Delftse SchaakSite

Voortvarende start DSC-K2 met 6-2 winst op DD2

Het 2e KNSB-team van DSC is erg voortvarend begonnen. Het op papier gelijkwaardige DD2 werd met 6-2 overtuigend aan de kant gezet. Aan de eerste 4 borden haalden wij de maximale score van 4 uit 4. De overige 4 borden scoorden een keurige 50%.

Hieronder de persoonlijke verhalen van de spelers

Wybe

Ik arriveerde als eerste bij het speellokaal van DD om begroet te worden, met de woorden "DSC, weg er mee". Hoewel dit natuurlijk een leuk grapje was (..), heeft dit denk ik onbewust bijgedragen aan mijn snelle overwinning die ons op voorsprong zette (11 zetten).
De partij zelf was verder niet erg interessant, graag wijd ik de volgende keer verder uit over het schaaktechnische gedeelte.

Henrik

Mijn tegenstander en ik speelden een theoretische variant waarin de scherpste voortzettingen door beiden vermeden werden. Na een behoorlijke afruil ontstond er een stelling met beiden 2 lopers en 2 torens. Ik had een iets betere pionnen structuur, maar kon daar niet echt gebruik van maken door de activiteit van zijn mooie loper. Het eindigde vrij snel in een vreedzame zetten herhaling


Pieter

Mijn tegenstander viel snel mijn stelling binnen met Dd6, maar die dame bleek daar zo kwetsbaar te staan dat het me vijf zetten later al een stuk (en punt) opleverde.

Timo

Ik kwam prima uit de opening met zwart en na een onhandige zet van mijn tegenstander kon ik profiteren. Wat volgde was een alles of niets poging van wit, maar toen dat op niets uitliep, was het punt snel binnen.

Ricardo

Na 3 zetten waren we beide uit theorie. Na een rustige opneming waarbij ik ruimte voordeel had en daarbij het loperpaar wist te veroveren gingen op zet 27 de zware stukken van het bord. Na 20 zetten manoeuvreren op zet 47 wist ik een doorbraak te forceren waarbij mijn loperpaar en mijn gecreëerde vrijpion op zet 64 de doorslag gaven.

Mark

Best Okee gespeeld. Gevecht om dubbel pion te voorkomen op g6. Bleek niet mogelijk, maar miste na Dh5 van wit dat mat te voorkomen was middels Kg7 en dan Th8. Gevolg was dat ik dus vrij simpel verloor.

Lucien

Ik speelde een dubieuze en scherpe openingsvariant waarbij zwart Lxf7+ toeliet. Zijn dreigingen op mijn koningsstelling waren echter veel gevaarlijker dan die van mij. Hij wikkelde op een bepaald moment af naar kwaliteitswinst maar dit ging ten koste van zijn activiteit. Hierdoor kreeg ik weer het initiatief en koningsaanval. De kwaliteit won ik terug en met een pluspion ging ik het ongelijk loper-eindspel in. Hier beslisten de verbonden g-en-h-pion de partij in mijn voordeel.

Sander

Mijn partij: in een gesloten siciliaans kwam ik heel moeizaam uit de opening. Mijn tegenstander kende de theorie duidelijk beter dan ik zelf. 7. ... Dd6 was volgens mijn tegenstander de enige zet, hoewel mijn opening explorer het daar bij nader inzien niet mee eens is.

Met de dubieuze zet 8. ... Ld7? verliet ik als eerste de theorie, en ik had eigenlijk ook direct spijt van die zet. Mijn toch al verkrampte positie werd daar nog lastiger van. Ik ben eigenlijk het grootste deel van de partij bezig geweest om de gevolgen van mijn slechte opening te bestrijden en kreeg nauwelijks spel. Dit was ook te zien aan de klok: na slechts 12 zetten had ik al een uur verbrand.

Echter wist mijn tegenstander daar geen gebruik van te maken, en hij liet diverse kansen liggen. Na diverse slechte zetten van zijn kant, 15.Pg5??, 17.Pg3?? en vooral 20.Pa4?? leek ik dan toch eindelijk mijzelf los geworsteld te hebben. Ik mistte zelf nog een kans (die wij in de analyse helaas ook niet zagen): 20. ... dxe3 wint gewoon een stuk.

Uiteindelijk bood mijn tegenstander met 24.fxe4 (??) remise aan. Ik had hier al het gevoel dat ik goede kansen had, wat in de analyse achteraf werd bevestigd: mijn tegenstander wist niet hoe hij de stelling moest verdedigen. Echter had ik ten tijde van het remiseaanbod nog maar 12 minuten op mijn klok, en het vooruitzicht om in een tactisch zeer complexe stelling nog 15 zetten te moeten spelen was voor mij onaantrekkelijk genoeg om toch de remise aan te nemen. (En ik was sowieso al blij met remise na die rampzalige opening.)
De persoonlijke resultaten zijn:

Henke, A.C.Z. (Aleksander) 2061 Slaa, R. (Ricardo) 2176 0 - 1
Romkes, G. (Gosse) 2055 Buzing, P.C. (Pieter) 2068 0 - 1
Bueno, M.E. (Mark) 2036 Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2036 0 - 1
Happel, H.A. (Henk) 1947 Bottema, T. (Timo) 2037 0 - 1
Orsouw van, T.F. (Theo) 1909 Tamerus, H.A. (Henrik) 1907 ½ - ½
Kuiper, L.C. (Leo) 1892 Gennip van, A.D. (Sander) 1830 ½ - ½
Henn, R.A. (Reinhard) 1841 Evenhuis, W. (Wybe) 1825 0 - 1
Waard de, E.R. (Remko) 1805 Breton, M.R. (Mark) 1648 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1943 Gemiddelde Rating: 1941 2-6

Er zijn ook foto's gemaakt door DD van deze wedstrijd. Te zien op hun site DD1852.nl

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-6000 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap