen ter, R. (Rens)16520 - 1
Bilars, G.H. (Gerard)1611Boermans, R. (Robert)16420 - 1
Stipdonk, H. (Henk)1607Stegenga, F.J. (Fedde)15970 - 1
Kraakman, R.P.M. (Ronald)1606Steenweg, P. (Paul)15270 - 1
Hazeu, C.A. (Cock)1579Schipper, A.P.T. (Aart-Peter)15070 - 1
Dirkse, S. (Simon)1440Helfteren van, T. (Twan)11461 - 0


17 november, Henk Stipdonk

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap