Delftse SchaakSite

DSC4 pakt belangrijke matchpunten tegen WSC 2

Het vierde team heeft 2 zeer belangrijke matchpunten binnengehaald. Het tweede team van WSC werd met 5.5-2.5 verslagen.

Bord 1: Henrik speelde met zwart een gambiet en had zeer langdurige compensatie. Na verovering van het loperpaar werd dit nog meer. Hij bouwde dit geruisloos uit, was volgens mij nooit in gevaar en won.

Bord 2: JP Vos speelde deze keren een Wolf-in-schaapskleren opening. VOor de oppervlakkige kijker lijkt het allemaal voorzichtig, maar bij optimistisch spel word zwart keihard terug gedrongen. Volgens mij heeft JP erg veel gezien en erg terecht gewonnen. De eerste nederlaag dit jaar van Ard Dekker.

Bord 3: Marco kreeg met zwart een vergelijkbare opening als JP. Het leek allemaal vrij gelijk, maar na twee mindere beslissingen kreeg wit winnend voordeel. Marco probeerde nog de schwindelen, maar dat werd vrij resoluut weerlegd/

Bord 4: Ikzelf nam plaats op bord 4 en kwam volgens mij zeer sterk uit de opening. Daarna speelde ik vermoedelijk te oppervlakkig en zwart kwam zet na zet steeds beter te staan. Hij had hier echter wel erg veel tijd voor nodig. Met nog enkele minuten had zwart een kwaliteit kunnen winnen (meer heb ik nog niet gezien, daar is een analyse voor nodig), maar hij koos een andere (zeer logisch uitziende) zet. Na mijn Th1 konden we allebei niet meer uitrekenen of en hoe hij mijn mataanval zou kunnen stoppen of weerleggen en koos hij voor eeuwig schaak.

Bord 5: Diederik kreeg een slappe witte openingsopzet tegenover zich - FP van den Bos baalde hier na afloop flink van. Eigenlijk heeft wit nooit voordeel gehaald, al was de kwaliteit die Diederik buit maakte wel een extratje. Deze werd keurig meegenomen naar het eindspel en na behoorlijk secuur spel ook geconverteerd. Wit stond met nog secondes op het bord mat.

Bord 6: Seth kwam lekker uit de opening en hier en daar werd al over een mogelijke voorsprong gefluisterd. Seth won inderdaad een kwaliteit en ik zag het ook wel zitten. Even later ging het dmv een onderste-rij-grapje echter helemaal mis en streed Seth ineens voor een verloren zaak. Dit past wel in zijn wisselvallige seizoen geloof ik.

Bord 7 werd uiteindelijk bezet door Rufael - eigenlijk zou Olivier spelen, maar die had het te druk - en deze speelde volgens mij een zeer degelijke partij. Volgens mij heeft wit nauwelijks voordeel gehad en met kleine middelen werd de druk opgevoerd. De door zwart gewonnen ruimte op de damevleugel leverde uiteindelijk een toreneindspel met 1 pluspion op, maar wel had wit wat meer tijd. Ik dacht dan ook aan een remise-aanbod om te proberen het vierde bordpunt veilig te stellen, maar Rufael voerde dit eindspel met veel strakkere hand gewoon naar winst. Klasse!

Tenslotte zat Mark weer aan bord 8. Hij had zich enigzins voorbereid op de opening die op het bord kwam meldde hij achteraf. Vreemd, want zijn tegenstander was toch echt een invaller. Het was echter wel te merken, want hij kwam steeds beter te staan. Nadat hij een tactisch grapje - die verdraaide omdraairegel weer eens... - gemist had, leek het echter een kansloze boel. De positionele duimschroeven gingen los en zwart won materiaal. Uiteindelijk liet zwart zich echter ergens mat zetten en zo kon Mark de ommekeer in de wedstrijd inleiden! Hierna ging het met de andere borden namelijk crescendo.

Al met al een zeer welkome overwinning, en zeker ook niet onverdiend. Handhaving is een stuk dichter bij. Volgens mij zijn we nu zelfs niet kansloos bij twee nederlagen. Uiteraard zullen we volgende week donderdag echter gewoon voor de winst gaan tegen SHTV 2. Een extra reden is natuurlijk dat het DSC5 nog behoorlijk zou kunnen helpen!

 DSC41917-WSC 218985½-2½
1Henrik Tamerus1910-Marco Kuyvenhoven20261-0
2Jan-Pieter Vos2066-Ard Dekker18811-0
3Marco Anink1893-Ton Dulk19660-1
4Martin Glimmerveen2076-Michiel van Woerden1963½-½
5Diederik van Heijgen1789-Frans-Pieter van den Bos18891-0
6Seth van der Vegt1898-Wilco Oversloot17990-1
7Rufael Mekuria1853-Leo Duijvesteijn18791-0
8Mark Versteegh1849-Dirk van Nieuwkerk17841-0

er zijn 19 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap