Delftse SchaakSite

Scheve Toren 2 maakt geen schijn van kans tegen DSC-H3

Nadat we de eerste wedstrijd tegen Promotie hadden verloren, togen we ditmaal af naar Pijnacker voor de ontmoeting tegen het gepromoveerde Scheve Toren 2. We hadden een ratingoverwicht van zo’n 100 punten gemiddeld, “op papier” zouden we dus moeten winnen. We hebben het ook zeker waar gemaakt deze keer, met een vrij ruime overwinning keerden we terug naar Delft: 7-1.

Het was mijn eerste externe partij (bord 2) sinds ik dit jaar lid ben geworden en die was van korte duur, maar daar kon ik prima mee leven. Mijn tegenstander deed in de opening vrij veel zetten met 1 paard, om die vervolgens af te ruilen. Resultaat was dat ik al mijn stukken had ontwikkeld en hij nog geen enkele. Ik heb wel eens gelezen dat je dan het centrum dient open te breken, dus dat deed ik toen maar, en inderdaad, een paar zetten later won ik al beslissend materiaal. Mijn tegenstander vond de keuze tussen een dame of een toren verliezen niet erg aanlokkelijk en besloot dan maar op te geven op zet 14. Na een uurtje klaar, dus mooi de tijd om de stellingen eens door te nemen op de borden van mijn teamgenoten. Iedereen haalde een resultaat, maar op de meeste borden moest hier wel echt voor gevochten worden.

Op de meeste borden zag het er nog redelijk evenwichtig uit. Invaller Henk van der Belt (8) had een pion buitgemaakt, Arno (1) had ruimte-overwicht, Brent (6) stond moeilijk, want een sterk paard van de tegenstander op c5, zelf een zwakke pion op c6 en wat moeite om zijn stukken goed te ontwikkelen; Diederik (3) en Arnt (5) in evenwicht en Jesse (7) was het lastigst te beoordelen, ongelijk materiaal (twee lichte stukken voor toren en pion), al leek het mij dat dit in het voordeel was van Jesse, omdat de pionnenstructuur van zijn tegenstander gehavend was en zijn loper ook buitenspel stond.

Het bord waar al de meeste actie op had plaatsgevonden was bij Corniel (4), die zelf nog weinig tijd had verbruikt, maar al wel een kwaliteit was kwijtgeraakt in de opening. Het zag er verloren uit, maar hij wist zijn paarden goed te activeren, en na aan paar onnauwkeurige zetten van zijn tegenstander kon hij zelfs weer aan de winst gaan denken. Hij belandde in een eindspel met toren + loper tegen twee paarden, maar Corniel had 1 troef: een ver doorgeschoven pion. Uiteindelijk wist hij een loper buit te maken voor deze pion. Na een zeer vermakelijk eindspel met fouten, maar ook met creatief spel, aan beide zijden, werd uiteindelijk remise overeengekomen: al met al lijkt me dat wel een fair resultaat, al hebben beide daar waarschijnlijk gemengde gevoelens bij. Zie voor een gedetailleerde analyse van deze partij de reactie op het forum bij dit bericht.

Ongeveer tegelijkertijd met de remise van Corniel konden we ook het volgende punt bijschrijven. Arno had een initiatief ontwikkeld op de damevleugel en daarmee een pion buitgemaakt. Deze pion schoof steeds verder naar voren en dit werd gecombineerd met verschillende stukwinst-dreigingen. Hij moest nog wel enigszins opletten voor backrankmate-trucjes (aangezien hij met zijn eigen loper het vluchtveld van de koning op h2 had ingenomen) maar uiteraard liet Arno zich niet eenvoudig foppen. Hij voerde de druk langzaam maar zeker op en dit leidde tot stukwinst en daarmee ook de winst in de partij.

Bij Arnt (5) was het nog steeds in evenwicht. Na overleg bood hij remise aan, hetgeen direct resoluut werd geweigerd door zijn tegenstander die onmiddellijk een zet speelde. Een of twee zetten later werd echter alsnog remise overeengekomen. Blijkbaar zag hij nog een truc in de stelling waarvan hij hoopte dat Arnt dit niet zorgvuldig zou spelen. Hoe het ook zij: remise was hier steeds het meest waarschijnlijke resultaat – en voor ons was dit prima gezien de ontwikkelingen op de andere borden.

Met name op bord 6 waren er bij Brent positieve ontwikkelingen. Hij heeft het grootste gedeelte van de avond moeten verdedigen, maar net toen zijn tegenstander een beslissende koningsaanval leek op te zetten, wist Brent de juiste remedie te vinden. Na een slimme afruil van zijn loper tegen wit’s sterke paard, kon Brent door een dubbele aanval een pion buit maken, en – belangrijker nog – zijn dame activeren en hiermee de coördinatie in wit’s kamp ernstig verstoren. Zijn tegenstander besloot tot een soort van wanhoopsoffensief, en de partij eindigde met een leuke, edoch relatief eenvoudige tactic waarbij wit een vergiftigde pion pakte met zijn paard. Er volgde namelijk loper x paard en dame x loper, maar toen kon Brent de dame van zijn tegenstander pennen met zijn toren. Goed verdedigd, op het juiste moment de tegenaanval gezocht en het slim uitgespeeld.

Het was inmiddels 4-1 en de eer was toen aan onze invaller Henk op bord 8 om het beslissende punt te maken (dat klinkt overigens spannender dan het was, aangezien Jesse inmiddels ook gewonnen stond en Diederik ook niet hoefde te verliezen, alleen wel in tijdnood was aanbeland). Henk stond de hele partij een pion voor. In tijdnoodfase gaf zijn tegenstander een belangrijke pion weg en met nog een paar seconden op de klok deed zijn tegenstander ook nog een toren in de aanbieding. De zege in de match was hiermee veilig gesteld, maar er waren nog 2 partijen bezig in de tijdnoodfase.

Bij Jesse concentreerde de strijd zich lange tijd rondom het centrum, waar zijn tegenstander een vrijpion had gecreëerd (wel ten koste van een pion overigens) en het leek niet alsof dit heel gevaarlijk was, maar toch was het wel oppassen geblazen. Er kwamen wel allerlei trucjes in de stelling, met name toen zijn tegenstander ook nog zijn zwartveldige loper die eerst werkloos op g7 had toegekeken (pionnen op f6 en f5) via h6 slim activeerde. Jesse was goed bij de les en wikkelde af naar een gewonnen eindspel met twee lichte stukken tegen een toren en hij had ook 1 of 2 pionnen meer. Wel tijdnood voor beiden, dus dan blijft het oppassen. Toen hij echter de kans kreeg om beide stukken te ruilen voor de toren deed hij dat meteen, omdat hij een ruime pionnenmeerderheid had op de damevleugel en dit eindspel compleet gewonnen was. Zijn tegenstander gaf zich dan ook direct gewonnen.

Ook Diederik wist uiteindelijk na een lange strijd te winnen. Halverwege leek het er ergens veelbelovend uit te zien (als je tegenstander hardop roept “wat een rotzet” is dat meestal een goed teken), maar zijn tegenstander wist toen toch nog stukverlies slim te vermijden door zelf (kwaliteitswinst)dreigingen te creëren. Even later stond Diederik wat minder, en ook de tijd tikte weg. Hij speelde lange tijd op increment, maar blijkbaar ligt dit Diederik wel, want hoewel zijn tegenstander nog zeker een half uur op de klok had, was het Diederik die langzaam maar zeker het betere van het spel kreeg. Uiteindelijk wist hij met een beslissende penning op dame + loper de loper te winnen en direct ook binnen te dringen in de stelling van zijn koning. Enkele zetten later gaf zijn tegenstander op (enigszins begrijpelijk: hij had het handen schudden nog 1 zet kunnen uitstellen, maar dan was het schaakmat geweest).

Uiteindelijk dus een mooie 7-1 overwinning met een leuke mix van miniatuurtjes (Arjan), rustige partijen met kleine voordelen die zonder risico beheerst werden uitgebuit (Arno, Henk), partijen met veel tactische wendingen en wisselende kansen (Corniel, Diederik, Jesse), sterk verdedigings- en counterattackwerk (Brent) en een hele evenwichtige partij (Arnt). Vrijwel alle ingrediënten voor een mooie schaakavond zaten er dus in. Over 3 weken uit tegen SHTV-2, dan gaan we kijken of we hier weer iets moois mee kunnen koken.

er zijn 2 reacties: lees | reageer
Open Prometheus Kampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap