Delftse SchaakSite

DSC-K2 speelt gelijk in Amstelveen

[Verslag door JP]

DSC2 is in Amstelveen blijven steken op een gelijkspel tegen Zukertort 2. Na aanvankelijk achter te hebben gestaan zat het aan het eind niet mee en verzandden twee mooie, gewonnen stellingen in remise.

We moesten het doen zonder teamcaptain Talitha, die in het eerste inviel. Zodoende mocht JP zijn oude rol weer eens op zich nemen. Hij was ook direct als eerste klaar. In een ietwat gedrongen maar verder prima stelling dacht JP zich middels de nodige tactiek te bevrijden. De crux zat diep in de variant, dus dat moest goed worden uitgerekend. Na lang nadenken gespeeld en toen bleek op zet 2 al een lek te zitten, stuk kwijt. Er was nog wel compensatie en door de aanzienlijke tijdsvoorsprong bleef het nog wel even spannend, maar zijn tegenstandster speelde het goed uit. Zo was het ruim voor de tijdcontrole 0-1.

Niet lang daarna werd het 0-2. In een scherpe variant miste Sten een nuance en stond hij iets minder. Vervelender was echter dat de stelling van zijn tegenstander als vanzelf speelde. Zo ging het van kwaad tot erger en moest Sten al snel de handdoek in de ring gooien.

Onno haalde niet veel uit de opening, maar kwam goed terug. In het eindspel had hij de keuze tussen remise en een riskante winstpoging. Gelet op de stand vond hij dat onverantwoord en pakte hij het halfje. In de analyse achteraf bleek dat de winstpoging zeer goede kansen had opgeleverd, maar de keuze was begrijpelijk.

Het volgende halfje werd binnengebracht door Martine. Een saaie partij waarin wit niets wilde en Martine (daarom) niets kon ondernemen. Meer valt er niet over te zeggen.

1-3 dus, en tijd voor punten voor ons. Het eerste punt kwam op naam van Joram. Hij kwam dramatisch uit de opening, maar bleek daarna de betere speler. Hij maakte twee pionnen buit, gaf er eentje terug en won vervolgens het eindspel soepel.

Bram tekende kort daarop voor de gelijkmaker. In een ingewikkelde stelling had hij zijn dame geruild voor twee torens. Ik heb het partijverloop niet goed gevolgd, maar mijn gok is dat Brams stukken goed samenwerkten en wits zwaktes kon aanvallen, terwijl de witte dame nauwelijks iets kon uitrichten. Zijn tegenstander gaf op en zette voor het onderdeel ‘hand geven, inpakken en speelgebouw verlaten (variant: zonder het opzetten van stukken)’ vervolgens wel een record van 5,42 seconden.

Bezig waren nog Sebastiaan en Martin, allebei in een betere stelling. Sebastiaan speelde zijn befaamde wurggreepvariant en had een mooie stelling bereikt. Op zet 40 had hij kunnen oogsten, maar met 10 seconden op de klok is het lastig te vinden. In plaats daarvan ruilde hij alle torens van het bord en vervolgens was het niet meer te winnen.

Met een 3,5 – 3,5 stand was Martin als laatste bezig. Met goed spel had hij een pion gewonnen en met die voorsprong ging hij het eindspel in. De remisemarge was echter enorm, en winstpogingen zouden gepaard gaan met risico op verlies. Met goed spel kwam hij erg ver, maar met weinig tijd op de klok en ook nog steeds de mogelijkheid van verlies (en dus voorzichtig spel) maakte hij het zijn tegenstander net niet moeilijk genoeg. Deze gaf twee lopers voor twee pionnen en daarmee werd het remise. Vervolgens mochten de stuurlui aan wal hun kunsten tonen, het was inderdaad op meerdere momenten gewonnen, maar doe het maar eens in de partij.

4-4 dus. Er had meer in gezeten, maar ach, wie maakt zich daar nou druk om als het eten lekker is? En dat was het!

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap