Delftse SchaakSite

DSC1 verliest de laatste ronde

DSC1 heeft de laatste ronde in de 1e klasse KNSB nipt verloren met 4½-5½ van RSR/Ivoren Toren uit Rotterdam.

Het duurde erg lang voor de definitieve uitslag op het wedstrijdformulier stond, maar een kleine nederlaag bleek onafwendbaar. Toch zag het daar lange tijd niet naar uit; op een aantal borden werden goede stellingen niet waargemaakt.

De eerste uitslag was een remise van Nick op bord 1. Maar daarna nam het eerste een duidelijke voorsprong. Kees verkreeg een bijzonder vervelende vrijpion op d6, ruilde die in voor een kwaliteit, en won vervolgens soepel. En ook Joost bracht een punt binnen; zijn tegenstander stond een pion achter maar had lange tijd compensatie in de vorm van veel activiteit. Maar dit wist hij niet vol te houden, waarna Joost een kwaliteit voor kwam en daarna won. Helaas volgde niet veel later een nederlaag van Arend. Een beetje hetzelfde verhaal als bij Joost, maar dan andersom. Arend had een pion gegeven, maar wist niet voldoende activiteit te ontwikkelen. Uiteindelijk wist hij nog wat complicaties te veroorzaken, maar ging door zijn vlag met een stuk minder.

Het beeld op de andere borden zag er niet slecht uit. Gert had een prachtige maar complexe stelling, Michiel had een pion gegeven voor veel aanval, Leo had zijn tegenstander onder druk, en op de andere borden leek geen groot nadeel te zijn. Maar het kwam er niet uit.

Ted was de eerste die de vlag moest strijken. Hij had een wit plan gemist, en zag zijn (op het oog) gelijke stelling veranderen in eentje met een stuk tegen een pion achter. Niet veel later moet ook Gert berusten in een nederlaag. Gert had een prachtige stelling, maar zoals al gezegd was het behoorlijk complex. En dat laatste brak Gert op toen hij in tijdnood kwam. Wit had nog een paar verijnige tegendreigingen, en die wist hij niet allemaal te parreren.

Het beeld was nu een stuk minder fraai geworden. Met nog vier borden bezig was de situatie als volgt: Leo stond volkomen gewonnen op bord 5. Maar Michiel had zijn mooie aanval niet weten uit te drukken in harde houtjes, en verloor in de tijdnoodfase nog een pionnetje extra. Dat zag er niet best meer uit dus. Arno had een afgewikkelt naar een moeilijk toreneindspel met een pion meer, en bij Richard kon het alle kanten nog op.

Niet ver na de tijdcontrole werd het bij Arno remise. Hij had weliswaar een pion meer, maar moest die weer inleveren om een zwarte vrijpion te kunnen stoppen. Beide partijen zouden en toren en een pion overhouden, en daar zat geen muziek meer in. De laatste drie borden zouden nog lang doorgaan.

Michiel ‘wikkelde af’ naar een ongelijk lopereindspel met 0 tegen 3 pionnen achter. Hoewel hij het nog lang probeerde was er weinig eer meer aan te behalen. Hetzelfde gold voor de tegenstander van Leo, die in het teambelang lang doorspeelde, maar een toreneindspel met twee pionnen minder nooit kon houden. Alles draaide dus om het laatste bord, waarop Richard speelde.

Richard had een scherpe partij op het bord gehad wat hem een fijn plusje in tijd had opgelevert, maar geen voorsprong in materiaal. Rond de tweede tijdcontrole werd dat anders, toen hij een pionnetje wist te winnen. Het bleek echter niet genoeg; zijn tegenstander wikkelde af naar een toreneindspel waarin Richard ook nog een pion had, maar dat was wel een randpion. Richard probeerde het nog wel, maar toen de witte koning erbij kwam was remise niet meer te ontlopen.

De einduitslag was dus 5½-4½ voor RSR Ivoren Toren, die zich daardoor handhaafden in de eerste klasse KNSB. DSC werd uiteindelijk zesde in poule B, waarin Stukkenjagers (ondanks een kleine nederlaag tegen Eindhoven in de laatste ronde) kampioen werd en naar de meesterklasse promoveerde.

Zo werd het een lange dag, zeker toen we dezelfde chinees bleken te hebben uitgekozen als de Rotterdammers. Maar aangezien zijn iets eerder waren binnengekomen, werden zij als eerste geholpen. Iets na 11 uur arriveerden we weer op het station in Delft. Je zou zeggen dat we een verre uitwedstrijd hadden gespeeld...


Eindstand in de klasse 1B van de KNSB:

1. Stukkenjagers 14 53½ K
2. Paul Keres 14 52
3. Eindhoven 12 45
4. SMB 10 51½
5. Voerendaal 8 45½
6. DSC Delft 8 42
7. RSR Ivoren Toren 8 40½
8. LSG 2 7 44½
9. BSG 7 42½ D
10. Spijkenisse 2 33 D

er zijn 17 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap