Delftse SchaakSite

DSC-K3 blijft in titelrace ondanks gelijkspel

Ondanks een 4-4 tegen de Pion 2 blijft het 3e KNSB team van DSC kans maken op de titel in 3G. Voormalig koploper Landau verloor namelijk alweer en staat daardoor 1 mp achter DSC3 en Souburg.
Dat het toch nog in een gelijkspel eindigde was een meevaller voor ons, gezien de stand aan de borden ergens halverwege de match in Roosendaal.

De persoonlijke verslagen:

Pieter Buzing: Ik kreeg tegengestelde rokades op het bord (ik kort, hij lang), en zijn aanval ontwikkelde zich veel sneller dan de mijne. Waarschijnlijk offerde hij te vroeg, en verdedigde ik daarna niet nauwkeurig, maar we eindigden in een eindspel met een pion minder, wat ik niet meer kon houden.

Jouke: Ik kwam er deze zaterdag niet aan te pas. Nadat ik al vroeg in de opening mijn theorie was vergeten, kwam ik met een onschuldige ontwikkelingszet meteen onder druk te staan. Het leek een gezonde stelling met het voordeel van het loperpaar, maar ik miste de controle over belangrijke velden. Om geen pion te verliezen wrong ik me in vreemde bochten. De weg naar een remise-achtig eindspel werd daardoor alleen maar moeilijker en in tijdnood viel mijn stelling als los zand uit elkaar.

Wim Kortis: Mijn tegenstander speelde op zet 9 een minder bekende zet. Ik reageerde niet optimaal maar ook niet slecht. Althans de zetten waren al eens eerder gespeeld door een grootmeester in 1999. De stelling was daarna ongeveer gelijk. Op zet 33 maakte mijn tegenstander een fout. Ik had moeten afwikkelen naar een vermoedelijk gewonnen toreneindspel. Helaas koos ik voor een pionnen eindspel dat ik niet kon verliezen. Maar het bleek al snel ook niet te winnen. Remise dus.

Henrik: Mijn tegenstander en ik speelden een complexe partij waardoor mijn tegenstander veel tijd investeerde in een plan vinden. Uiteindelijk ging hij voor spel op de damevleugel en ik mocht het proberen op de koningsvleugel (allebei kort gerokeerd). Hij dacht een pion te gaan winnen, maar precies op dat moment brak ik redelijk door. Op zijn increment kon hij alle dreigingen niet meer overzien en ging hij uiteindelijk door zijn vlag in een voor mij inmiddels totaal gewonnen stelling

Mark Breton: Ik kreeg een opening op het bord, waarbij het me leuk leek voor een lange rokade te gaan. Dit was slecht, maar mijn tegenstander viel te weinig aan en reageerde te veel op mijn eigenlijk te trage dreigingen. Hierdoor kwam ik heel goed te staan, maar koos helaas de verkeerde voortzetting toen de tijd begon op te raken. Hierdoor miste ik een schaak waarbij mijn koning het hele bord over ging en ik uiteindelijk mijn dame verloor.

Timo Bottema: Ik kwam samen met mijn tegenstander in een voor ons veel te complexe stelling terecht, waar hij beter uitkwam dan ik. Ik had geluk dat hij miste dat ik een stuk met schaak kon slaan. Ook met een stuk voor was het niet eenvoudig, maar wel genoeg voor de winst.

Martin: Als gevolg van het omzetten van mijn repertoire had ik in de late opening en het vroege middenspel weer eens teveel tijd nodig voor gebruikelijke zetten. Ergens speelde ik het denk ik niet zo handig, waardoor mijn tegenstander bijvoorbeeld het loperpaar had kunnen behouden. Echter, hij koos voor een afwikkeling waarbij ik alsnog de doelstelling bereikte, met de zwarte pionnen op de kleur van zijn eigen loper. Tevens was het centrum grotendeels afgesloten, waardoor ik daarna eigenlijk rustig aan een koningsaanval kon gaan werken.
Echter, de opkomende tijdnood verstoorde de rust die ik even nodig had om de juiste opzet voor de koningsaanval te bedenken. Zwart kwam intussen met een trage tegenaanval over de damevleugel. Ik heb het nog niet goed geanalyseerd, maar ik raakte vermoedelijk compleet onnodig verwikkeld in complicaties. Ik zette mijn paard van c4 terug naar a3 om zijn aanval te vertragen, maar dat paard werd eigenlijk gewoon een aanvalsdoel. Ik had het paard ook via d2 naar de koningsvleugel kunnen dirigeren. Voor mijn gevoel had zwart dat niet droog gehouden...
Nu moest ik tijdens de complicaties een aantal zetten op increment doen, terwijl de stelling dus razend ingewikkeld werd. Ik leek in eerste instantie een pion te winnen, maar er werd afgeruild naar een eindspel met zware stukken en onveilige koningen. Helaas kon ik de pion voorsprong niet vasthouden. Toen de stofwolken waren opgetrokken resteerde er een potremise toreneindspel met 3 tegen 3 op dezelfde vleugel. Al met al niet echt ontevreden, want er had ook best iets gruwelijk mis kunnen gaan in tijdnood.

Lucien: ik haalde voor de afwisseling een oude opening van stal waarbij ik met wit een pion offerde. Mijn tegenstander was echter prima op de hoogte van de finesses en behield zijn pion voorsprong zonder enige compensatie voor wit. Hij bleef daarna goed doorspelen en leek op de winst af te stevenen. Toen ik in zware tijdnood kwam zette ik een valstrik op waar hij met open ogen intrapte. Dit kostte hem een stuk. Nadat ik de 40 zetten had gehaald gaf hij gedesillusioneerd op.


 De Pion 21891-DSC K319544-4
1Onrust, B. (Benny)1989-Kortis, W. (Wim)2097˝-˝
2Cheng, N.H. (Ngo Hin)2048-Buzing, P.C. (Pieter)20821-0
3Riemens, K. (Koen)1928-Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien)20440-1
4Broek van den, R. (René)1874-Bottema, T. (Timo)20580-1
5Huijser, M.W. (Marcel)1905-Gosliga van, J.S. (Jouke)18911-0
6Loon van, E. (Eric)1879-Tamerus, H.A. (Henrik)19040-1
7Lambregts, F.J.J. (Frank)1843-Glimmerveen, M.A. (Martin)1908˝-˝
8Essen van, M.M.E.D. (Marieke)1660-Breton, M.R. (Mark)16491-0

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap