Delftse SchaakSite

DSC-K2 begint het seizoen goed en wint met 5.5-2.5 van Schaakmat Westland

De kop is eraf! Op een mooie zaterdagmiddag, traden we aan tegen het naburig gelegen Schaakmat Westland. Dit deden we zonder Sebastiaan en Martin die allebei vanwege een vakantie nog in het buitenland waren. Maar gelukkig vonden we in fide-meester Yasin (een uitwisselingsstudent uit Istanbul) een sterke speler, die bereid was om ons team weer enigszins te versterken. Na de gebruikelijke instructies van de wedstrijdleiders, volgde het startschot en was het tijd om te beginnen. Hieronder komen de spelers één-voor-één, in volgorde van bordnummer, aan het woord om te vertellen over hun partij.

Joram:
Ik kreeg licht initiatief uit de opening maar miste kansen om direct te verzilveren. Na rommelige tijdnoodfase kreeg ik toch weer winstkansen in eindspel 4 vs 3 op zelfde vleugel. Dit wist ik uiteindelijk vrij soepel tot winst te voeren.

Yasin (door de ogen van Joram):
Ik kreeg een Panov-achtige stelling die al snel vrij concreet werd. Opspelen pion voor eigen koningsstelling door tegenstander vroeg teveel van zwarte stelling: met schijnoffer sloeg ik de koningsstelling verder uit elkaar, wat uiteindelijk fataal werd.

Sten:
Ik speelde op bord 3 met zwart tegen routinier Henk van Putten. Ik kwam iets beter uit de opening. In een stelling met gelijke lopers, had ik de betere loper omdat al mijn pionnen op de andere kleur stonden als de loper, en die van mijn tegenstander juist niet. Na wat manoeuvreren stuurde ik aan op een iets beter eindspel. Maar na afloop van de partij vertelde Henk al zo’n 50 jaar KNSB ervaring in de vingers te hebben en er dus niet bang voor te zijn om een iets slechter eindspel te moeten verdedigen. Dit bleek ook in de partij, want op de cruciale momenten vond Henk telkens een nauwkeurige verdediging. Na enige tijd pushen, moest ik dus helaas in remise berusten.

Bram:
Ik had een opmerkelijke opening: al vrij snel in de opening kon ik een zwarte toren opsluiten en winnen met m'n dame. Ik dacht dat het meteen voorbij zou zijn, maar m'n tegenstander wist van de afwezigheid van m'n dame en mijn achterstand in ontwikkeling te profiteren door een koningsaanval op touw te zetten. Uiteindelijk bleek het toch allemaal wel te verdedigen en toen dat gebeurd was, gaf hij op.

Onno:
De opening verliep rustig, maar Timon had een goed plan: zijn centrumpionnen opspelen. Hierdoor kwamen mijn stukken wat passief te staan. Het moment wanneer hij had moeten toeslaan, speelde hij juist een verkeerde zet. Zijn paard werd geruild tegen mijn witveldige loper. Daarna had hij nog kans om verder aan te vallen op de koningsvleugel, maar dit deed hij niet. Ik maakte hier dankbaar gebruik van. Zijn slechte pionnenstructuur leverde mij een pion op. De grote stukken gingen eraf waardoor en nadat hij de tijdscontrole had gehaald, vond hij het wel welletjes, aangezien ik een tweede pion zou gaan winnen.

Martine:
Volgt nog…..

Jan-Pieter:
Ik had een trage manoeuvreerpartij waarin het lang duurde voordat er wat gebeurde. Mijn tegenstander had weliswaar wat druk op mijn stelling, maar alles was onder controle. Toen de witte actie eindelijk op gang kwam, haalde dit niet veel uit. Mijn counter leek vervolgens niet ongevaarlijk, maar ik bood tegelijk tactisch remise aan. Mijn tegenstander kon het met het oog op de stand eigenlijk niet aannemen, maar realiseerde zich dat het toch niet zou gaan uitmaken, een halfje dus.

Talitha:
Het fijne van teamleider zijn: als je zelf verliest maar het team wint, heb je toch een goed gevoel! Met de witte stukken begon ik aan een ietwat gewaagde aanval op de koningsvleugel omdat ik mijn eigen koning daarmee op de tocht zette. Ik was duidelijk te gefocust op de rechterkant van het bord, want aan de linkerkant werd ik vrij snel opgerold. Daar pakte mijn tegenstander geduldig steeds meer ruimte. Mijn stukken coördineerden niet lekker waardoor ik enigszins in de knoop kwam en mijn pion op b2 onverdedigbaar bleek. De 0-1 volgde niet veel later.

Na afloop stond er dus een keurige 5.5-2.5 overwinning voor ons op het scorebord en met deze ruime overwinning hebben we ook gelijk de koppositie in onze poule te pakken. De kunst is natuurlijk om deze niet meer los te laten, maar zoals ze in de wielersport zeggen: “Parijs is nog ver!”. De volgende ronde is op zaterdag 6 oktober. Dan spelen we uit tegen LSG 2 en zullen we proberen onze koppositie te verdedigen, zo dan niet te verstevigen. Voor nu, is een goed begin in ieder geval alvast het halve werk!

Gedetailleerde uitslag:
 DSC22152-Schaakmat Westland 120825½-2½
1Kelder op den, J.M. (Joram)2296-Hofman , A.M. (Marnix)22001 - 0
2Sari , Y. (Yasin)2246-Valstar , J.R. (Johan)20221 - 0
3Goes , S.F. (Sten)2220-Putten van, H. (Henk)2112½-½
4Velden van der, A.J.L. (Bram)2172-Bieger , T. (Thierry)19851 - 0
5Verbaken , O.P. (Onno)2126-Dijk van, T.A. (Timon)21721 - 0
6Middelveld , M. (Martine)2079-Kindt , M.R.J. (Manfred)1976½-½
7Vos , J.P. (Jan-Pieter)2093-Woerden van, M. (Michiel)2136½-½
8Munnik , T. (Talitha)1983-Brasser , P. (Paul)20490 - 1

er is 1 reactie: lees | reageer
Delfts Kroegloper-toernooi

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap