Delftse SchaakSite

DSC-K3 verliest nipt van Sliedrecht 1

Het derde team had wederom geen gemakkelijke opdracht. De tegenstander Sliedrecht 1 heeft een evenwichtig team en was op 7 van de 8 borden op papier significant sterker.

Terwijl ikzelf (Jouke) in een thematische Stonewall redelijk tevreden was over de ontstane positie, was doorbreken in het centrum niet zonder risico. Mijn tegenstander had een soortgelijke afweging om aan een koningsaanval te beginnen. Op een andere dag had het misschien geknetterd, vandaag besloten we geen gekke dingen te doen en werd remise overeengekomen.

Naast me zag ik leukere partijen met name op bord 1, 3 en 6. Hans vreesde vooraf dat zijn theoretische openingskennis getest zou worden, en dat was inderdaad het geval. Een zijvariant uit de open spelen vereiste nauwkeurige zetten. Geforceerde zetten die behoorlijk wat rekenwerk vereistende, gaven echter kans om de zaken af te ruilen. Toen het gevaar geweken was ontstond een op het oog gelijkwaardige stelling, maar Hans wist behendig het eindspel naar zich toe te trekken.

Kees kon ook na 1 e4,e5 denkbeeldig zijn openingsboeken doorbladeren naar de obscure hoofdstukken. Die waren waarschijnlijk toch enigszins in de vergetelheid geraakt, dus koos Kees voor een praktisch aanpak. Een pionoffer voor een positioneel voordeeltje! Na tegengestelde rockade kwam er uiterst scherp middenspel op het bord waar wit ook een stuk offerde. Misschien was het bedoeld als schijnoffer maar het stuk kwam niet meer terug. Tot aan het ultieme eindspel vocht wit voor zijn kansen, maar het mocht niet helpen. Kees mocht tevreden zijn verdiende overwinning claimen.

De andere partijen heb ik minder goed gevolgd. Bij Sander zag ik als ik het goed zag 4 financhetto's. Het leek me een degelijke partij met een terechte uitslag (remise). Ik dacht dat Peter ook alles onder controle had, en er een gelijkwaardige stelling was ontstaan. Toch ging het ergens mis en verdwenen een paar pionnen. Een gebrek aan wedstrijdritme zal ongetwijfeld meegespeeld hebben.

De spectaculairste wedstrijd was er toch wel voor David. Hij trof de sterkste tegenstander, en had de mouwen opgestroopt. Ik hoop nog wat fragmenten terug te zien want de stelling was te complex om van de zijkant te beoordelen. David had een paard geofferd voor ik meen 3 pionnen. De zwarte koning kon niet rokeren en wits initiatief was indrukwekkend. Het probleem was wellicht dat de ver vooruitgeschoven pionnen op de duur niet te verdedigen zijn. Alles hing er dus vanaf of wit iets kon forceren, voordat zwart kon consolideren. Daar had het wel de schijn van, maar het was onmenselijk om dit te vinden in de snel krimpende bedenktijd.

Daarmee viel het doek en kon Sliedrecht nog een punt bijschrijven. Op bord 7 was Henk last minute opgetrommeld om in te vallen. Hij had een zware partij ondanks een klein materiaalvoordeel. Wit domineerde het bord met het loperpaar, en sprokkelde gedurende de wedstrijd pionnetjes. Het eindspel was niet meer te houden.

Mark boekte een knappe remise in een partij die ik nauwelijks gezien heb. Ik meen dat er op een gegeven moment een pion verschil was, maar dat dit niet doorslaggevend was. De positie wikkelde af naar een gelijkwaardig eindspel.

Al met al geen onaardige uitslag, maar we blijven met lege handen achter.

DSC Delft 3 - Sliedrecht 1 (Ronde 2)
Stam, H.J. (Hans) 2101 - Gijsen, W. (William) 2017 1 - 0
Gosliga van, J.S. (Jouke) 1865 - Rekom van, R. (Robert) 1970 -
Voorberg, K. (Kees) 1909 - Mensing, A. (Andrew) 1984 1 - 0
Gennip van, A.D. (Sander) 1833 - Klein, J.A. (Jorik) 1918 -
Lode, P. (Peter) 1892 - Pool, W.H. (Wim) 2012 0 - 1
Boersma, D.J. (David) 1842 - Mijnster, C.M. (Niels) 2109 0 - 1
Belt van den, H.T. (Henk) 1772 - Leij van der, A. (Arjan) 2047 0 - 1
Breton, M.R. (Mark) 1641 - Dekker, T. (Tobias) 2027 -
Gemiddelde Rating: 1857 Gemiddelde Rating: 2011 3-4

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-6000 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap