Delftse SchaakSite

DSC3 nipt onderuit

In de 7e ronde heeft DSC3 met minimaal verschil verloren van Charlois Europoort 2. Door ongunstige uitslagen van andere teams onderin is het 3e nog niet zeker van handhaving in de 3e klasse KNSB.

Op 1 speelde Anna-Maja een voor haar en haar 1 jaar oudere tegenstander (ja,ja, de jeugd bezette het topbord !) bekende opening. Wit kreeg het centrum in handen, zwart zocht kansen via de damevleugel. De partij bleef lang in evenwicht en werd door Anna-Maja zelfs als 'niks bijzonders' betiteld.... Uiteindelijk kwam er een potremise toren-eindspel op het bord en werd een halfje genoteerd.

Onno speelde weer op 2 en mocht van zijn tegenstander een pion winnen. Leverde daar wel heel veel tempi voor in en later zelfs een kwal. Ik denk dat zijn tegenstander het ergens veel beter had kunnen spelen, want op een bepaald moment kreeg Onno wel een paar hele sterke verbonden vrijpionnen op de dame-vleugel. Het eindspel met nog steeds een T vs L werd door hem mooi afgemaakt. Winst dus.

Hans Stam op 3 bouwde een stelling op die redelijk stabiel oogde met een pionnenblok in het centrum en vrijwel alle stukken redelijk goed geposteerd. Ook wit stond actief en bouwde wat dreiginkjes in. Een van die dreigingen zag Hans over het hoofd waarna de partij direct was afgelopen. Een onverwachte nul derhalve.

Ondergetekende speelde op 4 met wit dezelfde opening als in de vorige ronde. In mijn huisanalyse bleek dat ik toen een betere voortzetting had gemist; dit keer kon ik die wel op het bord toveren. Ook mijn tegenstander was goed op de hoogte van de variant en speelde adequaat tegen. De stelling was in het middenspel volledig in evenwicht en dat gold een paar zetten later ook voor de uitslag: 0,5-0,5.

Roland speelde op het vijfde bord een prima partij en leek geen last te hebben van een tekort aan slaap, zo begreep ik later. Het studentenleven in Tiburg bevalt hem prima, en zijn schaakprestaties lijden er niks onder. Hij speelde de opening doortastend en pakte het initiatief. Dit leidde tot dreigingen via de onderste rij en winst van eerst een en later twee pionnen. Hij wikkelde vervolgens af naar een compleet gewonnen toren-eindspel. Winst dus.

Helaas lieten de borden 6 en 7 het afweten. Hans Segers kwam onder druk te staan en het duurde lang voordat zijn koning een veilig heenkomen kon vinden. Hij verloor een pion maar verdedigde zich met verve. Het leek alsnog op remise uit te draaien. Hij wikkelde daarna ook nog af naar een eindspel van 3 vs 2 pionnen (in zijn nadeel), maar de pluspion van de tegenstander was een dubbelpion. In zijn berekeningen zou er een stelling op het bord komen waarbij beide koningen te ver van de eigen pionnen stonden om deze te laten promoveren. En zonder hulp van de koning zouden de pionnen niet kunnen promoveren. Allemaal goed gezien.... maar toch kreeg hij een soort black-out en zag hij toch een van de vijandelijk pionnen promoveren. Hij gaf toen de partij op, in een remise-stelling verklaarde hij in 1e instantie. Dat was extra zuur, zeker omdat we uiteindelijk een halfje tekort kwamen. Maar uit berekeningen van een computerprogramma op een van de smartphones van een van de spelers van CE bleek dat de stelling toch verloren zou zijn geweest&. Hoe dan ook, het punt kwam vrij plots bij de tegenstander van Hans en die was daar uiteraard heel blij mee.

Op het 7e bord speelde Ivar weer een typisch Ivariaanse opening. Ziet er niet uit, de tegenstander bezit zon beetje het hele bord, inclusief centrum, en lijkt de trekker over te gaan halen. Maar dan komt het tegenspel van Ivar als een duveltje uit een doosje en staat het bord in brand. Ik denk dat de combinatie die hij op het bord legde toch niet correct was want hij kwam niet onder de druk vandaan. Uiteindelijk lukte dit wel maar toen had wit een sterke vrije a-pion gecreëerd die uiteindelijk dodelijk bleek te zijn. Ook voor Ivar een nul helaas.

Beter ging het Henrik op bord 8 af. Die pakte de opening beter aan dan zijn veel sterkere tegenstander (167 punten meer) en wist een gunstige materiaalverhouding voor hem op het bord te krijgen, van ik meen, T+L+7 pi vs P+2L+4 pi. De sterke verbonden pionnen op de dame-vleugel leken hem de zege op te leveren, maar dat had ik blijkbaar iets te positief ingeschat. Hij had het remise-aanbod van zijn tegenstander aangenomen.

Helaas werd de eindstand dus 3,5 -4,5 en is het alle hens aan denk in de volgende wedstrijd in Leiden tegen Philidor. Winst zal volstaan voor handhaving. Mocht dat niet lukken dan is er nog geen man over boord, maar komt het waarschijnlijk wel op de laatste ronde aan.


T DSC Delft 3 2015 Charlois Europoort 2 2036 3½ 4½
1. Anna-Maja Kazarian 2058 Robin Lecomte 2042 ½ ½
2. Onno Verbaken 2090 Marcel Schroer 2170 1 0
3. Hans Stam 2102 Hans Uitenbroek 2099 0 1
4. Lucien van de Lisdonk 2031 Arjen Kouwenhoven 2038 ½ ½
5. Roland ten Have 2004 Nancy Kirana 1833 1 0
6. Hans Segers 1970 Lendert van den Ouden 2028 0 1
7. Ivar de Hoogt 1992 Jelle Wiering 2039 0 1
8. Henrik Tamerus 1871 Maurice Manoch 2038 ½ ½

er zijn 3 reacties: lees | reageer


de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-1200 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap