Delftse SchaakSite

DSC1 gedeeld 2de plek

De laatste ronde van dit seizoen was tegen Zukertort Amstelveen. Voor deze ronde stonden we gedeeld 2de. Als wij zouden winnen en de andere uitslagen in ons voordeel zouden uitvallen hadden we nog een kans op de eerste plek. Daarom deden we ons super-best! Ted heeft het team deze wedstijd weer uit de brand geholpen door in te vallen.
Hieronder een korte samenvatting van alle partijen.

Chiel:
Nadat ik mijn paard op h1 parkeerde (op weg naar g3), nam mijn tegenstander zijn kansen waar. Hij beukte dwars door mijn strategisch toch al zwakke stelling heen. Nadat hij een zet miste die groot voordeel zou opleveren, kon ik de aanval echter afslaan. Aan het eind van de partij stond mijn paard nog steeds op h1, maar had ik wel gewonnen.

Joost:
Voor de deerde keer dit seizoen kreeg ik met wit Siciliaans op het bord. Ik kwam met ruimtevoordeel, ontwikkelingsvoorsprong en betere koningsstelling uit de opening. Ik had echter moeite om het juiste plan te vinden, waardoor ik (voor mijn doen) betrekkelijk veel tijd gebruikte. Het plan wat ik uiteindelijk koos was praktisch in de zin dat de stelling geopend werd waardoor de zwaktes van mijn tegenstander bloot kwamen te liggen. Ik won een pion, hield de dames bewust op het bord, waarna mijn tegenstander nauwelijks nog een zet kon doen zonder meer materiaal te verliezen. Niet veel later zette ik hem mat via een magneet-dameoffer op a5. Matbeeld: wit Ta7 pion a3 zwart Ka5 Pb6 pion b5.

Dennis:
In een Leningrad-achtige opening werd de stelling wat gecompliceerd en mijn tegenstander gaf onnodig een pion om spel te behouden. Ik miste een solide voortzetting, waardoor hij echt voldoende tegenspel kreeg. Met tijdnood in een gevaarlijk tactisch eindspel voor beide gaf 'ie een toren weg en daarmee dus de partij.

David:
Mijn openingsvoorbereiding pakte uitstekend uit en ik kreeg met zwart dan ook een prima stelling uit de opening. Om tegenspel te creëren gaf mijn tegenstander mij een vrije b-pion in ruil voor een pion voor mijn koning, maar dat bleek toch geen goede ruil: Nog voor de 40e zet besliste die b-pion de partij.

Gert:
Na een Spaanse opening met d3 wist mijn oppo met subtiele zetten een paar blijvende voordelen te vergaren: spel tegen mijn achtergebleven d-pion, sterk veld d4 benutten voor zijn stukken en de mogelijkheid een vrijpion te creëren op de damevleugel. Hij wist dit met vaste hand uit te buiten en tot winst te voeren. Belangrijkste les voor mij: beter opletten tijdens de overgang van opening naar middenspel!

Lisa:
In de opening werden vrij snel veel stukken geruild, waarna er een spannend eindspel met toren en stuk en een aantal pionnen ontstond. Nadat het stuk werd geruild kreeg ik een gedekte vrijpion op c6, geblokkeerd door de zwarte toren. Door de actieve zwarte koning was de stelling misschien nog binnen de remisemarge, maar mijn tegenstander ging op de koningsvleugel met zijn pionnen naar voren, waarna de f-pion verloren ging, ik met mijn koning binnen kon komen en mijn c-pion kon laten promoveren.

Bob:
Mijn tegenstander offerde 2 pionnen voor aanvalskansen. In de tijdnoodfase speelde ik het verkeerd, mijn koning werd opgejaagd en kwam in een matnet terecht.

Sjoerd:
Ik haalde mijn d4 c3 Lg5 weer eens uit de kast. Na een zet of 15 had ik al aardig wat voordeel. Door niet het goede plan te volgen werd dat voordeel steeds minder. Nog lang doorgegaan met allebei toren, 2 stukken en 2 pionnen op het bord maar genoeg voor de winst was het niet.

Smaranda:
Ik speelde met zwart tegen Sander Los. Na de opening had ik ruimte voordeel in het centrum maar wel zwakke velden. Mijn tegenstander werd te actief. Na een blunder was de partij voorbij.

Ted:
Ik was helaas als eerste klaar, en bracht slechts een nul in. In een mij onbekende openingsvariant was ik iets te ambitieus, had mijn stukken wat ongelukkig neergezet, en verloor geforceerd een pion. Omdat ik ook nog een slechte pionstructuur en een loperpaar tegen had verwachtte ik kansloos te zijn. Maar uiteindelijk heb ik de beste verdediging (die bij perfect spel nog steeds verloor) niet ingedurfd.
Vervelende middag dus voor mij. Gelukkig won het team wel!

We hebben de wedstrijd met 5½-4½ gewonnen maar omdat de concurrenten ook hebben gewonnen hebben we na een prachtig seizoen op de gedeeld 2de plek geëindigd.

er zijn geen reacties: reageer
Open Prometheus Kampioenschap

Prinsenstad-toernooi

Delfts Kroegloper-toernooi

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2000 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap