Delftse SchaakSite

DSC-H7 speelt op de valreep gelijk tegen SHTV 3

Afgelopen maandag speelde DSC7 een thuiswedstrijd tegen SHTV 3. Beide teams hadden hun eerste wedstrijd gewonnen en de gemiddelde rating verschilde slechts 4 punten in het voordeel van de club uit Den Haag. Dat beloofde een spannende avond te worden en dat werd het ook.

Eric was ruimschoots als eerste klaar. Hij kwam op bord 6 met wit niet goed uit de opening, een geweigerd damegambiet. Hij had geen goed verweer tegen zwarts paard dat snel op e4 terecht kwam en gedekt werd door een pion op f5. Wit zocht naar gaten in zwarts verdediging, maar dat verzwakte meer z'n eigen stelling dan dat het zwart verontrustte. In een mindere positie kreeg wit een dame en toren achter elkaar naar zwarts koningsvleugel gericht. Z'n tegenstander was hier niet gerust op en bood remise aan. Dat werd door Eric gretig geaccepteerd.
˝- ˝

Adrian: Ik speelde met zwarte stukken en verloor: de opening resulteerde in een Grünfeld zonder uitwisseling van de paarden en wit met een solide centrum met pionnen op e3, d4 en c4. Zwart besloot om c5 te spelen, wat al snel leidde tot een interessante en relatief scherpe positie op het bord. Vanaf dat moment volgden nog enkele zetten voordat zwart een loper blunderde. Qua positie was het ook gunstig voor wit. Hoewel zwart ervoor koos te blijven vechten, speelde wit solide, zonder zwart enige kansen te geven om de partij te 'redden', en won hij.
˝-1˝

Op bord acht speelde Christophe met wit. In de opening werd wat geruild en daarbij werd mijn koning naar voor gedwongen. Daarna ontwikkelde zwart een sterke dreiging met paard, loper en toren wat mij een stuk kostte. Toen het kalf voor mij al verdronken was blunderde zwart nog een toren, maar ik kon promotie niet meer verhinderen: winst voor zwart.
˝-2˝

Op bord 1 speelde Nils met zwart tegen een Ruy Lopez (Spaans) tegen een tegenstander die zeer veel ervaring had in deze opening. Na de partij goed te zijn gestart maakte hij een kleine fout, waardoor wit positioneel heel goed stond. Na uit deze achterstand ook nog een kwaliteit te verliezen, werd het een stugge rest van de partij voor zwart, waarin wit nog wel een fout maakte maar zwart hier niet goed genoeg gebruik van kon maken. Uiteindelijk verloor zwart het koning + pionnen eindspel, 1-0
˝-3˝

Sumit speelde op bord 2 met witte stukken. Zijn tegenstander ging voor Siciliaanse opening zonder de drakenvariant. Met een loper minder won Sumit de partij doordat hij aan de koninginzijde met een flankpion op kon rukken. Resultaat (1-0)
1˝-3˝

Maarten speelde op bord drie met zwart. De opening ging niet zo lekker en kwam een pion achter te staan. In het middenspel werd er geruild waardoor er een eindspel kwam met twee paarden en een paar pionnen voor Maarten tegenover een toren en twee pionnen extra voor de tegenstander. De stelling kwam klem te zitten waardoor het remise is geworden.
2-4

Op bord 4 speelde Stijn met wit een Siliciaans opening. Na veel afruilen ging Stijn net iets slechter het eindspel in, zwart had namelijk een vrij pion, maar zwart vergat de loper lijn in te nemen. Dit kwam hem duur te staan. Hierdoor kon Stijn zijn eigen pionnen structuur verdedigen en de pion tegenhouden waardoor Stijn eerder promoveerde en won.
3-4

Alle druk kwam op Hans - als laatste nog volop bezig - te liggen. Hij speelde op bord 7, tegen een jongeman, die, na later bleek, 90 ratingpunten meer had als hij.
De opening verliep rustig waarin beide spelers hun stukken ontwikkelden.
In het middenspel maakte Hans toch een paar foutjes met als gevolg een achterstand van 2 pionnen; zijn tegenstander had daarbij ook een sterk paard op d4 weten te krijgen.
Step by step evenwel kon Hans, mede doordat zijn tegenstander te weinig initiatief ontplooide, de druk opvoeren.
In de slotfase van de partij kwam de tegenstander in tijdnood en kon Hans uiteindelijk succesvol afronden en daarmee de 4-4 eindstand over de streep trekken.

Een heet avondje, maar met een mooi resultaat. Met 3 punten uit 2 wedstrijden draait het zevende mooi bovenin mee.

N.E. Hullegien 1592 - A.M. Wagner 1653 0-1
S. Ganguly 1556 - J.M. van der Vegt 1639 1-0
M. Kwaaitaal 1553 - J.J. Luijendijk 1533 ˝-˝
S. Berghout 1547 - E.F.S. Alvares 1530 1-0
A. Sanz Mora - E.F. Coers 1517 0-1
E.L. Wagter 1414 - D.J. Lindhout 1500 ˝-˝
H. Hendriks 1316 - T. Alvares 1408 1-0
C. Smet - T.X.Y. Li-Behn 1219 0-1

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap