Delftse SchaakSite

DSC2 wint overtuigend eerste wedstrijd

Voor het eerst speelde DSC2 een wedstrijd in de 2e klasse. Doordat er nogal wat verschuivingen hadden plaatsgevonden naar DSC1 was het onduidelijk wat de sterkte van DSC2 dit seizoen zou zijn.

Na de eerste ronde is er geen twijfel over mogelijk. DSC2 is nog steeds sterk en won de eerste ronde overtuigend met, op dit moment (hierover later meer), 5-3 van ASC uit Alphen a/d Rijn.

ASC trad in haar sterkste opstelling aan wat betekende dat er twee 2200 spelers op de eerste twee borden zaten, maar hiertegenover hadden wij Kees van der Meer en Jan-Peter van Zandwijk gezet. Beiden slaagden in hun missie en haalden soepel een remise binnen. Op de andere borden waren DSC2 en ASC op papier gelijkwaardig maar in de praktijk behaalden we daar een 4-2 overwinning! Hoe is dit allemaal gegaan?

Al vrij snel na de opening bleek dat Walter zich schromelijk vergist had in de wijze waarop hij het Morra gambiet moest tegenspelen. Na een uurtje spelen stond hij volledig aangekrant en moest vrij snel opgeven. Dit was een tegenvaller die echter snel gecompenseerd werd door Kees aan bord 1 (remise) en Kim Meulenbroek aan bord 4, die in een eigen lijfvariant belandde die zijn tegenstander niet goed kende. Kim wist de zwakke plekken van wit te bestoken en won plots een stuk en daarna een toren, en daarmee de partij. Hiermee stonden we even gelijk.

Willem-Jan van der Broek was de volgende die zijn tegenstander aardig overspeelde vanuit het Engels. Ook hier wist zijn tegenstander geen raad met alle dreigingen, verloor een dame tegen toren + loper maar daarmee ook de partij. We stonden voor en bij de resterende borden ging het ook goed.

Dolf Beltz aan bord 3 had zijn tegenstander strategisch overspeeld, Lucien was in een voorbereidde opening gekomen en kon het gaan afmaken en Richard.... offerde plots zijn toren! Hij dacht dat het mat ging maar na een simpele torenzet van zwart zat er voor Richard niets anders op dan gewoon door te spelen en maar kijken of er van niets nog iets gemaakt kon worden.

Intussen had Lucien een winnende voortzetting gemist, verloor een stuk maar kon nog net ontsnappen naar eeuwig schaak. Jan-Peter kreeg remise aangeboden wat hij na ampel beraad aannam, waarmee de stand op 3½-2½ voor DSC kwam.

Dolf bleef zijn overwicht houden, maakte zijn tegenstander gek met subtiele zetjes wat hem veel tijd kostte en maakte het in tijdnood van zijn tegenstander keurig af. Daarmee waren de matchpunten binnen.

Bleef over Richard, hij had niets, kreeg iets en daarna nog meer maar bleef moeilijk staan. Totdat hij zijn tegenstander in een tijdnood gedwongen had. En hier gebeurde er iets vreemds. Na het uitvoeren van de 40e zet en het indrukken van de klok stond er op de DGT klok, -1.00. Dit betekende dat de 40e zet niet binnen de tijdcontrole gehaald was, dus claimde Richard de winst, echter de wedstrijdleider was het hier niet mee eens. Onder protest ging Richard door, partij werd remise maar na afloop is er een protest ingediend.

Al met al op zijn minst een overtuigende 5-3 overwinning. DSC2 blijft dus nog steeds goed scoren en houdt de vorm van vorig jaar vast. Laten we hopen dat dit nog lang duurt en ze de ogen naar boven kunnen richten in plaats van naar beneden.

Individuele uitslagen
 ASC 12083-DSC220382½-5½
1Dinard van der Laan2248-Kees van der Meer2045½-½
2Dennis Helvensteijn2262-Jan-Peter van Zandwijk2111½-½
3Norbert Jansen2096-Dolf Beltz20690-1
4Clement van der Laar2032-Kim Meulenbroek20380-1
5Wouter Hennink2050-Richard Oranje20130-1
6Paul de Vries2010-Walter Anema20761-0
7Martin van Gils2007-Willem-Jan van der Broek19540-1
8Wouter Dambrink1957-Lucien van der Lisdonk2001½-½

er zijn 18 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap