Delftse SchaakSite

DSC-H7 boekt een mooie overwinning op Promotie 4

Het zevende is het seizoen, ruim een week geleden, goed begonnen met een 6˝- 1˝ overwinnen bij en op Promotie 4. Met vijf nieuwe namen ten opzichte van vorig seizoen namen we het op tegen de vorig seizoen gedegradeerde Zoetermeerders. Dat kon wel eens een zware kluif worden, maar het pakte anders uit:

Christophe Smet:
Met zwart op bord 8 ging de partij aanvankelijk gelijk op. Een pion achterstand kon ik goedmaken, waarna een oprukkende pionnenlinie en stukkenruil de tegenstander in een hoek dwong. Daaruit ontsnapte hij niet: een toren op de achterlijn met dekking door paard en pionnen zorgde voor mat.

Hans Hendriks:
Hans kwam op bord 7 goed uit de opening. Met een aantal aaneengesloten pionnen beheerste hij het centrum.
Gaandeweg de partij, nadat beide spelers kort hadden gerocheerd, vond een afruil van stukken plaats, waarbij Hans uiteindelijk een pion verspeelde.
Dit nadeel en een verkeerde afruil/voortzetting in het eindspel zorgde ervoor, dat hij -na een leuke partij- uiteindelijk toch het onderspit moest delven.
Aan het eind van de avond bleek dit de enige verliespartij van het team te zijn; derhalve een mooie start van de externe competitie voor team 7!

Eric Wagter:
Eric koos op bord 6 met zwart voor de Caro Kann. Vanuit een vrij gesloten positie besloot z'n tegenstander een aanval op te zetten met loper en dame op een diagonaal naar de koningsvleugel. Z'n verdediging was echter niet helemaal op orde waardoor dat plan niet doorging. Zwart kon oprukken en de verdediging ontmantelen: een combinatie van afruilen van enkele lopers en paarden leverde een schaakje op met aanval op een ongedekte toren. Toen wit dat zag werden de handen geschut en was de 0-1 een feit.

Adrian Sanz Mora:
Van de partij van Adrian op bord 5 heeft de rapporteur slechts enkele momentopnames gezien. De middenspelpositie zag er onevenwichtig, maar zonder duidelijk voordeel voor een van de spelers uit. Adrians tegenstander zag op een gegeven moment geen mogelijkheden meer om tot winst te komen en bood remise aan. De rapporteur dacht ook aan een remise, maar Andrian dacht daar anders over. Hij weigerde het aanbod en sloeg onverbiddelijk toe met winst als resultaat.

Stijn Berghout:
Op bord 4 kwam Stijn, na een standaard dames gambiet en een paar fouten, in een beknelde positie te staan. Gelukkig kon de tegenstander er geen gebruik van maken. Na een paar defensieve zetten van Stijn’s tegenstander kreeg Stijn de controle over de game. Daarna blunderde zijn tegenstander een volledig paard waardoor Stijn het alleen nog maar uit hoefde te spelen en won.

Maarten Kwaaitaal:
Maarten speelde op bord 3 met wit. Hij begon met f4. Zijn tegenstander kwam iets sterker uit de opening, maar maakte een fout waardoor hij met een de g pion op f6 moest slaan en een dubbelpion kreeg. De zwarte koning op g8 stond daarna onbeschermd. Maarten zette daarna een koningsaanval op waarna de tegenstander moest opgeven.

Sumit Ganguly:
Sumit speelde op bord 2 met de zwarte stukken. Z’n tegenstander koos, gedurende de eerste 15 zetten, voor de standaard Ruy Lopez. Sumit nam een wat instabiele positie in met als doel het geven van druk op de tegenstander, waardoor hij niet rokeerde tot 25e zet. In de match verschenen loper en torenoffers, veel aanvallen, uitstekende tactische en verdedigende zetten waarbij er aan beide kanten matdreigingen waren. Een zeer enerverende partij. Op een gegeven moment bood de tegenstander remise aan dat Sumit – achteraf gezien – had moeten weigeren. Maar hij accepteerde het aanbod waardoor de remise een feit was.

Nils Hullegien:
Nils speelde met wit op bord 1 tegen de Caro Kann. In een partij die aanvankelijk gelijk op ging, kreeg zijn tegenstander steeds meer grip op de positie, waardoor wit steeds meer in de verdrukking kwam. Echter gaf zwart daarna door een fout zijn loper op, waardoor wit ineens winnend stond. Na een paar zetten later nog een kwaliteit te winnen stond wit een toren voor, waarna de partij winnend werd afgesloten met een geforceerde mat in 3. 1-0


G.M.B. Toxopeus 1580 - N.E. Hullegien 1592 0-1
N. Vukadin - S. Ganguly 1556 ˝-˝
F.L. van den Berg - M. Kwaaitaal 1553 0-1
P. Hijma 1465 - S. Berghout 1547 0-1
M. van Staden sr. 1470 - A. Sanz Mora 0-1
R. de Vries 1392 - E.L. Wagter 1414 0-1
C. Schoon 1406 - H. Hendriks 1316 1-0
J. de Roo 1343 - C. Smet 0-1

Eric Wagter

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap