Delftse SchaakSite

DSC1 onderuit tegen Wageningen

Deze ronde mochten we aantreden tegen het sterke team van Wageningen. Helaas hadden we 3 afmeldingen, Joost, Chiel en Martine, maar gelukkig hadden we Jan-Pieter Vos en Pieter Goossens bereid gevonden om in te vallen. Bedankt daarvoor! We vertrokken zaterdagochtend vanuit het hele land richting Wageningen en na nog wat last minute voorbereidingen in de auto en trein kwamen daar ruim op tijd compleet aan. Wageningen was sterk opgekomen, dus dat beloofde een spannende middag te worden.

Als eerste werd de vrede getekend door Matthieu. Hij trof een tegenstander (Jermo Kooijmans) die uitermate goed voorbereid was, waardoor er 15 zetten a tempo werden gespeeld. Matthieu moest kiezen tussen verschillende speelbare varianten en hij koos voor een opstelling die bij onnauwkeurig spel goede kansen biedt. Helaas speelde zijn tegenstander volgens het boekje en een remise was dus het logische resultaat.

Helaas liep het bij Lisa minder goed af. Zij speelde met wit tegen Yochanan Afek. Na de opening koos zij het verkeerde plan, waardoor ze een erg passieve witveldige loper overhield. Ze probeerde tegenspel te creëren in een koningsaanval, maar toen dat goed verdedigd werd waren het juist de zwarte stukken die binnen kwamen, wat materiaal en de partij kostte.

Ook Talitha moest het onderspit delven, tegen David van Eekhout. Ze speelde een zijvariant van het Spaans. Haar tegenstander was out of book en kwam met een creatief en ietwat dubieus plan. Ze kon profiteren van de weinige ruimte van haar tegenstander en kreeg een lekkere plus. Een makkelijke stelling was het echter niet. Een paar zetten voor de 40e blunderde ze in tijdnood en met haar koning out in the open stond ze op de 43e zet mat.

Onze invallers Jan-Pieter en Pieter kregen sterke tegenstanders tegenover zicht. JP speelde tegen Jeroen Franssen en kwam op het oog, ondanks ruimtegebrek, redelijk uit de opening. Veel plannen om zijn stelling te verbeteren had hij alleen niet. Toen zijn tegenstander die plannen profylactisch verhinderde, werd het al snel een kansloze zaak. Een vage schwindelpoging bleek tevergeefs.

Pieter daarentegen haalde een heel mooi halfje binnen tegen Fred Jonker, met 300 ratingpunten meer!

Smaranda had de gelegenheid om het op bord 1 tegen Jan Timman op te nemen. Na een rustige Spaanse opening was de stelling ongeveer gelijk. Nadat zwart het centrum opende met d5 kwam hij goed te staan. In tijdnood lukte het Smaranda niet om de juiste zetten te vinden. Ze verloor een kwaliteit en het beetje compensatie wat ze had, verdween langzaam. Kort na de 40e zet kon ze opgeven.

Sten speelde met wit tegen Erik van den Dikkenberg. Vanuit de opening kwam er een typische Najdorf/Sveshnikov structuur op het bord, waarbij wit na zorgvuldig manoeuvreren een sterk paard op d5 kreeg. Toen er ook nog wat pionnen van zwart verloren dreigde te gaan, besloot de zwartspeler om een kwaliteit te offeren. Na een foutje van Sten werd het in de tijdnood nog eventjes spannend (iets met een doorlopende vrijpion), maar na de tijdcontrole wist Sten met een paar nauwkeurige zetten z’n extra materiaal uit te buiten en daarmee de partij te winnen. Hiermee staat Sten op 5,5 uit 6 en is hij topscoorder in onze klasse!

Joram speelde tegen Sander van Eijk. Sander ging in de opening wat al te voortvarend van start, waardoor zijn koning open kwam te staan en hij moest oppassen om niet in de problemen te komen. Joram ging hier echter onzorgvuldig mee om en produceerde een aantal blunders achter elkaar, waardoor hij groot materiaal verloor en de stukken meteen weer in de doos konden.

David liep net als Matthieu ook in de voorbereiding van zijn tegenstander (Erwin Oorebeek) en hing al vroeg in de touwen. Stockfish zag killer na killer, maar gelukkig zag de Wageninger het niet. Nadat de dames geruild werden ging David er eens goed voor zitten in een middenspel met een pion minder, maar duidelijk meer activiteit. Dit bleek echter toch te weinig waard: remise.

Als laatste was Sebastiaan klaar (het zal ook eens niet ;)) Hij kwam met zwart oké uit de opening tegen Stefan Bekker. De afwikkeling naar het eindspel gebeurde echter niet op de meest handige manier, waardoor er na een hoop manoeuvres een passieve stelling overbleef. Toen na enkele uren ploeteren de remise wellicht in zicht leek, bleek het eindspel toch technisch verloren.

Helaas dus onze eerste nederlaag van dit seizoen. Het kampioenschap lijkt daarmee uit zicht, maar met onze gedeelde 2e plaats zit een mooie klassering er nog zeker in en gaan we er volgende ronde weer tegenaan!

er zijn geen reacties: reageer
Prinsenstad-toernooi



Agenda

March
Fri29Prinsenstadtoernooi
Sat30Prinsenstadtoernooi
Sun31Prinsenstadtoernooi
April
Tue 2Lightning Chess
 Rijswijk 4 - DSC 9
Mon 8Training (4)
Thu11OPK (7)
Sun14DD 1 - DSC 4
 DSC 1 - Promotie 1
 DSC 3 - Haeghe Ooievaar 1
 DSC 6 - Haeghe Ooievaar 2
 DSC 7 - Schaakhuis 2
 DSC H2 - SHTV 1
 RSC Belgisch Park 2 - DSC 5
 SHTV 3 - DSC 8
Mon15Interne Competitie (V7)
Sat20HWP Haarlem - DSC 1
 HWP Haarlem 2 - DSC 3
 Philidor 2 - DSC 2
Mon22Interne Competitie (V8)
Thu25OPK (Snelschaak)
Mon29Grand Prix Rapid (5)
May
Mon 6Interne Competitie (V9)
Mon13Interne Competitie (V10)
Sun19Kroegloperstoernooi
Tue21Open Delfts Doorgeefschaakkampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap