Delftse SchaakSite

DSC-K4 verslaat Oud Zuylen Utrecht 2 met 4,5-3,5

Het unicum was daar. Op zaterdag 15 september speelde DSC voor het eerst met vier teams tegelijk thuis in de KNSB. Het nieuw gevormde vierde team speelde tegen Oud Zuylen 2 uit Utrecht. Op papier was OZU iets sterker dan ons team, maar dat zou nog maar eens moeten blijken in de praktijk! We hebben namelijk niet alleen gezellige spelers, maar ook wat onderschatte mannen in het team.

Na ruim een uur schaken konden we een eerste balans opmaken. Op bord 1 had Jan snel dames geruild en kwam er een positioneel schouwspel op het bord. Op bord 2 hard Timo een op het oog gelijke stelling met dame, twee torens en een loper tegen dame, twee torens en een paard. Timo had meer ruimte en meer druk op de stelling van de tegenstander. Op bord 3 zag het er erg rommelig uit bij Hans. Ik had geen idee wat daar aan de hand was, maar het leek alsof de tegenstander (iets) beter stond. Bij mij op bord 4 was het begin rustig. Mijn tegenstander leek zijn theorie beter te kennen dan ik. Ik speelde om zo veel mogelijk druk te zetten op zijn ge´soleerde pion. Roland had op bord 5 een gelijke stelling bereikt waarbij zijn tegenstander het initiatief weg gegeven leek te hebben. Henrik speelde op bord 6 een strakke partij en won een pion waarbij hij beter kwam te staan. Bij Kees op bord 7 leek het na een kleine twee uur al beslist. Hij had een typische stelling waarbij zwart vol op de koningsaanval speelde en wit op de damevleugel probeerde door te breken. Mark speelde ten slotte op bord 8 een partij waarbij hij in de verdrukking kwam en minder leek te staan.

Na twee uur kon Kees zijn stelling omzetten in een prachtige winstpartij. Hij had zijn tegenstander geen enkele kans gegeven en mocht de 1-0 aantekenen. Ook mijn tegenstander kon mij na ruim twee uur de hand schudden, want ik had de ge´soleerde pion gewonnen en nog een pion daarbij, waardoor zwart kansloos werd: 2-0. De gelijke stelling van Roland werd remise waardoor we met 2.5-0.5 aan de leiding gingen. Dat zag er dus goed uit!

Een paar uur verder viel het op dat Henrik zijn betere stelling niet had kunnen omzetten in winst, maar dat het voordeel weg was en de partij in remise eindigde. Erg jammer, want hij speelde een uitstekende partij: 3-1. Bij de rommelige partij van Hans had de tegenstander een winstvariant gemist (volgens Hans zelf) en resteerde er een eindspel met gelijk materiaal waarbij werd besloten om remise te maken: 3.5-1.5. Er was dus nog een half punt nodig voor het eerste matchpunt en nog een heel punt om de volle buit in Delft te houden.

En dat werd nog spannend. Op bord 1 was het Jan niet gelukt om zijn sterk spelende tegenstander het hoofd te bieden. Hij moest materiaal inleveren en ook in tijdnood lukte het zijn tegenstander om de goede zetten te vinden en de eerste overwinning voor OZU binnen te tikken: 3.5-2.5. Zou het dan toch nog mis gaan? Mark stond niet zo lekker en Timo moest zijn partij nog maar eens zien te winnen...

Wonder boven wonder was het Mark die met een halfje ervoor zorgde dat we in ieder geval een matchpunt overhielden aan deze eerste wedstrijd. Zijn tegenstander forceerde in een zeer goede stelling te erg en speelde zijn partij slordig uit, waardoor Mark in een gelijk toreneindspel kwam dat eindigde in remise: 4-3.

Het was aan Timo om de eerste overwinning van DSC4 in de KNSB te behalen. Timo stond beter en bood remise aan, maar zijn tegenstander zag de tussenstand en weigerde. Een klein uur later werd de vrede toch getekend en sleepte Timo met een halfje de volle buit binnen voor DSC4. In de wandelgangen wordt al gesproken van het kampioenschap. Dat is misschien iets te optimistisch, maar wie weet wat voor moois dit seizoen gaat brengen. In ieder geval veel gezelligheid, want het gezamenlijke diner en een bezoek aan de kroeg was veelbelovend voor de rest van het seizoen. Op naar de volgende ronde!

Gedetailleerde uitslag:

 DSC41936-Oud-Zuylen 219764½-3½
1Bosma , J. (Jan)1880-Linde van der, M. (Meindert)20720 - 1
2Bottema , T. (Timo)2034-Schwartz , A.J. (Arie)2113½-½
3Stam , H.J. (Hans)2115-Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten)1982½-½
4Biemans , E. (Erik)1979-Gouw , C.P.T.H. (Carol-Peter)19821 - 0
5Have ten, R.H.S. (Roland)2007-Wagenaar , H.T. (Harm Theo)1815½-½
6Tamerus , H.A. (Henrik)1884-Jong de, P.J.J. (Peter)1941½-½
7Voorberg , K. (Kees)1966-Semeijn , B. (Bram)19691 - 0
8Breton , M.R. (Mark)1620-Doorn van, H.F. (Hans)1931½-½

er zijn 8 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap