Delftse SchaakSite

DSC-K4 en LSG 3 in evenwicht

De uitwedstrijd van ons 4e bij LSG Leiden 3 heeft geresulteerd in een 4-4 gelijkspel. Dit was op zich geen verrassing gezien het overall ratingverschil van slechts 3 punten (1988 vs 1991).

Hieronder de commentaren van de spelers op hun eigen partij:

Jan (bord 5): Na de opening kreeg ik een prettig middenspel waarbij mijn koning veel veiliger stond dan die van mijn tegenstander. Maar ik maakte een belangrijke fout; ik viel te snel aan, waar ik eigenlijk de druk had moeten opbouwen door te blijven ontwikkelen. Na een paar leuke pionoffers stond ik ineens drie pionnen achter. Mijn aanval sloeg niet door zodat het materiaalverschil de partij besliste.

Ivar (bord 2); Na een passieve opening was het witte openingsvoordeel snel geneutraliseerd. Op een gegeven moment probeerde ik 2 stukken te ruilen voor een toren en 2 verbonden vrijpionnen. Dat zag mijn tegenstander niet zo zitten, maar het gekozen alternatief leverde mij pionwinst en een soepel gewonnen stelling op.

Erik (bord 6): Mijn tegenstander zette vanaf de opening een zeer solide stelling op. Na wat onnauwkeurigheden van mijn kant kwam in ik een passieve stelling, maar door een truc kwam ik eruit en won een pion. Dit was helaas niet genoeg voor de winst waardoor de partij in een remise toreneindspel eindigde.

Timo (bord 4) Ik kwam wat gedrukt uit de opening maar er was eigenlijk nog niet zoveel aan de hand. Totdat ik een simpele truc over het hoofd zag waarmee ik een cruciale pion op d5 verloor. De rest van de partij kon ik onvoldoende tegenspel bereiken en gaf ik op.

Hans (bord 3): Ik speelde tegen Jorgen Henseler, iemand waar ik 30 jaar geleden ook tegen heb gepeeld. De eerste 15 zetten werd de stelling evenwichtig opgezet. Toen dacht ik dat het tijd werd voor de geijkte doorstoot in het centrum met e5. Dat was achteraf gezien te vroeg. Er ontstond een scherpe stelling waarin ik een kwaliteit voorkwam. Maar de tegenkansen van zwart met loperpaar en koningsaanval waren dusdanig sterk dat ik blij was met herhaling van zetten en remise.

Henrik (bord 8): Mijn partij begon vrij rustig. Na een zet of 20 kwam wit opzetten met zijn centrumpionnen. Ten koste van 2 pionnen en zijn centrum kreeg wit mooi spel tegen o.a. f7. Toen hij echter niet de beste voortzetting koos kreeg hij slechts 1 pion terug. Daarna kon ik alles afruilen en was het eindspel van paard + 3 pionnen vs paard + 4 pionnen gemakkelijk gewonnen voor mij.

Willem-Jan (bord 7) is daags na zijn partij op vakantie gegaan en heb ik niet kunnen bereiken voor commentaar. Ik zag wel weer een typische Willem-Jan opening via de flanken en druk op het zwarte centrum. Toen deze even minder nauwkeurig speelde won Willem-Jan een pion op d5 en even later zelfs gevolgd door een b-pion. Helaas speelde hij het daarna minder goed uit en liet hij een eindspel met ongelijke lopers en voor hem een pluspion toe. Dit bleek niet te winnen en remise was een feit.

Ik speelde op bord 1 en kreeg een prettige openingsstelling met wit. Waar ik snel ontwikkelde en rokeerde bleef de zwarte koning heel lang op e8 staan en moest zwart zich beperken tot verdedigen en hopen op een counter. Toen ik het op een bepaald moment niet afmaakte rook hij zijn tegenkansen en kwam hij via de c-lijn mijn stelling binnen. Ten koste van een kwal (en veel bedenktijd) kon ik de aanval doorzetten en lagen er opeens weer mogelijkheden. Ik moest daarbij wel een ver opgerukte vrije a-pion in de gaten houden, want die zou nog flink wat roet in het eten kunnen gooien. In zware tijdnood miste ik een ijzersterke en wellicht winnende voortzetting. Mijn tegenstander dacht met een loperoffer nog de winst te kunnen binnenhalen, maar overzag dat ik met herhaling van zetten een halfje voor mezelf en een punt voor het team kon scoren.

Zo werd het dus 4-4 en was dit die middag de enige match tussen een team van DSC en LSG waarbij het tot het einde spannend bleef.
Het mocht de pret niet drukken bij het afsluitende gezamenlijk diner bij de Verboden Toegang, waar de analyses nog de hele avond over de tafel vlogen.
Over een paar weken staat de volgende uitwedstrijd ons te wachten. We gaan de strijd aan met Schaakhuis in Den Haag.

Gedetailleerde uitslag:
 LSG 31988-DSC419914-4
1M.W. Mol2009-L.J.P.A. van de Lisdonk2040½-½
2J.A. Hellenberg2050-I. de Hoogt21020-1
3J. Henseler2017-H.J. Stam2115½-½
4P. Tromp2000-T. Bottema20341-0
5T. Thissen1969-J. Bosma18801-0
6J.A. Tolenaar2048-E. Biemans1979½-½
7M. Wubben1969-W.J. van den Broek1896½-½
8B. van den Bosse1843-H.A. Tamerus18840-1

er zijn 2 reacties: lees | reageer
Delfts Kroegloper-toernooi

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap