Delftse SchaakSite

DSC1 - Purmerend

Over materialisme

Als er één schaakboek is dat een diepe indruk op mij heeft achtergelaten, is het ‘The seven deadly chess sins, van Jonathan Rowson. Het boek is doorspekt met schaakwijsheden, en heeft zo mijn kijk op het schaken wezenlijk veranderd. Om een voorbeeld te geven: hij maakt het punt dat het een illusie is dat nadenken over een zet een rationeel proces is (namelijk, op basis van kandidaatzetten, variantenbomen en objectieve oordelen). Hij claimt dat het juist een intuïtief / emotioneel proces is: je voelt direct dat je een bepaalde zet wil spelen in een bepaalde stelling (zeg, een kwaliteit offeren), en vervolgens ben je de rest van je bedenktijd argumenten aan het bedenken om die intuïtie te onderbouwen – waarbij je soms de intuïtieve (en vaak goede!) zet verwerpt omdat er geen rationele argumenten voor te bedenken zijn. Dit proces is precies wat ik regelmatig had ervaren, maar nooit had erkend. Maar daarmee veranderde ook mijn kijk op de rest van het leven: als schaken als geen rationeel proces meer is, wat blijft er dan nog over?!

Met die kennis over keuzes maken in het achterhoofd, was het een gemakkelijke beslissing om dit seizoen bij DSC te komen spelen. Een jaar of vijf geleden heb ik al kennisgemaakt met de gezellige interne competitie, en ook het eerste team blijkt heel gezellig: de seizoensopening met barbecue smaakte naar meer! Afgelopen zaterdag speelden wij onze eerste wedstrijd thuis tegen Purmerend. Om in het thema van mijn inleiding te blijven wil ik deze wedstrijd bespreken aan de hand van één van de zeven schaakzonden: materialisme.

Materialisme is de zonde die we begaan als we teveel aandacht hebben voor de materiaalverhoudingen en daardoor andere aspecten van het spel uit het oog verliezen. We willen graag de oneindige complexiteit van het schaakspel terugbrengen tot overzichtelijke proporties, en daar lijkt het puntensysteem van Euwe (een dame is 9 punten waard, een toren 5, etc) heel geschikt voor. Een probleem dat hieruit volgt echter is dat we ons dynamisch voordeel graag in een materiële voorsprong willen omzetten – en daarmee soms zelfs het voordeel uit handen geven. Een variant hiervan is een gambiet spelen en eerst het materiële evenwicht willen herstellen. Dat is precies waar mijn tegenstander zich schuldig aan maakte:



Materialisme was ook een groot thema in de partij van Jan-Pieter. Met sterk spel bereikte hij een betere stelling, en toen al zijn stukken goed stonden besloot hij tot een gewelddadig stukoffer.



Sten speelde één van de beste partijen van de match, en won van een tegenstander die naar verluidt zes jaar lang niet verloren had in een KNSB-wedstrijd. Ook zijn tegenstander was iets te hebberig:



Als je de match met de andere zes schaakzondes in het achterhoofd beschouwt, had ook daar nog het een en ander over verteld kunnen worden. Er werden uiteraard ook wel gewoon een groot aantal goede zetten gedaan. Helaas net niet genoeg: de match eindigde in een ‘plusremise’: 5-5, met kans op meer. Volgende wedstrijd mag tegenstander Voerendaal aanschouwen hoe heel DSC ze onder de voet loopt!

er zijn 7 reacties: lees | reageer
Prinsenstad-toernooi



Agenda

March
Fri29Prinsenstadtoernooi
Sat30Prinsenstadtoernooi
Sun31Prinsenstadtoernooi
April
Tue 2Lightning Chess
 Rijswijk 4 - DSC 9
Mon 8Training (4)
Thu11OPK (7)
Sun14DD 1 - DSC 4
 DSC 1 - Promotie 1
 DSC 3 - Haeghe Ooievaar 1
 DSC 6 - Haeghe Ooievaar 2
 DSC 7 - Schaakhuis 2
 DSC H2 - SHTV 1
 RSC Belgisch Park 2 - DSC 5
 SHTV 3 - DSC 8
Mon15Interne Competitie (V7)
Sat20HWP Haarlem - DSC 1
 HWP Haarlem 2 - DSC 3
 Philidor 2 - DSC 2
Mon22Interne Competitie (V8)
Thu25OPK (Snelschaak)
Mon29Grand Prix Rapid (5)
May
Mon 6Interne Competitie (V9)
Mon13Interne Competitie (V10)
Sun19Kroegloperstoernooi
Tue21Open Delfts Doorgeefschaakkampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap