Delftse SchaakSite

DSC5 handhaaft koppositie

Het vijfde team heeft de (gedeelde) koppositie in de eerste klasse B behouden. Er werd in Pijnacker met 5-3 gewonnen van Scheve Toren 2.

Hoewel DSC5 op basis van de ranglijst misschien huizenhoog favoriet was, was dat in de praktijk wat minder het geval. Liefst 4 basisspelers waren verhinderd, en het was lastig om al die plaatsen te vullen. Gelukkig is dat wel gelukt, maar daardoor was het team op papier niet sterker geworden.

De reis naar Pijnacker verliep voorspoedig, en na een kopje koffie of thee namen we plaats achter de borden. Na een uurtje spelen viel er nog niet heel veel te zeggen van de partijen. Alleen Paul van Riet stond op bord 7 wel erg goed met een pionnetje voor. Paul won ook niet veel later, en zette ons team daarmee op een 1-0 voorsprong.

De stand kwam op 1-2 door remises van René Torenstra en Toine Prangers. René was een variant ingegaan waarbij hij materiaal dacht te winnen. Hij won uiteindelijk weliswaar een kwaliteit, maar dat kostte twee pionnen. De verwachte stukwinst bleek er uiteindelijk net niet in te zitten. De resulterende stelling was echter niet zo best, waardoor René het remiseaanbod dat volgde niet kon weigeren. Toine had vanuit de opening een klein voordeeltje behaald in de vorm van een loperpaar. Met een minder handige keuze liet hij dit voordeeltje verzanden, waardoor er weinig muziek in de stelling overbleef.

Op de resterende borden was een gemengd beeld te zien. De topborden leken kansrijk, de staartborden stonden moeilijk.

De eerste beslissingen vielen op de staartborden. Antoon Frehe speelde op bord 6 tegen de sterkste speler in het team van Scheve Toren 2, Marijke Meijering. Hij kreeg een scherpe stelling voor zijn kiezen, waarin Marijke een kwaliteit in de aanbieding deed, in ruil voor een mataanval. Dat aanbod nam Antoon uiteraard niet aan. Toen de rookwolken waren opgetrokken stond Antoon een pionnetje achter in een toreneindspel. Hoewel hij zich taai verdedigde ging dat uiteindelijk mis. Bij Bert Zwemstra op bord 8 sneuvelde in het middenspel een pionnetje. Dat was op zich nog geen onoverkomelijk bezwaar, maar helaas deed hij later nog een paard in de aanbieding, waarna hij op kon geven.

Zo had Scheve Toren 2 de achterstand omgebogen in een 3-2 voorsprong. Maar virtueel stond het eigenlijk alweer gelijk omdat Diederik van Heijgen een stuk voor stond. Diederik dacht in het middenspel met een leuk kwaliteitsoffer een cruciale pion te winnen, maar toen zijn tegenstander dat niet op de juiste manier beantwoordde koste het hem een stuk in plaats van een pion. Daarna voerde Diederik de partij rustig naar winst.

Nancy Kirana en Arno Wiersma waren nu nog bezig. Beiden stonden ze beter, en leek de kans dat ze zouden verliezen minimaal terwijl er wel winstkansen waren. Nancy had een stelling op het bord waarbij veel tactiek in de stelling zat. Haar tegenstander had verzuimd de stelling te laten vervlakken, en had een lastige geďsoleerde pion te verdedigen. Nancy wist deze pion te veroveren, en wist niet veel later daar een stuk aan toe te voegen waarna het punt binnen was.

Nu was alleen Arno nog bezig in een duw- en trekpartij. Nadat in de opening de damevleugel was dichtgeschoven, was het spel verplaatst naar het centrum en de koningsvleugel. Arno had daarbij veel meer ruimte, maar de in de zwarte stelling opgesloten zwarte paarden waren wel goede verdedigers. Uiteindelijk werd na een ruil ook de centrale e-lijn gesloten maar brak Arno het op de koningsvleugel open. Dat leverde diep in de tijdnoodfase een grote afruil met pionwinst op, waarna het eindspel gewonnen was.

Daarmee boekte het vijfde een zwaarbevochten 5-3 overwinning, en blijft het meedoen om de groepswinst.

Persoonlijke uitslagen:
 Scheve Toren 21654-DSC517413-5
1C.J.G. Ruigt1739-A.A. Wiersma19480-1
2A. Kies1659-D. van Heijgen18910-1
3H.J. Tromp--T.G. Prangers1943½-½
4R. Reiding1631-N. Kirana18140-1
5A. Sutrisno1518-R. Torenstra1804½-½
6M.C.C. Meijering1823-A.P. Frehe15391-0
7W. Bergers1630-P.H.M. van Riet15010-1
8G. Rutten1579-B. Zwemstra14841-0

er zijn 5 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap