Delftse SchaakSite

DSC-H5 start seizoen met 5-3 overwinning op Schaakhuis 3

Op maandag 14 oktober speelde DSC een spannende thuiswedstrijd tegen het derde team van Schaakhuis Den Haag. Deze keer viel de eerste beslissing bij Henk Stipdonk, met zwart aan bord 5. Hij kwam aardig uit de opening. Na een incorrecte combinatie kwam hij toch een kwaliteit voor, om drie zetten later alweer een stuk weg te geven. Merkwaardig genoeg stond hij met zijn sterke toren tegen twee paarden nog steeds gewonnen. Wits pionnenstructuur was gehavend en de pionnen stonden wel zijn paarden in de weg, maar niet Henks toren. Zo kon hij vrij gemakkelijk winnen. 1-0.

De volgende uitslagen kwamen van Ronald Kraakman en Victor van der Kloet. Ronald had het met wit tegen de Aljechin-verdediging niet al te moeilijk. Hij speelde op de tweede zet Pc3. Deze zet wordt volgens SMB vaak gespeeld door amateurs - en door wie een theoretisch gevecht willen ontwijken. Zwart week op de zesde zet af van de Scandinavische variant. Op de 12e zet verzwakte zwart zijn koningsstelling ernstig en na nog een vergissing van zwart een zet later was het snel gedaan: Mat op de 18e zet. 2-0.


In Victors partij aan bord 8 gebeurde van alles. Victor meende met tempowinst zwarts dame te kunnen aanvallen, maar hij had een tussenzet overzien die wilde combinaties mogelijk maakte. Toen hij die goed doorstaan had, was er een remise-achtige stelling ontstaan die Victor de beste kansen bood, maar hij was zo in de war van de dingen die hij niet gezien had dat hij besloot om remise aan te bieden en niet het risico te lopen om fouten te gaan maken. De tegenstander accepteerde het remiseaanbod. 2-.
Na deze veelbelovende start werd het toch erg spannend. Cock Hazeu (met zwart aan bord 7) kwam goed uit de opening en bereikte met een prettige stelling het middenspel. Daarin kon zn tegenstander een klein (b-)pionnetje winnen. Cock zag het aanvankelijk nog zonnig in en dacht dat hij het pionnetje wel zou terugwinnen. Maar het leek wel of zn tegenstander steeds beter ging spelen! Stukken raakten afgeruild, het pionnetje werd een pion, en zelfs een dame..op de zestigste zet kon Cock het vaantje strijken: 2-1.

Nishant Narayan speelde met zwart aan bord 6 een knap saaie partij (vond hij zelf). In de opening, een vertraagde Alapin variant van het Siciliaans, ging het gelijk op. Zwart kreeg een klein voordeel in het middenspel, wat door een onnauwkeurigheid van wit op de 27e zet nog iets werd vergroot. Veel leverde het uiteindelijk niet op, de partij ontwikkelde zich meer en meer tot een uitgesproken remisestelling. Op de 31e zet werden beide spelers het daarover eens. Volgens LiChess (https://lichess.org/64pyC8BL#61) deed Nishant weinig verkeerd: slechts drie onnauwkeurige zetten. De uitkomst viel hem natuurlijk tegen, al was het leuk dat hij remise tegen (P.) Fischer wist te bereiken: 3-2.

Nog drie partijen te gaan. Op dat moment stond DSC er aan de resterende borden 1, 3 en 4 niet best voor. Tom Broekhuizen mocht het met zwart opnemen tegen Hans Then. Hans opende met het konings-Engels wat Tom altijd lastig vindt om tegen te spelen. Hans wist dan ook een aardig voordeel op te bouwen. Maar het was geen partij zonder fouten. Zo zagen beide spelers niet dat Tom op de 15e zet pion g7 liet instaan. Daarna kwam Tom iets makkelijker te staan en na een taaie verdediging liet Hans nog een paar steken vallen. Helaas wist Tom daar dan weer geen gebruik van te maken en kwam hij in een verloren eindspel terecht. Daar kreeg hij na een blunder van Hans op de 42e zet nog een kans. Helaas blunderde hij vijf zetten later in totaal gelijke stelling ook nog een keer en toen was het toch echt over. 3-3.

Aram Hassan, invaller voor Khaled aan bord 3, had zichzelf met zwart opgesloten en bovendien daarbij veel tijd gebruikt; wit had omstreeks de 20e zet een bataljon van vijf pionnen op de vierde rij klaarstaan voor de aanval en een half uur meer bedenktijd. Hij zag echter de juiste voortzetting niet en koos uiteindelijk een verkeerde pion voor de doorbraak. Zo raakte hij achterop en uiteindelijk zelfs in tijdnood, gaf zijn dame weg en gaf op met nog 3 seconden op de klok. 4-3.

Op bord 4 speelde Mattia Bianchi met wit tegen een Caro Kann verdediging, waarbij hij een licht voordeel behield. Op de 22e zet miste zwart een kans op een klein voordeel. Op de 27e zet had wit een kans op een pluspion, maar hij koos ervoor om beide torens te ruilen met een iets betere positie, en beide een dame + stuk op het bord. Op de 35e zet miste wit opnieuw een mooie winstkans. Op de 41 zet blunderde Mattia, maar zijn tegenstander profiteerde niet en Mattia wist af te wikkelen naar een remise-achtig eindspel zonder dames. Zwart probeerde echter toch de winst erdoor te drukken, blunderde en wits vrije h-pionnen brachten de winst. 5-3.

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap